Chef Cătălin Scărlătescu prezintă rețeta de cozonac cu 5 ouă. Ușor de făcut chiar dacă nu ai experiență!

  • Publicat:
Chef Cătălin Scărlătescu prezintă rețeta de cozonac cu 5 ouă. Ușor de făcut chiar dacă nu ai experiență!
Chef Cătălin Scărlătescu prezintă rețeta de cozonac cu 5 ouă. Ușor de făcut chiar dacă nu ai experiență! Sursa foto: Shutterstock

Cozonac de Paște, rețeta tradițională, cu rahat, nucă, lapte și ouă. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îţi va fi de ajutor dacă eşti la primul cozonac. 

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, multe dintre ele realizate după reţete tradiţionale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obţine un Cozonac de Paște perfect.

Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă  de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu.

Un cozonac de Paște perfect nu este uşor de preparat, dar reţeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îţi va fi de ajutor dacă eşti la primul cozonac. Dacă ai deja experienţă, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

CITEȘTE ȘI: În ce tip de castron crește mai repede aluatul de cozonac – inox, sticlă sau plastic?

Cozonac de Paște: ingrediente și mod de preparare

Ingrediente:

  • 1 kg faină
  • 250 g zahăr
  • 450 g lapte
  • 5 ouă proaspete
  • 1 păstaie vanilie
  • 60 g drojdie
  • 300 g unt
  • 500 g nucă
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată de calitate
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajă de lămâie

CITEȘTE ȘI: Greșeala pe care o faci când pui drojdie în aluatul de cozonac. Testul prin care îți dai seama dacă drojdia e de calitate

Mod de preparare:

  1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de faină. Se lăsă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
  2. Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.
  3. Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună zahărul topit şi untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
  4. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
  5. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
  6. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade.

CITEȘTE ȘI: 10 greșeli din cauza cărora nu crește aluatul de cozonac. Nu le mai face dacă vrei un cozonac pufos

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”