Macarons – desertul de vis! Vezi cum se face

Originea fursecurilor macarons este foarte veche. Ca multe alte prăjituri, au fost inventate încă din perioada renascentistă. Fursecurile macarons aşa cum le cunoaştem astăzi au apărut în secolul XIX: lipite două câte două şi îmbogăţite cu dulceaţă, mirodenii, lichioruri, ciocolată.
Macarons – desertul de vis! Vezi cum se face

Originea fursecurilor macarons este foarte veche.

Ca multe alte prăjituri, au fost inventate încă din perioada renascentistă.

De-a lungul timpului şi în diferite regiuni au apărut diferite specialităţi: macarons cu suprafaţă crăpată sau netedă, macarons de Nancy, de Amiens, de Chartes, de Boulay…

Fursecurile macarons aşa cum le cunoaştem astăzi au apărut în secolul XIX: lipite două câte două şi îmbogăţite cu dulceaţă, mirodenii, lichioruri, ciocolată.

Reţetă de macarons

Pentru circa 30 de macarons

Timp de preparare: 20 min
Coacere: 20 minute

Ingrediente: 200 gr pudră de migdale, 200 gr de zahăr pudră pentru glazuri, 200 gr zahăr tos, 150 gr de albuşuri de ou (circa 5 bucăţi)

Mod de preparare:

1. Mixaţi pudra de migdale şi zahărul pudră pentru glazuri, apoi cerneţi totul. Adăugaţi 50 gr de albuş şi amestecaţi.

2. Turnaţi puţină apă într-o cratiţă şi adăugaţi zahărul tos (cu cât puneţi mai puţină apă, cu atât timpul de preparare va fi mai scurt). Lăsaţi să fiarbă până când siropul ajunge la 116 grade Celsius, având grijă să curăţaţi regulat marginea cratiţei cu o pensulă înmuiată în apă.

3. În timp ce temperatura siropului creşte, puneţi restul de albuşuri în cuva unui mixer dotat cu un tel şi bateţi-le la viteză medie câteva secunde, ca să se lase. Reduceţi viteza telului în timp ce turnaţi încet peste albuşuri siropul încălzit la 116 grade Celsius, apoi măriţi viteza şi bateţi energic până se răceşte complet amestecul.

4. Încorporaţi o treime din acest mering în pasta de migdale, fără o atenţie deosebită, apoi încorporaţi încet restul, cu o spatulă flexibilă: râcâiţi bine fundul şi marginile, astfel încât compoziţia să fie omogenă şi netedă. Ca să finisaţi, o ultimă amestecare energică face amestecul să se lase şi să aibă consistenţa dorită.

5. Umpleţi cu aluat un cornet de patiserie dotat cu un şpriţ nr. 8. Ridicaţi macarons pe tavă şi lăsaţi-le să prindă crustă vreo 10 minute, în aer liber. În acest timp, încălziţi cuptorul la 160 de grade (treapta 5-6).

6. Băgaţi la cuptor macarons şi lăsaţi-le să se coacă circa 10 minute. Imediat ce s-a format baza, întredeschideţi uşa cuptorului, ca să iasă umezeala, şi fixaţi-o cu coada unei linguri de lemn.

7. Când sunt coapte, scoateţi macarons din cuptor şi lăsaţi-le să se răcească de tot înainte de a le dezlipi.

Sfaturile maestrului bucătar:

  • este esenţial să cântăriţi albuşurile. Ca să apreciaţi câte ouă întregi să cumpăraţi, e bine să să ştiţi că un ou întreg are în medie 20 de grame de gălbenuş şi 30 de grame de albuş.
  • ca să coloraţi macarons, este de preferat să folosiţi un colorant praf, nu  lichid, pentru a evita un surplus de umiditate în compoziţie.

Trucul maestrului bucătar: ca să dezlipiţi mai uşor macarons, infiltraţi un fir de apă între tavă şi foaia de copt.

Sursa: „Trucuri, tehnici şi reţete pentru a găti ca un maestru bucătar”, Masterchef Şcoala de Bucătari, Editura LITERA (www.litera.ro)