2043 de goluri și motive de bucurie oferite de Mariana Târcă! La 60 de ani, sportiva continuă să activeze în lumea handbalului

  • Publicat:

Mariana Târcă a primit din partea ProSport premiul pentru întreaga carieră în Gala Mari Sportivi. Fosta mare jucătoare de handbal a României a împlinit pe 9 octombrie vârsta de 60 de ani, însă continuă să fie foarte activă în lumea handbalului.

Fosta antrenoare de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rulmentul Brașov și Corona Brașov este, totodată, și recordmena de selecții și de goluri în naționala României, cu peste 2.000 de reușite.

Jucătoare cu o viziune extraordinară a jocului, dar și cu o „stângă” devastatoare, Mariana Târcă a intrat în istoria handbalului, reușind 2.043 de goluri în 335 de meciuri pentru echipa națională, adică o medie de 6,09 goluri/meci sub tricolor.

Născută la 9 octombrie 1962 în Brașov, Mariana a atras atenția tuturor încă de la 19 ani, asta și datorită faptului că era o stângace veritabilă. A jucat în primul an pentru Nitramonia Făgăraș în liga secundă, apoi a fost transferată de Rulmentul Brașov, campioana României la momentul respectiv, echipă cu care, în sezonul 1981-1982, a ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor.

A jucat trei ani pentru brașovence, după care a semnat cu Știința Bacău și imediat a prins finala Cupei Campionilor, cum era numită Liga Campionilor în 1986. Spartak Kiev avea să fie o echipă prea puternică pentru românce.

14 titluri de campioană națională are Mariana Târcă, fiind și cetățean de onoare în Făgăraș, Brașov și Koprivnica, după ce a fost decorată de președinții Franyo Tudjman și Traian Băsescu

Nepotul lui Nicolae Ceaușescu s-a implicat în transferul Marianei Târcă!

În 1988 a prins transferul la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Fiind una dintre cele mai bune jucătoare din România, însuși ministrul de Interne Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu, a intervenit pentru a rezolva transferul. Și la vâlcence a prins doupă semifinale de Cupa Campionilor, iar în 1993 a părăsit echipa cu destinația Croația, la Podravka Koprivnica, unde a și câștigat Liga Campionilor.

În 1999 a semnat cu grecii de la GAS Anagennisi Artas, care a fost și ultimul club la care a activat ca jucătoare.

Sorina Târcă duce numele familiei mai departe pe scena handbalului!

Mariana Târcă n-a lăsat handbalul și chiar a luptat ca fiica ei, Sorina, să devină handbalistă. În vârstă de 23 de ani, Sorina Maria Târcă, acum Grozav după căsătoria cu fotbalistul Gicu Grozav, evoluează pentru campioana CS Rapid. În septembrie 2018 a fost inclusă de EHF pe lista celor mai promițătoare 20 de tinere handbaliste din Europa.

Sorina și Mariana Târcă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân