Zona Zoster – alimente interzise și alimente permise în regimul pacientului

Tratamentul pentru Zona Zoster trebuie instituit cât mai precoce pentru a limita evoluția bolii.
  • Publicat:
Zona Zoster - alimente interzise și alimente permise în regimul pacientului
Ce alimente nu sunt permise la Zona Zoster, foto: Shutterstock

Una dintre afecțiunile ce reapar atunci când sistemul imunitar este slăbit este Zona Zoster. I se mai spune și Herpes Zoster. De ce apare? Această infecție virală apare din cauza reactivării virusului varicelo-zosterian. Acest virus face parte din familia de virusuri herpetice și este responsabil de apariția Varicelei (vărsatul de vânt) în copilărie. În general, Zona Zoster se face o singură dată în viață. Însă în situația în care sistemul imunitar este slăbit, afecțiunea se poate să reinstala.

Persoanele care au avut varicelă și au imunitate scăzută pot dezvolta această boală. Scăderea imunității poate fi  determinată  de  afecțiuni grave – HIV, cancer, de tratamente chimioterapice și imunosupresoare, de stres , intervenții chirurgicale, traumatisme majore. Boala poate apărea mai des la seniori. Însă, indiferent de vârstă, este bine de știut că poate se poate reactiva pe un teren favorabil ei – sistem imunitar scăzut.

Cum se manifestă un episod de Zona Zoster?

Pacienții cu Zona Zoster prezintă vezicule dar și durere în zona cutanată afectată. Senzația de durere poate să persiste chiar și pentru câteva săptămâni. Depinde de sistemul imunitar al fiecărui pacient dacă veziculele se vindecă fără să lase semne, sau se vindecă cu întârziere, cu riscul formării cicatricilor. În circa o săptămână de la debut, veziculele devin ulcerații după 5-7 zile și se acoperă de cruste care vor dispărea in interval de 2-4 săptămâni.

Ce regim alimentar trebuie să respecte pacienții cu Zona Zoster

Chiar și în cazul acestei afecțiuni, sistemul imunitar poate fi stimulat și prin alimentație sănătoasă. Iată ce nu este permis în dieta pacientului cu Zona Zoster: dulciuri concentrate, alcool, cafea, mezeluri, fast-food. Se recomandă fructe, legume proaspete, alune, cereale integrale, nuci. Stilul de viață trebuie să susțină tratamentul medicamentos și dieta echilibrată. Somnul, odihna, reducerea stresului sunt obligatorii. La recomandarea medicului currant, sistemul imunitar al pacientului cu Zona Zoster poate fi stimulat și prin suplimente alimentare specifice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân