Tocană de vită cu bere şi găluşte

Tocana de vită cu bere şi găluşte este un fel de mâncare consistent, nu foarte dificil de preparat, dar care are nevoie de circa trei ore pentru a fi gata de servire, oferind însă o masă săţioasă şi foarte gustoasă.
  • Publicat:
Tocană de vită cu bere şi găluşte

Tocana de vită cu bere şi găluşte este un fel de mâncare consistent, nu foarte dificil de preparat, dar care are nevoie de circa trei ore pentru a fi gata de servire, oferind însă o masă săţioasă şi foarte gustoasă.

Ingrediente pentru tocană:

-2 linguri cu ulei de floarea soarelui
-1 kilogram de carne de vită, pulpă, tăiată bucăţi
-2 tije de ţelină
-2 morcovi potriviţi
-2 cepe mari
-3 căţei de usturoi
-1 lingură cu pastă de tomate
-1 lingură cu făină de grâu
-sare şi piper proaspăt măcinat
-0,5 litri de bere amară
-200 de mililitri de supă de vită
-2 frunze de dafin
-o crenguţă de cimbru proaspăt

Ingrediente pentru găluşte:

-150 de grame de seu de vită
-150 de grame de făină cu agent de creştere, cernută, şi puţină în plus
-sare şi piper proaspăt măcinat
-1 lingură cu hrean conservat
-apă

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 160 de grade Celsius. Puneţi o cratiţă pe aragaz, adăugaţi o parte din ulei şi, când acesta este fierbinte, adăugaţi o parte din carnea de vită, într-un singur strat, şi gătiţi la foc iute până ce carnea se rumeneşte pe toate părţile. Luaţi carnea rumenită, uneţi-o într-un bol şi adăugaţi în cratiţă restul de carne crudă şi repetaţi până terminaţi de prăjit. Carnea nu trebuie să fie gătită în interior, ci doar să aibă o crustă exterioară. Pastraţi-o într-un vas, nu în cratiţa în care aţi prăjit-o.

Tocaţi ţelina în bucăţi mai mari. Adăugaţi restul de ulei în cratiţa în care aţi prăjit carnea şi puneţi ţelina la prăjit. Tocaţi în bucăţi mari morvocii şi ceapa şi adăugaţi-le peste ţelină. Tăiaţi usturoiul feliuţe şi puneţi-l peste legume. Amestecaţi şi ţineţi legumele pe foc până ce culoarea devine brună şi curăţând fundul cratiţei astfel încât să nu se ardă.

Când legumele şi-au schimbat culoarea, adăugaţi pasta de tomate şi amestecaţi. Adăugaţi şi făina şi amestecaţi bine, până ce aceasta este încorporată, apoi asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Turnaţi berea, urmată de supa de vită, în cratiţă. Când începe să fiarbă, adăugaţi carnea prăjită, puneţi un capac şi lăsaţi să fiarbă domol.

Preparaţi găluştele:

Puneţi seul şi făina într-un bol şi folosiţi mâinile pentru a amesteca cele două îngrediente, apoi asezonaţi cu sare şi piper şi adăugaţi şi hreanul. În mijlocul grămezii de seu cu făină faceţi o mică gaură şi adăugaţi câte puţină apă. Amaestecaţi şi frământaţi folosind mâinile până ce obţineţi un aluat care se desprinde cu uşurinţă de pereţii vasului.

Rulaţi aluatul pe o masă pe care aţi presărat făină, într-o formă asemănătoare unui cârnat, apoi tăiaţi-l în şase bucăţi, cam de mărimea unei mingi de ping pong (îşi vor dubla volumul după gătire). Adăugaţi-le cu grijă în cratiţa cu tocană fără să amestecaţi.

Acoperiţi cratiţa cu tocană şi băgaţi-o în cuptorul preîncins, pentru două ore şi jumătate – trei ore, verificând din când în când cum arată mâncarea. După două ore, întoarceţi găluştele pe partea cealaltă, adăugaţi frunzele de dafin şi cimbrul şi continuaţi să gătiţi pentru încă o jumătate de oră spre o oră. Când carnea este gătită ar trebui să fie foarte fragedă, să se desfacă firişoare la simpla apăsare între degete, iar găluştele trebuie să fie pufoase şi uşoare.

Serviţi tocana cu găluşte în boluri mai largi.

Sursa: Mediafax

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân