Cum gătim în papiotă

Dacă sunteţi fideli show-urilor culinare, cu siguranţă nu aţi ratat vreo reţetă care să implice papiota. Deşi gândul ne duce la papiota cu aţă, aflaţi că acest termen are în bucătărie un cu totul alt sens.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum gătim în papiotă

Dacă sunteţi fideli show-urilor culinare, cu siguranţă nu aţi ratat vreo reţetă care să implice papiota.

Deşi numele vă duce cu gândul la papiota cu aţă, aflaţi că acest termen are în bucătărie un cu totul alt sens.

Iar astăzi veţi afla care este tehnica gătitului în papiotă şi de ce este sănătos să gătim cu ajutorul acestui ambalaj.
 

Ce este papiota?

Papiota este un ambalaj închis ermetic, care permite o preparare într-un mediu umed, favorizând schimburile de gusturi dintre ingrediente.
Papiota poate fi făcută din hârtie pergament, folie de aluminiu sau chiar din silicon. În unele cazuri trebuie să ungeţi hârtia ca să evitaţi lipirea alimentelor. Gătind în acest mod, obţineţi mâncăruri delicioase fără să fie nevoie să adăugaţi grăsime.

Tehnica gătitului în papiotă

Este simplu: o combinaţie de alimente este închisă într-un ambalaj special, pliat şi modelat în aţa fel încât umiditatea din jur să se transforme în aburi. Astfel se pot găti în papiotă toate alimentele cu textură moale, de exemplu legumele, peştele, fructele de mare, crustaceele, dar şi anumite preparate din carne albă sau pasăre.

Este important ca toate ingredientele să fie gata în acelaşi timp. De aceea este necesar ca unele să fie prefierte.

În cazul unui element de bază care se prepară rapid, cum este peştele, este suficient să gătiţi dinainte garnitura; carnea însă trebuie gătită înainte de a fi pusă în papiotă, eventual marinată.

Papiota permite gătirea alimentelor cu ajutorul aburilor

Carnea fragilă, cum este cea de peşte, nu trebuie preparată termic timp îndelungat. Timpul de preparare pentru o papiotă nu trebuie să treacă de 10-15 minute. Altfel, lichidul în care puneţi papiota şi cel care se scurge încep să fiarbă şi proteinele se gătesc excesiv.

Toate ingredientele trebuie să fie făcute mediu la sfârşitul preparării în cuptor, dar aveţi în vedere următoarele: garnitura trebuie să fie gătită în prealabil, ca să fie gata în acelaşi timp cu ingredientul principal; lichidul în care puneţi papiota trebuie să fie puţin (2 sau 3 linguri); fiartă într-o cantitate prea mare de lichid, papiota devine fragilă şi se poate desface.

Cu ajutorul papiotelor vă puteţi exprima creativitatea artistică. Dacă excelaţi în bricolaj, jucaţi-vă cu formele: semilună, dreptunghi, triunghi, dar şi trigon, piramidă etc. Important este ca fiecare papiotă să fie bine închisă.

Cum gătim peşte în papiotă etanşă

  • Pregătiţi fileul de peşte şi tăiaţi hârtia

Tăiaţi fileul de peşte şi crestaţi partea cu pielea ca să nu se strângă. Nu uitaţi să îl asezonaţi. Decupaţi hârtia pergament sau folia de aluminiu în forma dorită. Puteţi să o ungeţi (cu ulei sau cu unt), ca să vă asiguraţi că ingredientele nu se vor lipi de papiotă.

  • Umpleţi papiota şi adăugaţi puţin lichid în vasul în care gătiţi

Aşezaţi garnitura aleasă pe fundul papiotei, apoi puneţi deasupra fileul de peşte. Umeziţi cu lichid la alegere (vin alb şi/sau fond de peşte). Lichidul va favorizaa fierberea, producându-se astfel aburii care vor umfla paiota.

  • Închideţi papiota

Îndoiţi prima oară marginile, apoi mai îndoiţi-le o dată, prinzând bine hârtia, ca să asiguraţi etanşeitatea. Ca să sigilaţi îndoitura, nu ezitaţi să striviţi îndoiturile cu un obiect greu.

Sursa: „Masterchef, şcoala de bucătari – Trucuri, tehnici şi reţete petnru a găti ca un maestru bucătar”, Editura LITERA (www.litera.ro)

FOTO: steamykitchen.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: