Muşchi de vită cu ierburi de Provence, cartofi gratinaţi şi sos de muştar Dijon

Pentru muşchiul de vită: 1 muşchi de vită mediu (1-1,5 kilograme), 0,5 litri ulei de măsline extravirgin, amestec de ierburi de Provence (denumirea de "ierburi de Provence" se referă la un amestec de ierburi proaspete sau uscate precum cimbru, rozmarin, salvie, măghiran, oregano, busuioc, tarhon etc.)
  • Publicat:
Muşchi de vită cu ierburi de Provence, cartofi gratinaţi şi sos de muştar Dijon

Ingrediente pentru 4-6 porţii

Pentru muşchiul de vită: 1 muşchi de vită mediu (1-1,5 kilograme), 0,5 litri ulei de măsline extravirgin, amestec de ierburi de Provence (denumirea de „ierburi de Provence” se referă la un amestec de ierburi proaspete sau uscate precum cimbru, rozmarin, salvie, măghiran, oregano, busuioc, tarhon etc.)

Pentru cartofii gratinaţi: 1,5 kilograme cartofi albi, 0,5 litri smântână de gătit, 0,2 litri lapte, 2 căţei de usturoi, câteva rămurele de cimbru proaspăt, 100 grame brânză Comte

Pentru sos: o lingură ulei de măsline, 50 grame unt, o lingură de făină, 3-4 linguriţe de muştar Dijon (simplu sau cu boabe), 0,2 litri smântână de gătit, supă de vită

Mod de preparare:

Pentru muşchiul de vită:

Carnea se curăţă de pieliţe şi grăsime şi i se taie capătul. Se pune într-un vas, acoperind-o cu uleiul de măsline. Se lasă la macerat în frigider cel puţin 24 de ore, întorcând muşchiul din când în când. Se scoate de la frigider cu aproximativ o oră înainte de momentul preparării. Înainte de frigere se scoate din ulei, se lasă la scurs, se asezonează şi apoi se presară ierburile de Provence, acoperindu-l cât mai bine.

Se pune întreg pe grătar, rotindu-l pe toate părţile, iar mai apoi se bagă la cuptor, încercându-l cu degetul prin apăsare, până capătă o fermitate medie. Se lasă să se răcească pentru câteva minute şi apoi se porţionează.

Pentru cartofii gratinaţi :

Cartofii curăţaţi şi spălaţi se taie în felii de grosime medie (3-4 milimetri).

Laptele şi smântâna de gătit se pun la fiert într-un vas. Se adaugă sare (un pic mai multă decât aţi pune în mod obişnuit) şi piper. Se pun cartofii felii la fiert, dar trebuie să rămână puţin tari. Se adaugă usturoiul pisat şi frunzele de cimbru. Se scot cartofii într-un vas termorezistent, se toarnă lichidul în care au fiert până aproape îi acoperă, iar pe deasupra se presară brânza dată pe răzătoare.

Se dau la cuptor, la foc mediu (130-150 grade Celsius), până când brânza se gratinează şi scobitoarea intră uşor în ei.

Pentru sosul de muştar Dijon :

Într-o crăticioară se pune la încălzit uleiul de măsline, apoi se adaugă untul şi, când acesta s-a topit, se pune făina. Se lasă la foc mic până se rumeneşte, amestecând continuu. Se adaugă smântâna de gătit, muştarul Dijon (după gust), sare şi piper. Se adaugă supă de vită până capătă consistenţa dorită.

Sursa: Mediafax

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ciocănele de pui caramelizate
Ciocănele de pui caramelizate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”