Sport: despre cât e de important şi cum să-l faci mai distractiv!

Sunt convinsă că şi tu ştii că mişcarea este izvorul tinereţii fără bătrâneţe. Vârsta biologică poate să difere de vârsta reală în proporţii foarte mari şi acest lucru depinde de cei trei factori sau direcţii de care v-am vorbit.
  • Publicat:
Sport: despre cât e de important şi cum să-l faci mai distractiv!

Sunt convinsă că şi tu ştii că mişcarea este izvorul tinereţii fără bătrâneţe. Vârsta biologică poate să difere de vârsta reală în proporţii foarte mari şi acest lucru depinde de cei trei factori sau direcţii de care v-am vorbit.

Cu siguranţă, ai întâlnit persoane care arătau şi se simţeau ca la 40-50 de ani dar, în realitate, vârsta era de 70-80 de ani. Aceste persoane au un stil de viaţă echilibrat, sunt optimiste. Pe de altă parte, persoane care au vârsta reală de 20-40 de ani se întâmplă să aibă aspectul unei persoane cu cel puţin 5-10 ani mai mare şi asta pentru că sunt supuse stresului, nu au răgaz pentru masă, se odihnesc prea puţin, etc.

Tot mai mulţi oameni renunţă la mişcare din lipsă de timp sau de interes. Mişcarea nu înseamnă neapărat a practica un sport cum sunt cele pe care le cunoaştem (tenis, fotbal, volei etc), ci înseamnă acordarea unei jumătăţi de oră din cele 24 ale unei zile în care să te mişti.

Oamenii nu îşi dau seama cât de important este. Avem o viaţă în care suntem într-o fugă continuă: de acasă la serviciu, de la serviciu la şcoală şi iar acasă. Nu avem timp nici măcar să mâncăm cele trei mese pe zi. Mâncăm ce, unde, când şi cum apucăm. De mişcare nici nu se mai pune problema. Abia aşteptăm să ajungem acasă, să ne întindem în patul nostru confortabil şi să dăm drumul la televizor. După aşa o zi lungă, considerăm că merităm asta.

Adevărul este că cei aproximativ 800 de muşchi din corp trebuie puşi la treabă în fiecare zi. De la simplul mers pe stradă până la exerciţii complexe. Important este să faci în fiecare zi chiar şi 10 minute de mişcare.

Efectul acestor mişcări de cumulează, iar organismul răspunde mult mai bine la un efort chiar şi de scurtă durată, dacă este efectuat în mod constant şi cu plăcere, decât la un gen de mişcare care este efectuat sporadic, pentru că trebuie, care epuizează organismul şi nu generează o stare de bine la final.

Cum să faci antrenamentul mai atractiv

Plictiseala reprezintă unul dintre cele mai importante motive pentru abandonarea „antrenamentului” zilnic. Pentru a-ţi păstra interesul şi a combate plictiseala, ţine cont de câteva sfaturi:

  • Ascultă muzică în timp ce faci exerciţii. Muzica te face să vizezi cu ochii deschişi, iar timpul trece mai repede.
  • Uită-te la televizor, citeşte sau ascultă cărţi înregistrate, în timp ce te antrenezi pe bandă.
  • Fă exerciţii împreună cu o prietenă, un amic sau chiar iubitul tău. Puteţi vorbi şi vă puteţi încuraja unul pe celălalt să continuaţi.

Asigură-ţi varietatea

Alternarea diferitelor tipuri de activitate fizică reduce riscul traumatismelor produse prin suprasolicitatea unui anumit tip de muşchi sau a unei anumite articulaţii. Într-o zi poţi merge pe jos, în următoarea pe bicicletă, iar mai târziu în cursul săptămânii, poţi să mergi la înot.

De asemenea, făcând diferite activităţi fizice vei reduce şi mai tare riscul de a te plictisi şi de a renunţa chiar înainte să începi.

Nu-ţi fie frică să încerci lucruri noi. Există multe tipuri de activităţi fizice pe care le-ai putea face cu plăcere. Ce-ar fi să iei câteva lecţii de tenis sau să începi să practici yoga?

Fii flexibilă şi înţelegătoare

În cazul în care călătoreşti sau ai o zi extrem de ocupată pentru a mai avea timp să faci mişcare ca de obicei, poţi să-ţi adaptezi programul de exerciţii. Dacă eşti răcită sau pur şi simplu nu te simţi bine, e mai bine pentru organism să faci pauză câteva zile. Dacă dintr-un anumit motiv nu îţi mai respecţi programul de antrenament, nu-ţi pierde speranţa! Tuturor ne mai piere cheful câteodată. Ia-o de la capăt şi revino gradat la nivelul anterior de antrenament.

Notează-ţi progresele

Un jurnal de antrenament te ajută să îţi conştientizezi realizările şi să îţi stabileşti obiectivele viitoare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân