Rețetă tort de catifea roșie (Red Velvet) – un desert fabulos pentru masa de Crăciun sau Revelion

  • Publicat:
Rețetă tort de catifea roșie (Red Velvet) - un desert fabulos pentru masa de Crăciun sau Revelion
Foto: Shutterstock

Această rețetă de tort Red Velvet (catifea roșie) este ideală pentru mesele festive, cum sunt cele de Revelion, Crăciun, Paște sau zile aniversare. I se mai spune și tort de catifea deoarece textura este foarte catifelată, pufoasă și aerată.

Tortul Red Velvet (colorat cu sfeclă roșie) era servit la mesele de sărbătoare încă din epoca victoriană, însă în zilele noastre este faimos mai ales la americani. În ultimii ani a prins însă și la noi moda acestui tort de catifea roșie, deoarece rețeta nu este atât de complicată pe cât pare, iar aspectul și gustul sunt minunate.

La bază avem un blat de tort în care se folosește colorant alimentar roșu, de preferat pudră sau gel, nu lichid, pentru că nu este la fel de pigmentat și culoarea nu va fi una reușită. În compoziția blatului avem un ingredient special: cafeaua. Aceasta are un rol important, și anume de a intensifica aroma de ciocolată din blat.

Între foile de blat se adaugă crema delicioasă de brânză și frișcă, fără unt, foarte ușor de preparat. Deasupra pot fi adăugate firimituri de blat colorat și zmeură proaspătă, căpșuni, ciocolată răzuită sau orice alt decor îți place.

Ingrediente pentru blatul de tort Red Velvet

  • 250 grame făină albă
  • 400 grame zahăr tos
  • 15 grame cacao
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 5 grame bicarbonat de sodiu
  • 240 ml lapte bătut sau chefir
  • 100 ml ulei de cocos
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 230 ml cafea caldă neîndulcită
  • 1 lingură de colorant gel roșu

Ingrediente pentru cremă

  • 350 ml smântână pentru frișcă
  • 450 grame cremă de brânză sau mascarpone
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 180 grame zahăr pudră

Mod de preparare blat de tort

Mai întâi de toate, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius, deci foc mediu spre mare dacă folosești cuptor pe gaz.

Decupează o hârtie de copt în forma rotundă pe care o folosești pentru a coace blatul, apoi unge-o cu puțin ulei, având grijă să acoperi și marginile recipientului (poți folosi un spray cu ulei).

Într-un castron încăpător, adaugă făina, zahărul, cacaua, sarea, bicarbonatul și amestecă bine cu mixerul, la viteză mică, până obții o compoziție omogenă.

Într-un alt castron, amestecă laptele bătut sau chefirul cu uleiul de cocos, ouăle și extractul de vanilie. După omogenizare, adaugă cafeaua caldă și colorantul roșu și amestecă din nou. Toarnă acest amestec umed peste cel uscat (menționat mai sus) și amestecă bine cu mixerul, la viteză medie, aproximativ 2 minute.

În cazul în care culoarea nu este suficient de puternică, mai poți adăuga puțin colorant și să amesteci din nou.

Sursa foto: Shutterstock

Toarnă compoziția în forma rotundă și introdu la cuptorul preîncălzit. Lasă blatul la copt timp de 35 de minute, la o temperatură de 175 de grade Celsius. Blatul este copt când trece testul cu scobitoarea – introdu în mijlocul blatului scobitoarea și dacă aceasta iese curată, înseamnă că blatul este copt.

Scoate blatul din cuptor și lasă-l deoparte să se răcească bine înainte să îl umpli cu cremă.

Mod de preparare cremă de brânză cu frișcă

Pregătește frișca: pune într-un castron smântâna și mixează până se întărește. Las-o la frigider câteva minute.

Între timp, pune într-un castron crema de brânză cu extractul de vanilie și zahărul pudră și mixează până obții o cremă catifelată. Adaugă frișca scoasă de la frigider și amestecă ușor cu o lingură de lemn sau spatulă de silicon până se combină toate ingredientele.

Asamblarea tortului Red Velvet

După ce blatul s-a răcit complet, taie-l în 3 secțiuni și umple-o pe fiecare cu crema de brânză și frișcă. Nu uita să păstrezi cremă și pentru părțile laterale ale tortului și partea de deasupra.

Poți întinde crema de deasupra cu o spatulă sau o poți face „moțuri” cu ajutorul unui poș. Decorează cu firimituri de blat roșu, zmeură, felii de căpșuni, coacăze, afine, ciocolată răzuită, orice îți place. Lasă tortul la frigider câteva ore ca să-și „tragă” blatul umezeala din crema de brânză cu frișcă.

Tort Red Velvet - rețeta unui desert elegant pentru ocazii speciale
Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân