Un pahar de suc: revigorant sau pericol pentru siluetă?

Sucul crud şi proaspăt este probabil una dintre cele mai sănătoase şi revigorante substanţe pe care le putem ingera. Cercetătorii britanicii însă trag un semnal de alarmă în privinţa consumului necontrolat de sucuri naturale care se pot transforma în junk food. Un alt aspect foarte important ţine de cum se obţine această băutură chiar şi atunci când este preparată în casă.
  • Publicat:
Un pahar de suc: revigorant sau pericol pentru siluetă?

Sucul crud şi proaspăt este probabil una dintre cele mai sănătoase şi revigorante substanţe pe care le putem ingera. Cercetătorii britanicii însă trag un semnal de alarmă în privinţa consumului necontrolat de sucuri naturale care se pot transforma în junk food. Un alt aspect foarte important ţine de cum se obţine această băutură chiar şi atunci când este preparată în casă.

De ce sucuri?

Prin consumarea unui suc proaspăt, organismul primeşte substanţele nutritive „pe superautostradă” – este o livrare rapidă de vitamine, minerale, enzime, carbohidraţi, clorofilă şi nenumărate alte substanţe fitonutritive (substanţe nutritive derivate din plante) care întăresc sănătatea. Iar toate acestea sunt conţinute în apă pură şi proaspătă.

Aceste arome naturale ale substanţelor nutritive contribuie laolaltă la creşterea imunităţii, protejându-ne nu numai de răceli şi tuse, ci şi de cancer şi boli cardiovasculare. Alte substanţe prezente în suc, cum ar fi clorofila verde, sunt deosebit de bune pentru purificare.

Oficial, un pahar de suc reprezintă o singură porţie din cele 5 porţii de fructe şi legume pe care ar trebui să le consumăm zilnic. De asemenea, un suc proaspăt furnizează direct organismului substanţele nutritive, în decurs de câteva minute, fără a fi necesar ca acestea să fie digerate, ca în cazul fructelor şi legumelor ca atare.

Sucul preparat în casă este cu totul deosebit, comparativ cu cele de pe rafturile magazinelor, ca să nu mai vorbim de cafea, ceai, tonice, băuturile acidulate şi aşa-numitele băuturi energizante – pur şi simplu este cea mai bună băutură răcoritoare pe care o poate primi organismul, susţine nutriţionista Natalie Savona în „Cartea sucurilor şi nectarelor. 365 de arome naturale pentru sănătatea şi vitalitatea zilnică”.

Suc sau nectar?

Care este deosebirea? De fapt, aceasta este o chestiune de semantică. Sucul este o băutură preparată cu ajutorul unui storcător de suc special sau al unei prese, în timp ce nectarul se prepară prin amestecarea ingredientelor întregi în blender, obţinând astfel o pastă. Nectarele pot fi de fructe şi cremoase. Cele cremoase au o consistenţă mai mare, datorită adăugării iaurtului în cadrul amestecului.

Există însă o mare deosebire în ceea ce priveşte consistenţa şi prorietăţile produsului final. În cazul unui suc preparat ca atare, este extrasă zeama fructului sau a legumei trecute prin storcător sau prin presă, în timp ce fibrele rămân deoparte. Întrucât nectarul se obţine prin simpla tocare a fructului până când se obţine o pastă, conţinutul fructului rămâne întreg, inclusiv fibrele – numai forma sa se modifică. Nectarul poate reprezenta singur micul dejun, în timp ce sucul poate fi doar primul fel.

Există o serie de aspecte benefice, care sunt asociate atât grupei de băuturi reprezentate de sucuri, cât şi nectarelor. Sucurile naturale furnizează substanţele nutritive cu viteză maximă – corpul absoarbe tot conţinutul benefic al acestora cu eficienţă maximă, nestingherită de necesitatea de a descompune şi a digera porţiunile mai consistente. Lipsa fibrelor (eliminate prin procesul de extragere a sucului) înseamnă că organismul nostru poate asimila substanţele nutritive din suc în timp de câteva minute, în loc de câteva ore.

