Unităţi de măsură utile în bucătărie

Atunci când pui ochii pe o reţetă vrei să iasă totul ca la carte, prin urmare trebuie să urmezi fiecare pas cu stricteţe şi să nu te abaţi sub nicio formă de la cantităţile recomandate. Însă, ce te faci când reţeta ochită e scrisă în limba engleză sau cei care au scris-o nu s-au gândit că o mare parte dintre noi nu avem acasă un cântar de bucătărie?
Unităţi de măsură utile în bucătărie

Atunci când pui ochii pe o reţetă vrei să iasă totul ca la carte, prin urmare trebuie să urmezi fiecare pas cu stricteţe şi să nu te abaţi sub nicio formă de la cantităţile recomandate.

Însă, ce te faci când reţeta ochită e scrisă în limba engleză sau cei care au scris-o nu s-au gândit că o mare parte dintre noi nu avem acasă un cântar de bucătărie?

Ei bine, pentru a desluşi acest mister al cantităţilor, am întocmit liste utile cu ajutorul cărora nu vei mai avea bătăi de cap data viitoare când îţi pui în mişcare talentul gastronomic.

Iată cum poţi traduce cantităţile de ingrediente din reţete astfel încât totul să meargă ca uns:

Făină

O cană rasă – 250 grame / Un pahar plin – 125 grame / O lingură – 15 grame / O lingură cu vârf – 25 grame / O linguriţă rasă – 5 grame

Zahăr tos

O cană rasă – 200 grame / O lingura rasă – 25 grame / O lingură cu vârf – 30 grame /  O linguriţă rasă – 6 grame

Zahăr pudră

O cană rasă – 180 grame / O lingură rasă – 23 grame / O lingură cu vârf – 27 grame / O linguriţă rasă – 5 grame

Lichide

O cană – 250 mililitri / Un pahar – 150 mililitri / Un polonic – 80 mililitri / O lingură -15 mililitri / O linguriţă – 5 mililitri

Pentru situaţiile în care reţeta este descrisă în limba engleză, vă punem la dispoziţie câteva unităţi de măsură frecvent folosite, dar pe care mulţi dintre noi nu le înţelegem, drept pentru care la fel de mulţi abandonăm respectivele indicaţii, tocmai pentru că nu ştim cum să măsurăm toate acele oz-uri, tbs-uri etc.

tablespoon (tbsp) = lingură
teaspoon (tsp) = linguriţă
cup = ceaşcă
fluid ounce = fl 0z (unitate de măsură imperială)

1 ceaşcă  = 8 fl oz = 16 linguri = 48 linguriţe = 240 ml
3/4 ceaşcă = 6 fl oz= 12 linguri = 36 linguriţe = 180 ml
2/3 ceaşcă = 5 fl oz= 11 linguri = 32 linguriţe  = 160 ml
1/2 ceaşcă  = 4 fl oz= 8 linguri  = 24 linguriţe = 120 ml
1/3 ceaşcă = 3 fl oz = 5 linguri  = 16 linguriţe  = 80 ml
1/4 ceaşcă = 2 fl oz = 4 linguri  = 12 linguriţe  = 60 ml
1 lingură     = 0,5 fl oz= 15 ml
1 linguriţă = 0,16 fl oz= 5 ml
1 fl oz = 2 tablespoons = 6 teaspoons

Un site foarte interesant şi în aceeaşi măsură extrem de util celor pasionaţi de bucătărie, dar fără prea mare experienţă, este acesta, unde puteţi introduce tipul de aliment pe care doriţi să-l tranformaţi, de exemplu orezul sau făina, după care introduceţi cantitatea precizată în reţetă şi convertorul vă spune exact ce înseamnă această canttitate în grame.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute în bucătărie iar preparatele să vă iasă ca la carte. Spor la treabă!