Desert pentru noaptea de Revelion: tort cu mousse de vanilie, căpşune şi trufe de ciocolată

Reţetă de tort cu mousse de vanilie, căpşune şi trufe de ciocolată a la Chef Adrian Hădean - ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
27.12.2020 | Redactia CSID

Dacă plăcinta cu brânză şi bomboanele Rafaello vi se par prea banale pentru noaptea specială de Revelion, vă propunem un tort decadent în degrade, cu arome inconfundabile şi un gust desăvârşit. 

Reţeta de tort cu mousse de vanilie, căpşune şi trufe de ciocolată este găzduită pe blogul lui Adrian Hădean, iar autoarea acestui desert fabulos, precum şi a fotografiilor pas cu pas este Andreea Dianu, ale cărei reţete minunate le găsiţi şi pe pasiunepentrubucatarie.ro.

Vă invităm să descoperiţi reţeta pentru acest tort cu mousse de vanilie, căpşune şi trufe de ciocolată!

Tort cu mousse de vanilie, căpşune şi trufe de ciocolată

Ingrediente pentru blat (20 cm):

  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină
  • 1 praf de sare
  • vanilie

Mod de preparare: mixăm ouăle cu zahărul şi un praf de sare până îşi triplează volumul şi nu se mai simt granule de zahăr. Acest lucru durează în jur de 10-15 minute, în funcţie de mixer. Adăugăm făină cernută în două tranşe, amestecând cu grijă, cu o spatulă. Turnăm compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi coacem în cuptorul preîncălzit aproximativ 45 de minute, la 170 grade. Nu deschideţi uşa cuptorului sub nicio formă. Este gata când devine auriu şi se desprinde de pe margini. Lăsăm să se răcească în cuptor, cu uşa întredeschisă, apoi îl tăiem în 3 foi.

Ingrediente pentru mousse de vanilie:

  • 350 ml lapte gras
  • 3 gălbenuşuri
  • 30 g amidon
  • 120 g zahăr
  • 7 g gelatină
  • 30 ml apă rece
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • ½ păstaie de vanilie

Mod de preparare: laptele şi zahărul se pun la încălzit cu seminţele de vanilie. Gălbenuşurile le amestecăm cu amidon, apoi punem puţin lapte cald peste şi omogenizăm. Returnăm compoziţia în cratiţă şi fierbem pe foc mic, amestecând încontinuu până se îngroaşă. Gelatina o hidratăm în apă rece, apoi o dizolvăm la microunde câteva secunde şi o amestecăm în crema de vanilie. Acoperim cu o folie alimentară şi lăsăm să se răcească complet. Crema răcită o mixăm puţin şi o amestecăm cu frişcă bătută spumă.

Ingrediente pentru sos de căpşune:

  • 300 g căpşune congelate
  • 150 g zahăr
  • 50 ml apă
  • 5 g gelatină
  • 20 ml apă rece

Mod de preparare: gelatina o hidratăm în apă rece. Fierbem un sos gros, apoi adăugăm gelatină dizolvată. Lăsăm să se răcească complet. Pentru trufe de ciocolată: 150 g ciocolată neagră, 150 ml smântână lichidă. Încălzim smântână pentru frişcă, apoi turnăm smântână caldă peste ciocolata tocată mărunt. Lăsăm 5 minute, apoi omogenizăm şi lăsăm să se răcească câteva ore în frigider. Formăm trufe şi le congelăm sau punem direct din linguriţă.

Asamblarea tortului:

Pe un platou aşezăm prima foaie de blat, o însiropăm cu un sirop din apă, zahăr şi vanilie, punem 2 linguri de sos de căpşune, apoi crema de vanilie şi aşezăm câteva trufe, acoperim cu un strat subţire de cremă şi punem cealaltă foaie de blat, crema, sos de căpşune, trufe de ciocolată, blat şi un strat subţire de cremă deasupra.

Ingrediente pentru „îmbrăcat” tortul:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smântână pentru frişcă
  • 120 g zahăr pudră

Mod de preparare: se mixează totul împreună până obţinem o cremă tare.

Lăsăm la frigider câteva ore, apoi scoatem din formă, îl îmbrăcăm în puţină cremă albă, apoi cu ajutorul unui posh în care avem crema de culoare roz, roz pal şi alb, șprițăm pe marginea tortului astfel încât să obţinem efectul de degrade.

Nivelăm cu o spatulă. Opţional topim ciocolată albă cu smântână lichidă (părţi egale) şi colorant şi turnăm glazură răcită deasupra.

Decorăm cu bezele, macarons, biscuit oreo şi ce ne mai trece prin cap. Poftă bună!