Aceasta este o modalitate garantată de a exploata la maximum vitaminele, mineralele, enzimele, elementele purificatoare şi celelalte substanţe nutritive benefice, din fructe şi din legume. După consumarea unui suc proaspăt te vei simţi înviorat aproape imediat. Procedând astfel, oferi organismului o doză mare de substanţe nutritive din derivaţi naturali, care potenţează sănătatea şi ajută organismul să se protejeze bine faţă de toxine şi boli.

Spre deosebire de sucuri, nectarele conţin o cantitate substanţială de fibre, care reprezintă în sine un element nutritiv important. Într-adevăr, fibrele constituie un ingredient esenţial al dietei noastre, dar care lipseşte adeseori. Nu numai că determină mişcarea intestinelor, ci le ajută să se menţină sănătoase şi să păstreze nivelul adecvat de bacterii benefice. În plus, orice băutură care conţine iaurt sau lapte, cum ar fi nectarul cremos – devine o sursă importantă de proteine, un alt element esenţial al unei diete sănătoase. 

Echipamentul: storcător, presă, blender

Pentru a pregăti diverse reţete, veţi avea nevoie de un storcător pentru sucuri, de o presă pentru citrice şi de un blender. Citricele se storc cel mai bine folosind o presă adecvată pentru citrice; acestea tind să blocheze storcătorul pentru sucuri, lăsând în urmă o mare parte din preţiosul suc pe care îl conţin. Atunci când alegeţi primul storcător electric, cumpăraţi unul mai ieftin, care vă va permite pentru început să cunoaşteţi plăcerea de a extrage sucul.
După ce vă veţi converti la plăcerea şi binefacerile preparării zilnice a sucurilor, probabil că veţi dori să investiţi ceva bani într-un aparat mai costisitor. Sorcătoarele mai scumpe au probabil un motor mai puternic şi extrag mai mult suc din fructe.

Presele pentru citrice sunt formate dintr-o structură de oţel inoxidabil în jurul căreia stoarceţi, răsucind jumătate din fruct (există însă şi unele electrice).

Componenta esenţială a setului pentru prepararea nectarului este blenderul. În majoritatea bucătăriilor se găseşte câte unul, deşi este puţin folosit.

Transportarea sucurilor şi nectarelor

Nimic nu se compară cu consumarea unui suc sau a unui nectar chiar în clipa în care le-aţi terminat de preparat. Dacă însă doriţi să le transportaţi la serviciu sau la picnic, cea mai bună modalitate de a le păstra este să adăugaţi o linguriţă de praf de vitamina C sau să stoarceţi zeama de la o lămâie pe fundul vasului ataşat storcătorului de fructe. Vitamina C acţionează ca antioxidant, împiedicând sucul să capete culoarea maronie. Acelaşi lucru este valabil pentru nectar. De asemenea, ţineţi băuturile acoperite şi la rece – într-un vas acoperit din frigider sau într-un termos.

Băuturi copii

Nu daţi copilului, la ora mesei, băuturi pline de zahăr şi aditivi, care pot conduce la hiperactivitate. Alternativa evidentă este apa, dar majoritatea copiilor o refuză şi este de înţeles, comparând-o cu amestecurile aprinse şi acidulate cărora li se fac reclame, susţine nutriţionistul Patrick Holford în „Ce mănâncă un copil isteţ”.

În consecinţă, puteţi prepara propriile băuturi acidulate, adăugând apă minerală la concentratele de sucuri din fructe (fără adaos de zahăr). Asiguraţi-vă că folosiţi apă minerală naturală şi nu carbonatată întrucât aceasta din urmă erodează smalţul dinţilor.

Sucul de fructe natural poate fi, de asemenea, diluat cu puţină apă pentru a furniza o băutură săracă în zahăr – dacă micuţul este obişnuit cu sucurile şi nectarurile cu gust foarte puternic, începeţi doar cu puţină apă şi creşteţi treptat cantitatea până când devine jumătate suc, jumătate apă, pentru a permite papilelor gustative să se adapteze.

