Tartă cu brânză de capră, cimbru şi ceapă verde

Pentru această tartă rustică, uşor de preparat, ceapa verde poate fi înlocuită şi cu praz: folosiţi tulpinile albe şi 2,5 centimetri din frunzele verzi ale prazului - pentru această reţetă fiind nevoie de şase tulpini de praz.
  • Publicat:
Tartă cu brânză de capră, cimbru şi ceapă verde

Pentru această tartă rustică, uşor de preparat, ceapa verde poate fi înlocuită şi cu praz: folosiţi tulpinile albe şi 2,5 centimetri din frunzele verzi ale prazului – pentru această reţetă fiind nevoie de şase tulpini de praz.

Ingrediente pentru 6 – 8 porţii

Pentru aluatul de tartă:

o cană şi jumătate de făină
un vârf de cuţit de sare
200 grame unt, scos de la frigider cu 15 minute înainte de folosire, tăiat cubuleţe
o lingură şi jumătate de apă

Pentru compoziţie:

20 grame unt
24 fire de ceapă verde, tocată mărunt
2 fire de usturoi verde, tocat mărunt (opţional)
un sfert de cană de supă de pui sau apă
100 grame brânză proaspătă de capră (chèvre)
jumătate de cană de smântână pentru gătit
2 ouă
jumătate de linguriţă de cimbru proaspăt şi câteva crenguţe de cimbru pentru decor
sare şi piper proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare:

Pentru prepararea aluatului, amestecaţi făina cu sarea într-un bol, adăugaţi untul moale şi amestecaţi ingredientele, turnând câte puţină apă, pentru a forma un aluat omogen. Modelaţi aluatul ca o bilă, turtiţi-l astfel încât să aibă grosimea de 12 centimetri şi înveliţi-l în folie alimentară, apoi puneţi-l la frigider timp de 30 de minute.

Încălziţi cuptorul la 200 de grade. Scoateţi aluatul din frigider şi întindeţi-l pe fundul unei forme de tartă, cu diametrul de 22 de centimetri, având grijă ca marginile să fie un pic mai groase. Ţineţi tarta la frigider timp de 30 de minute.

Scoateţi tarta de la frigider, acoperiţi aluatul cu folie de aluminiu şi acoperiţi apoi tarta cu greutăţi speciale (pot fi şi boabe de fasole), apoi daţi la cuptor timp de 10 minute. Îndepărtaţi cu grijă greutăţile şi folia de aluminiu şi reduceţi temperatura cuptorului la 190 de grade. Ţineţi tarta la cuptor până devine aurie, timp de 15 – 20 de minute.

Cât timp se coace tarta, preparaţi umplutura:

Într-o tigaie încăpătoare, topiţi untul la foc mediu. Adăugaţi ceapa verde (sau prazul tăiat cubuleţe), usturoiul şi supa de pui sau apa. Reduceţi temperatura, acoperiţi cu un capac şi fierbeţi înăbuşit timp de 15 minute.

Scoateţi tarta din cuptor şi puneţi deoparte. Ridicaţi grătarul în partea superioară a cuptorului şi lăsaţi cuptorul la 190 de grade.

Într-un bol, zdrobiţi brânza de capră, adăugaţi smântâna şi amestecaţi până ce obţineţi o compoziţie omogenă. Adăugaţi ouăle şi cimbrul tăiat mărunt şi amestecaţi bine.

Luaţi capacul de pe tigaie şi daţi focul mai tare. Lăsaţi să fiarbă până ce lichidul se evaporă, aproximativ 3 minute. Adăugaţi ceapa verde în compoziţia cu brânză, apoi potriviţi de sare şi piper. Turnaţi amestecul de brânză în aluatul de tartă.

Introduceţi forma la cuptor şi coaceţi timp de 25 – 30 de minute. Scoateţi forma din cuptor şi ornaţi cu crenguţe de cimbru proaspăt. Tăiaţi în felii şi serviţi tarta caldă sau la temperatura camerei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Tartă cu brânză şi portocale
Tartă cu brânză şi portocale
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”