Vrei să slăbeşti? Stinge lumina!

Persoanele care dorm într-o cameră cu prea multă lumină au fost asociate cu un risc sporit de obezitate, potrivit unui studiu realizat de Institute of Cancer Research din Londra.
  • Publicat:
Vrei să slăbeşti? Stinge lumina!

Persoanele care dorm într-o cameră cu prea multă lumină au fost asociate cu un risc sporit de obezitate, potrivit unui studiu realizat de Institute of Cancer Research din Londra.

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că femeile încep să dezvolte o circumferinţă a taliei peste medie dacă în dormitoarele lor există „suficient de multă lumină pentru a putea vedea cu ochiul liber” pe timpul nopţii, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Studiul, publicat în American Journal of Epidemiology, a fost realizat pe un eşantion de 113.000 de femei. Acestea au fost invitate să precizeze intensitatea luminoasă din dormitoarele lor pe timpul nopţii, în funcţie de următoarele situaţii: „lumină suficientă pentru lectură„, „lumină suficientă pentru a vedea întreaga cameră, dar insuficientă pentru lectură„, „lumină suficientă pentru a putea să îţi vezi propriile mâini, dar fără să vezi obiectele din cameră” şi „lumină insuficientă pentru a-ţi vedea propriile mâini/ portul unei măşti de noapte„.

Răspunsurile lor au fost comparate cu mai mulţi indicatori ai obezităţii. Indicele de masă corporală (IMC), raportul talie-coapse şi circumferinţa taliei au indicat valori mai mari la femeile care dorm în camere cu intensitate luminoasă ridicată.

O posibilă explicaţie a acestui fenomen se referă la faptul că lumina ar putea să întrerupă ceasul biologic, un mecanism moştenit din timpuri străvechi, când oamenii erau activi în timpul zilei şi se odihneau pe timpul nopţii.

Lumina influenţează starea de dispoziţie, puterea fizică şi chiar felul în care corpul uman procesează alimentele în cadrul unui ciclu de 24 de ore.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat deja că lumina artificială întrerupe ceasul biologic prin amânarea sintezei melatoninei, o substanţă cunoscută şi sub denumirea de „hormon al somnului”.

Felinarele stradale, ceasurile electronice cu alarmă şi luminile de veghe, dar şi diverse echipamente electronice, precum televizoare, reprezintă surse luminoase suficient de puternice pentru a lumina o încăpere.

Studiul a fost finanţat de fundaţia Breakthrough Breast Cancer, iar concluziile sale au avut la bază un studiu realizat pe termen lung, iniţiat cu scopul de a înţelege mai bine factorii care favorizează cancerul mamar. Obezitatea creşte riscul de apariţie a acestei boli.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”