Mergi pe jos si slabesti!

Oamenii apeleaza la mersul pe jos din mai multe motive: din placere, pentru a scapa de tensiuni, pentru a gasi un moment de intimitate cu propria persoana, sau pentru a se deplasa dintr-un loc intr-altul.
  • Publicat:
Mergi pe jos si slabesti!
Mergi pe jos si slabesti!

Oamenii apeleaza la mersul pe jos din mai multe motive: din placere, pentru a scapa de tensiuni, pentru a gasi un moment de intimitate cu propria persoana, sau pentru a se deplasa dintr-un loc intr-altul. Adesea considerat in trecut ca fiind o activitate mult prea usoara pentru a fi luata in serios, mersul pe jos a castigat in prezent mai mult respect ca modalitate de imbunatatire a conditiei fizice. Studiile au aratat ca, atunci cand este practicat in mod regulat si in ritm vioi, poate imbunatati capacitatea organismului de a consuma oxigen in timpul efortului depus, poate mari ritmul cardiac, reduce tensiunea arteriala si spori randamentul inimii si al plaminilor. Ajuta de asemenea si la arderea caloriilor in exces.    

Din cauza ca obezitatea si tensiunea arteriala ridicata se numara printre factorii de risc pentru bolile de inima si infarcte, mersul pe jos este un antidot perfect impotriva acestora.  Mersul pe jos arde aproape aceeasi cantitate de calorii ca si alergatul, ceea ce este o veste foarte buna pentru cei carora li se pare dificil sa practice jogging-ul pe distante lungi. In 15 minute de mers in ritm alert pe o distanta de un kilometru si jumatate se ard aproape acelasi numar de calorii ca si in cazul jogging-ului efectuat pe aceeasi distanta in 8 minute si jumatate. In cazul mersului pe jos, persoanele supraponderale vor arde mai multe calorii decat persoanele slabe. De exemplu, un studiu a aratat ca o persoana de 50 de kilograme arde jumatate din caloriile pe care le arde o persoana de 100 de kilograme mergand pe jos aceeasi distanta.  


Efectele benefice pe plan psihic
Ca si alte forme de exercitii, mersul pe jos pare sa aiba efecte benefice pe plan psihic. Incepatorii care practica mersul pe jos sunt de parere aproape in unanimitate ca dupa ce se plimba pe jos cateva ore se simt si dorm mult mai bine, iar starea lor mentala se imbunatateste considerabil.

Mersul pe jos poate influenta favorabil obiceiurile unei persoane. Spre exemplu, fumatorii care incep sa practice mersul pe jos adesea fumeaza mai putin sau chiar renunta la fumat. Si exista doua motive: in primul rand, pentru ca este destul de dificil sa te antrenezi riguros ca fumator si in al doilea rind, pentru ca o mai buna conditie fizica iti imprima dorinta de a-ti imbunatati si celelalte aspecte mai putin bune ale vietii.

Care sunt avantajele specifice
Pe langa efecte benefice pe care le are in comun cu celelalte activitati fizice, mersul pe jos mai are si cateva avantaje specifice, dupa cum urmeaza:

• Oricine poate sa practice mersul pe jos. Nu aveti nevoie de antrenament pentru a va plimba. Probabil ca pentru a deveni o persoana care practica mersul pe jos in mod constant, tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti mai repede, mai mult si sa efectuati plimbari din ce in ce mai dese.
• Puteti sa alegeti aproape orice loc pentru a practica mersul pe jos. Pentru a gasi un loc de plimbare este necesar doar sa iesiti pe usa. Aproape orice loc, cum ar fi un trotuar, o strada, drum, poteca, parc, camp sau magazin universal poate fi un loc ideal de plimbare. Varietatea de posibilitati de practicare a acestei activitati face ca mersul pe jos sa fie considerat una dintre cele mai practice si placute activitati fizice.
• Puteti sa va plimbati oricind. Nu aveti nevoie de un partener sau o echipa pentru a va plimba, asa ca va puteti fixa propriul program. Vremea nu pune aceleasi piedici si probleme ca in cazul altor sporturi. De asemenea, mersul pe jos nu depinde de anotimp si poate fi practicat si la temperaturi extreme, care sunt improprii altor activitati.
• Nu este o activitate costisitoare. Nu trebuie sa platim taxe pentru a fi membrii unui anumit club sau pentru a merge intr-un loc special amenajat. Singurul echipament de care avem nevoie consta intr-o pereche de pantofi sau adidasi trainici si haine confortabile.

Sfaturi pentru a alege pantofi corespunzatori pentru un mers pe jos eficient si fara probleme:
• Pantofii corespunzatori pentru alergare sunt eficienti si pentru mersul pe jos, la fel ca si ghetele pentru excursii si plimbari pe munte si pantofii obisnuiti cu talpa solida din cauciuc.
• Indiferent ce pantofi alegeti, trebuie sa aiba talpa arcuita, iar calcaiul sa fie mai ridicat cam cu 2 centimetri mai mult decat talpa.

Vremea va va dicta si ce fel de imbracaminte sa alegeti. Ca regula generala, trebuie sa purtati haine lejere si mai usoare decat indica temperatura, pentru ca mersul pe jos incalzeste organismul si-l face sa transpire. Pe vreme rece, este mai bine sa purtati citeva randuri de haine mai subtiri, decat una sau doua haine mai groase. Hainele mai multe impiedica caldura sa se risipeasca si sunt usor de indepartat daca ne este prea cald. Cand se inregistreaza temperaturi foarte scazute este bine sa purtati o caciula de lana sau de schi pentru a mentine caldura in corp si a asigura protectie pentru cap.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Exercitii utile pentru muschii abdominali
Exercitii utile pentru muschii abdominali
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân