Prăjitură cu ciocolată şi rodie

O prăjitură de ciocolată, cu gust bogat şi intens, decorată cu boabe de rodie pentru un aspect festiv, perfectă pentru masa de Crăciun.
  • Publicat:
Prăjitură cu ciocolată şi rodie

O prăjitură de ciocolată, cu gust bogat şi intens, decorată cu boabe de rodie pentru un aspect festiv, perfectă pentru masa de Crăciun.

Număr de porţii: 8

Aluat pentru blat: 50 de grame de zahăr brun, 1 lingură de granule de cafea instant, 3 ouă medii, 1 albuş mediu, o păstaie de vanilie sau o linguriţă de extract de vanilie, 25 de grame de făină integrală, 50 de grame de făină cu agent de creştere, 25 de grame de pudră de cacao, 1 linguriţă de praf de copt, un vârf de cuţit de sare;

Crema de ciocolată: 100 de grame de ciocolată neagră (minimum 70% cacao), 50 de grame de ciocolată cu lapte, 200 de grame de cremă de brânză cu conţinut redus de grăsimi (ricotta, philadelphia etc.), 75 de mililitri de lapte degresat, 25 de grame de zahăr pudră;

Sirop: 2 linguri de zahăr

Decor: zahăr pudră, 2 linguri de boabe de rodie, frunze proaspete de mentă.

Cuptorul se încălzeşte la 190 grade Celsius.

O formă de copt dreptunghiulară cu dimensiuni de 20,5 cm x 31 cm se unge cu ulei şi se căptuşeşte cu hârtie de copt.

Zahărul şi cafeaua se macină câteva secunde. Ouăle, albuşul, vanilia se pun într-un bol, se mixează 3-4 minute, până ce volumul lor creşte, se adaugă zahărul amestecat cu cafeaua treptat şi se mai bate 3 – 4 minute. Se adaugă treptat făina, pudra de cacao, praful de copt sarea şi se amestecă uşor cu o spatulă, pentru a nu pierde din volum. Aluatul se pune în tavă, se nivelează şi se coace 10 minute sau până devine ferm (se face testul cu scobitoarea).

Se face crema: se topeşte ciocolata pe baie de aburi, amestecând uşor şi se lasă la răcit. Se adaugă brânza, laptele, mixând totul până devine pufos, după care se adaugă zahărul pudră. Se lasă la rece până se foloseşte.

Se face siropul din zahăr şi două linguri de apă, fiert la foc mic până se dizolvă. Apoi temperatura se ridică la maximum şi se lasă la fiert 30 de secunde – 1 minut.

După ce aluatul s-a răcit, se răstoarnă pe un prosop sau pe o altă foaie de copt, se scoate hârtia pe care s-a copt de pe spate, se unge cu sirop şi se rulează. Se desface din nou blatul, cu grijă pentru a nu-l rupe, şi se unge cu jumătate din cantitatea de cremă. Se rulează, se acoperă cu cremă.

Rulada de ciocolată se pune pe un platou, se pudrează cu zahăr, se decorează cu boabe de rodie şi frunze de mentă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Desert delicios cu banane
Desert delicios cu banane
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: