Cum să prepari un Irish Coffee perfect pentru momentele de răsfăț

Cum prepari un Irish Coffee perfect – te învață chiar experții în domeniul băuturilor pe bază de cofeină și nu numai.
  • Publicat:
Cum să prepari un Irish Coffee perfect pentru momentele de răsfăț
Shutterstock

Da, Irish Coffee se consumă în Irlanda, dar nu atât de mult pe cum ai crede. Însă, indiferent în ce țară locuiești, un Irish Coffee preparat ca la carte, așa cum o recomandă experții în domeniul băuturilor pe bază de cofeină și nu numai, poate fi micul tău răsfăț delicios.

Prin prisma aportului său caloric, trebuie să menționăm încă de la început că Irish Coffee nu este o băutură pe care să o consumi cu regularitate, însă atunci când vrei să ieși din rutină, nu se întâmplă nimic grav dacă te delectezi cu o astfel de băutură sofisticată.

Cu recomandarea să vrei să ieși din rutină rar și să compensezi numărul de calorii prin mișcare suplimentară (află Câți pași trebuie să faci ca să arzi calorii și grăsimi în funcție de alimentele și băuturile pe care le-ai consumat peste zi).

Scurt tratat de istorie a Irish Coffee

Legenda spune că în iarna anului 1943, Joe Sheridan, bucătarul de la Foynes Port, lângă Limerick, Irlanda, a decis să pregătească ceva mai special pentru pasagerii blocați din bazele aeriene – așa a ieșit un amestec de whisky și cafea cu smântână groasă plutind deasupra.

Acest preparat a devenit instantaneu un hit și în același timp o specialitate aeroportuară.

Nouă ani mai târziu, jurnalistul de călătorii, Stanton Delaplane, a încercat amestecul pe când se afla în aeroport și i-a plăcut atât de mult încât i-a cerut unui barman din San Francisco (Jack Koeppler, de la Buena Vista Hotel) să îl recreeze.

Inițial, cei doi americani aveau probleme mari cu crema de smântână care cădea mereu pe fundul paharului. Asta până când au cerut ajutorul primarului din San Francisco, care era și owner-ul unei fabrici de lapte. Acesta a preparat special pentru ei o cremă de smântână cu mai mult zahăr – pentru a putea să plutească.

Bineînțeles, ca în majoritatea legendelor, se prea poate ca realitatea să fie trunchiată de dragul poveștii. Unele știri ale vremii arată că, de fapt, Irish Coffee a fost preparat pentru prima oară în 1940 într-un pub din Dublin și ulterior rețeta ar fi fost reprodusă în aeroportul de lângă Limerick.

Cu toate acestea, nimeni nu poate nega faptul că Buena Vista Hotel l-a făcut celebru, publicând primele reclame cu această băutură atât de apreciată de către trecătorii din aeroport.

În ceea ce privește cât de populară a rămas această băutură în Irlanda, sigur, entuziasmul irlandezilor pentru cultura cafelei este renumit, însă Irish Coffee nu este atât de băut precum am crede, a confirmat Alex Conyngham, fondatorul Slane Irish Whisky.

Altfel, cafeneaua Buena Vista din San Francisco vinde până la 2.000 de Irish Coffee pe zi.

Cum prepari un Irish Coffee perfect

Dacă nu ajungi curând în San Francisco sau în Irlanda, vestea bună este că îl poți prepara chiar la tine acasă.

Ai nevoie în principiu de cafea, zahăr, smântână și whisky irlandez. Repet, încercați-l doar la petreceri sau oricum rar.

Ingrediente

Pentru o porție:

  • 30 de grame de frișcă groasă
  • 2 lingurițe de sirop din zahăr
  • 170 de mililitri de cafea preparată
  • 40 de mililitri (3 linguri) de whisky irlandez

Cum prepari siropul

Pentru a pregăti siropul, trebuie să încălzești 2 părți de zahăr și 3 părți de apă clocotită.

Adaugă încet zahărul în apa clocotită și amestecă până se dizolvă totul. După ce ai terminat, poți păstra siropul la frigider până la o săptămână pentru viitoare cafele.

Cum prepari frișca:

În primul rând, trebuie să bați smântâna bine până se îngroașă.

Dacă ai un shaker special pentru cocktail-uri o poți agita cu el circa 30 de secunde. Dacă nu ai un astfel de instrument, poți la fel de bine să folosești o cană cu capac, sau un recipient etanș.

Acesta este primul mic secret, de aceea, indiferent ce folosești, nu sări peste acest pas.

Mod de preparare a băuturii:

Încălzește un pahar. Poți obține acest efect pur și simplu prin a turna apă fierbinte în pahar.

Adaugi whisky-ul și siropul de zahăr, și le amesteci foarte bine.

Kevin Denton Rex, șeful departamentului de educație la Pernod Ricard, recomandă să amesteci zahărul lent pentru a elibera ușor vaporii de alcool din whisky.

Imediat după adaugi cafeaua și, la final, torni frișca foarte încet cu dosul lingurii. Folosirea lingurii va contribui la plutirii cremei de smântână.

Din păcate, deși ne dorim să reducem cât mai mult cantitatea de zahăr consumat, în cazul Irish Coffee nu o prea putem face pentru că ar dăuna consistenței pe care o are frișca și, implicit, aceasta ar eșua lamentabil pe fundul paharului așa cum li se întâmplă barmanilor din anii ’40.

Totuși, dacă vrei să înlocuiești zahărul, ar exista o opțiune propusă de Rex: adaugă deasupra paharului nucșoară sau ciocolată neagră și felii subțiri de portocală.

Citește și: Alternative naturale ale sucurilor din comerț

Citește și: Evită pe cât poți aceste cocktailuri! Sunt printre cele mai nesănătoase băuturi din lume

Citește și: 10 băuturi cu care să înlocuiești alcoolul. Stimulează producția de dopamină fără reacții adverse asupra ficatului

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân