Bigorexia sau obsesia pentru muşchi – de la dorinţă la tulburare psihică

Dar ce se întâmplă atunci când dorinţa de a face mişcare se transformă într-o obsesie care dăunează sănătăţii: bigorexia sau obsesia pentru masă musculară. Bigorexia sau complexul lui Adonis se referă la obsesia pentru un corp musculos în cazul persoanelor care oricum posedă un procent de masă musculară mai mare decât media.
04.06.2014
Bigorexia sau obsesia pentru muşchi – de la dorinţă la tulburare psihică

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

Toate femeile îşi doresc sâni mai mari. Este dovedit faptul că un bust generos oferă posesoarei mai multă încredere în sine şi o face mai atrăgătoare în ochii sexului opus.

Unele doamne merg până la capăt şi optează pentru operaţii estetice de mărire a bustului.


Ţi se pare un gest exagerat sau ceva perfect normal?

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu reprezentanţii sexului puternic. Tot mai mulţi bărbaţi se îndreaptă către sălile de fitness pentru a-şi clădi un corp demn de filmele de acţiune. Unii reuşesc, mulţi încearcă, dar majoritatea nu urmează un plan serios care să le permită să obţină rezultate vizibile.

Dar ce se întâmplă atunci când dorinţa de a face mişcare se transformă într-o obsesie care dăunează sănătăţii: bigorexia sau obsesia pentru masă musculară

Bigorexia sau complexul lui Adonis se referă la obsesia pentru un corp musculos în cazul persoanelor care oricum posedă un procent de masă musculară mai mare decât media.

Cunoscută şi sub denumiri cum ar fi dismorfie musculară, anorexie inversă sau sindromul urâţeniei, bigorexia afectează aproximativ 2% din populaţia globului.

Cum se manifestă bigorexia?

Persoanele afectate de această tulburare sunt mult mai atente la detalii şi la schimbările prin care trece corpul lor şi încearcă să se încadreze în anumite tipare impuse de ei înşişi.  Aceste tipare sunt de obicei influenţate de idealul masculin impus de societate, filmele de acţiune sau revistele de specialitate.

Totuşi, bigorexia este o afecţiune psihică şi nu are legătură cu realitatea. De cele mai multe ori, bărbaţii afectaţi de acest sindrom vor recurge la folosirea substanţelor anabolizante pentru a satisface nevoia de a-şi creşte musculatura.

Din păcate însă, aceste substanţe consumate pe termen lung pot avea efecte extrem de neplăcute asupra stării de sănătate.

Ce sunt steroizii şi care sunt efectele lor adverse?

Steroizii anabolizanţi sunt înlocuitori artificiali ai hormonului sexual masculin – testosteronul. Unul dintre beneficiile acestor substanţe este creşterea masei musculare la ambele sexe.
Totuşi, aceasta este o dezvoltare care nu este susţinută pe cale naturală. Imediat cum încetezi administrarea de steroizi, vei observa cum câştigurile pe partea de masă musculară vor dispărea.
Deci este un hormon anabolizant cu unele efecte benefice, însă riscurile depăşesc cu mult aceste beneficii.

Dacă alegi acest drum trebuie să te aştepţi la:

Nu îţi recomand niciodată “să te joci” cu balanţa hormonală, deoarece hormonii se află în strânsă relaţie unul cu celălalt. De exemplu, un steroid anabolizant puternic poate afecta secreţia glandei tiroide, a pancreasului şi poate îngreuna buna funcţionare a altor organe.

De ce apare obsesia pentru un corp musculos?

Sindromul lui Adonis este de cele mai multe ori întâlnit în rândul adolescenţilor, dar se poate manifesta şi la vârste mai avansate.
Principalele cauze ale obsesiei pentru musculatură sunt: neadaptarea în societate, compensarea respectului de sine scăzut, dorinţa de a ieşi în evidenţă.

Însă mass-media ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte manipularea psihică şi aspectul nerealist al corpului, fie că vorbim de femei ori bărbaţi. De obicei, actorii sau modelele din reviste recurg la substanţe de doping pentru a obţine acele rezultate.

Este foarte puţin probabil ca un bărbat de 90 de kilograme şi 1,65 cm să posede un abdomen extrem de reliefat. Este imposibil să construieşti masă musculară fără să acumulezi şi un strat de grăsime în acest proces.

Persoanele care suferă de complexul lui Adonis vor ignora totuşi aceste riscuri şi avertismente şi vor încerca să atingă acelaşi ideal de musculatură, iar atunci când vor eşua, cel mai probabil  vor cădea într-o depresie şi îşi vor pune la îndoială propria  masculinitate. 

Cum îi recunoşti pe obsedaţii de muşchi?

Persoanele afectate de bigorexie pot fi recunoscute uşor în sala de fitness. Astfel de bărbaţi sunt uşor narcisişti, preocupaţi mereu de propria imagine şi supăraţi mai tot timpul că nu reuşesc să dezvolte o masă musculară şi mai proeminentă.

De obicei, ei se văd slabi şi vor încerca să te convingă şi pe tine că nu au destul de multă masă musculară, chiar dacă adevărul este contrar percepţiilor lor.

Cum se tratează bigorexia?

Tratamentul cel mai eficient implică o programare la psiholog, însă cea mai mare piedică în calea normalităţii o reprezintă chiar negarea existenţei acestei afecţiuni. Nu vei observa niciodată un bărbat care suferă de complexul lui Adonis care să recunoască faptul că are nevoie de ajutor în soluţionarea acestei probleme.

Totuşi, dacă reuşeşti să îi convingi să apeleze la ajutorul unui specialist, cea mai bună cale o reprezintă terapia schimbării comportamentale şi explicarea riscurilor şi a beneficiilor care însoţesc această afecţiune.

Dacă vrei să obţii un corp perfect sculptat într-un mod sănătos, îţi recomand să te alături programului „Slăbeşte cu Şerban”, care îmbină şedinţele de sport intens cu workshop-uri de nutriţie menite să îţi aducă rezultatele mult dorite. Te poţi înscrie pentru ediţia din luna iulie pe Slăbeşte cu Şerban.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Poate recidiva tiroidita subacută, boala de sezon care seamănă cu o viroză?
Recomandări: