Yuzu, fructul hibrid care ameliorează stresul emoțional negativ

Yuzu poate fi incorporat în cocktail-uri, sushi, ramen, orez sau deserturi precum tarte sau sorbet.
  • Publicat:
Yuzu, fructul hibrid care ameliorează stresul emoțional negativ
Foto: envato

Deși nu este un fruct nou, yuzu nu este familiar multor persoane. Acest fruct poate fi incorporat în cocktail-uri, sushi, ramen, orez sau deserturi precum tarte sau sorbet. Dacă nu ai avut încă ocazia de a-l experimenta, te convingem să o faci, pentru că și pe noi ne-au convins beneficiile pe care le are.

Ce este yuzu, mai exact?

Da, și eu am fost tare curioasă să descopăr acest fruct, mai ales că numele mi-a trezit interes. Yuzu este un hibrid dintre o mandarină, un grepfruit și o lămâie. Are forma unei mandarine, iar coaja este galbenă și se zvonește că gustul este descris ca fiind mult mai intens decât cel al unei lămâi. De asemenea, este un fruct parfumat, cu arome de lămâie, lime, grapefruit și lemongrass.

Mulți susțin că acest fruct ar fi originar din China, de lângă râul Yangtze, în timp ce alții susțin că este un fruct originar din Coreea și că în Japonia și-a făcut apariția în urmă cu 1000 de ani.

Beneficii pentru sănătate

Există o mică cercetare în care se vorbește despre consumul de yuzu și legătura cu starea generală de sănătate. Mai exact, într-o lucrare publicată în Food Reviews International se spune că yuzu este o sursă bogată de compuși bioactivi, inclusiv flavonoide, antocianine, acid fenolic și antioxidanți care acționează diferit asupra organismului. De asemenea, este o sursă ideală de vitamine, minerale și fibre. Atât sucul, cât și coaja și semințele au proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și antimicrobiene, previn cheagurile de sânge și sprijină formarea noilor vase de sânge.

Un studiu publicat în BioPsychoSocial Medicine vorbește despre efectele pe care mirosul acestui fruct îl are asupra sănătății. Mai exact, uleiul esențial acționează asupra sistemului nervos și joacă un rol important în conexiunea dintre minte și corp. Pentru a vedea dacă acest lucru esre adevărat, 21 de femei de 20 de ani au fost expuse mirosului de yuzu, iar cercetătorii au măsurat ritmul cardiac al voluntarilor, deoarece acesta reflectă activitatea sistemului nervos.

După 10 minute de la inhalarea mirosului, femeile s-au confruntat cu schimbări precum ritm cardiac scăzut, ceea ce sugerează că fructul are într-adevăr efecte asupra activității sistemului nervos. Efectele au continuat cel puțin 25 de minute. Mai mult, acesta a ajutat la reducerea tensiunii, anxietății și stării de oboseală pentru cel mult 35 de minute, ocazie cu care cercetătorii au concluzionat că ameliorează și stresul emoțional negativ.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”