Lapte de pasăre, faimosul desert franțuzesc – rețeta simplă cu care nu dai greș!

  • Publicat:
Lapte de pasăre, faimosul desert franțuzesc - rețeta simplă cu care nu dai greș!

Lapte de pasăre delicat, fin și vanilat – un desert ușor de preparat și cu ingrediente la îndemână!

Este desertul care mi-a rămas bine întipărit în minte, poate și pentru că îmi evocă amintirea bunicii, a zilelor de sărbătoare când ne adunam toată familia la masă și ne bucuram de cele mai gustoase preparate. Iar la finalul mesei, cum altfel, se umpleau platourile cu tot felul de dulciuri de casă, clătite, cozonaci, gogoși pufoase ori, desigur, delicatul lapte de pasăre.

Astăzi aflăm cum se prepară ușor lapte de pasăre, un desert specific franțuzesc (oeufs à la neige), dar adoptat și de noi, pe meleagurile românești. Englezii numesc acest desert floating island (insule plutitoare) sau snow eggs (ouă de zăpadă). O să vedeți și de ce când veți obține preparatul final!

Rețetă clasică lapte de pasăre: ingrediente și mod de preparare

Ingrediente pentru ouăle „de zăpadă”:

  • 6 albușuri
  • un praf de sare
  • 50 de grame de zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat, semințele de la o păstaie de vanilie sau o linguriță de extract de vanilie

Ingrediente pentru sosul de vanilie (creme anglaise):

  • 500-600 de mililitri de lapte (3,5% grăsime)
  • 120 de grame de zahăr tos
  • 6 gălbenușuri

Ingrediente pentru decor:

  • câteva pătrățele de ciocolată amăruie dată pe răzătoare
  • fulgi de migdale
  • sos de caramel (1 lingură de apă, 1 lingură suc de lămâie, 70 de grame de zahăr)

Mod de preparare:

Pune albușurile și praful de sare într-un castron și amestecă până obții o textură spumoasă. Adaugă zahărul și continuă să mixezi (cu telul sau cu mixerul) până obții o spumă albă tare și lucioasă.

Pune laptele într-o cratiță, împreună cu zahărul vanilat/semințele de vanilie/extractul de vanilie. Adu la fierbere și lasă focul mic de tot.

Ia cu o lingură spumă de albușuri și formează mici bulgărași, pe care îi lași să alunece în laptele fierbinte. Lasă bulgărașii de albuș să fiarbă câte 2-3 minute pe fiecare parte.

Scoate bulgărașii pe un platou întins, cu ajutorul unei spumiere, și lasă-i să se răcească bine, apoi pune-i la frigider.

Între timp, strecoară laptele în care au fiert bulgărașii și completează până ajungi la 500 de mililitri. Acum vei face sosul de vanilie!

Pune laptele din nou pe foc. Cât timp se încălzește laptele, amestecă într-un bol cele 6 gălbenușuri cu zahărul. Toarnă lapte cald (nu fierbinte – altfel oul se va coagula) peste amestecul de gălbenușuri și amestecă bine.

Toarnă din nou în cratiță amestecul de lapte și gălbenușuri, dă focul mic și lasă până când sosul se îngroașă (5-10 minute, amestecând din când în când).

Ia cratița de pe foc și strecoară sosul într-un bol, printr-o sită, ca să nu rămână cocoloașe. Acoperă bolul cu sos de vanilie cu o folie alimentară și lasă să se răcească, apoi pune-l la frigider.

Acum e vremea pentru decor! Poți să faci sos de caramel, să razi ciocolată sau să pui fulgi de migdale peste bulgărașii albi. Sau toate la un loc, depinde câte calorii din „bugetul zilnic” ai de gând să sacrifici.

Sosul de caramel se prepară foarte simplu: pui o tigaie pe foc, o lingură de apă, o lingură de zeamă de lămâie și 70 de grame de zahăr. Lasă focul mic și amestecă până când zahărul se topește complet și capătă o culoare arămie frumoasă.

Scoate sosul de vanilie și bulgărașii din frigider. Cu un polonic, pune sos de vanilie într-un pahar sau bol și 2-3 bulgărași plutitori. Pe deasupra, decorează cu sos de caramel, ciocolată rasă și fulgi de migdale.

Dacă îți e mai simplu, urmărește rețeta video de mai jos. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”