Cum să alegem sucurile de fructe

Dacă o etichetă menţionează suc de fructe pur atunci acesta trebuie să conţină în mod obligatoriu doar atât: 100% suc de fructe. Multe sucuri sunt făcute din concentrate; totuşi, şi producătorilor li se permite să ajusteze conţinutul de apă. Aceasta nu înseamnă că s-au adăugat zahăr şi alte ingrediente, ci doar că nu este un suc pur, aşa cum ar fi de aşteptat.

Pe de altă parte, o băutură din suc de fructe este mult mai prelucrată şi poate conţine doar 5% suc de fructe, iar restul, apă, zahăr, îndulcitori artificiali, arome şi coloranţi. Chiar sucul de fructe pur are un conţinut ridicat de zahăr întrucât este o sursă concentrată de zaharuri din fructe care apar pe cale naturală. Acest aspect se poate remedia prin diluarea sucului cu apă. În egală măsură, economisiţi bani, deci, cumpăraţi suc pur de fructe, de mai bună calitate, în locul unuia mai ieftin, excesiv de dulce sau a băuturilor din suc de fructe.

Cocktailurile din fructe

Sunt o modalitate simplă de a vă face copilul să mămânce mai multe fructe, iar aceştia se pot distra experimentând mai multe arome. În plus, cocktailurile din fructe sunt concepute pentru a înlocui micul dejun servit la masă, în cazul în care copilul nu are nici timp, nici poftă de mâncare dimineaţa. Ele pot constitui gustări excelente şi pot fi transportate într-un termos, alături de gustarea pentru prânz. Se observă că toate conţin seminţe, întrucât acestea sunt o modalitate extraordinară de a introduce, pe furiş, în dieta copilului mâncăruri bogate în grăsimi esenţiale, proteine şi minerale, pentru a îmbunătăţi funcţionarea creierului.

Tips-uri

  • Băuturile acidulate au bule provenind de la o substanţă numită acid fosforic? Organismul foloseşte calciu ca să neutralizeze acest acid astfel încât să nu ne facă rău. Calciul provine din oase. Optaţi pentru băuturile acidulate organice care nu conţin acid fosforic, pentru a evita distrugerea oaselor şi a preveni creşterea riscului apariţiei osteoporozei.
     
  • O sticlă de 500 ml cu suc diluat de coacăze negre, de bună calitate, conţine aceeaşi cantitate de zahăr ca şi 4 tuburi de dulciuri masticabile din fructe (adică 14 ½ linguriţe)?

De la cel mai ieftin supliment de sănătate la junk food

Sucul de portocale este cunoscut drept cea mai sănătoasă băutură, consumat în ideea că astfel organismul va beneficia de vitamine şi minerale esenţiale în stimularea sistemului imunitar. Şi totuşi… Protecţia împotriva bolilor pare a fi o iluzie atunci când ne raportăm la sucurile de pe raftul magazinelor ce pot fi stocate mult timp. Sucul de portocale, precum şi alte băuturi ce conţin zahăr se dovedesc a fi nocive dacă sunt consumate în cantităţi mari şi se înscriu pe lista alimentelor responsabile de obezitate. Se pare că popularul suc de portocale deteriorează smalţul dinţilor, la fel şi sucurile de fructe. Sunt şcoli în Londra unde sucul nu este permis, apa plată însoţeşte pachetul şcolarului de zi cu zi.

De-a lungul timpului, au existat numerose controverse atât în privinţa conţinutului, cât şi ambalajului. Producătorii, evident, au contraargumente şi bătălia este strânsă. Vitamina C este şi ea adusă în discuţie – cât de mult ajută în combaterea răcelilor şi dacă într-adevăr citricele sunt o sursă bogată şi nu cumva la concurenţă ar fi broccoli, cartofii, varza şi ardeii (au doze comparabile cu cele din fructe).

Experţii în nutriţie susţin că maximum de zahăr pe zi ar trebui să fie de 35 g (7-8 linguriţe), femeile însă nu trebuie să depăşească 25 g (5-6 linguriţe). Un singur pahar de 330 ml de suc de portocale are 8 linguriţe. Specialiştii atrag atenţia că zahărul în cantitate mare prezent în dieta noastră este în mare măsură responsabil de epidemia de obezitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân