Uleiuri esenţiale pentru slăbit: bune sau nu?

Problema cu obezitatea este în creier, nu în farfurie! Orice încercări care au ca ţintă mâncarea, alimentele sau combinaţiile lor te vor duce la eşec şi frustrare. Dacă vei adăuga câteva picături de ulei esenţial, rezultatul va fi acelaşi, doar că te va costa mai mult.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Uleiuri esenţiale pentru slăbit: bune sau nu?
A nu se înghiți niciodată un ulei esențial ca atare!

Autor: Dr. Mădălina Indrie

Este o raţiune pentru care există specialişti pe lumea asta…

Dacă aş vrea să-mi fac o rochie, m-aş duce la o croitoreasă.


Pot să caut pe internet tutoriale, articole, tipare, însă toată munca mea nu ar echivala cu experienţa unei croitorese profesioniste şi cu dexteritatea ei.

Dacă m-aş încăpăţâna totuşi să-mi fac eu rochia, rezultatul ar consta în ruinarea materialului, deci o rochie care nu poate fi purtată în public, risipă de timp, energie şi bani, frustrare.

Dacă ai vrea să-ţi faci o casă, care ţi-ar fi primul pas înţelept? Să te vezi cu un arhitect, oare? Omul acela a petrecut 6 ani în facultate ca să înveţe toate aspectele şi amănuntele din spatele construcţiei unei case.

Ai putea crede că în 6 săptămâni sau 6 luni tu ai putea cuprinde cu mintea toate lucrurile pe care le-a acumulat el în 6 ani de şcoală şi experienţa profesională de după facultate?

Acum extrapolaţi lucrurile în plan medical, şi anume în controlul greutăţii.

Când un nespecialist încearcă să vorbească pe limba specialiştilor

Am fost rugată să vin cu o recenzie şi cu o părere profesională despre subiectul din titlu. Am citit mai multe articole pe tema respectivă şi toate încep foarte hilar cu sintagma:

„Pe lângă o alimentaţie sănătoasă şi exerciţiu fizic zilnic…”

Dragii mei! Dacă reuşim să facem aceste două lucruri, nu prea mai este nevoie de altceva. Orice alt supliment alimentar, ceai sau ulei esenţial va avea eficacitatea unei pastile de tic-tac, deci placebo. Din punctul meu de vedere, articolele ar fi putut fi terminate în acest punct.

Însă ele continuă, evident, cu o îmbinare de termeni care sună destul de pompos ştiinţific, cu citate de studii făcute in vitro, pe animale (compusul D-limonene a scăzut apetitul muştelor verzi), sau pe 10-20 de subiecţi (sportivi de performanţă, deci nu pacienţi cu obezitate) şi cu inferenţe de genul „detoxificarea şi digestia sănătoasă vor duce la scădere în greutate”, „îmbunătăţirea absorbţiei vitaminelor şi mineralelor va duce la susţinerea energiei celulare, prin urmare la scăderea în greutate”.

Astfel de sintagme apar când un nespecialist încearcă să vorbească pe limba specialiştilor. Este dureros! Şi aş râde, dacă nu ar fi trist!

Este atât de puţină valoare ştiinţifică în spatele acestor enunţuri! Sună însă destul de pompos, încât induci în eroare pacientul cu obezitate în disperata lui luptă cu boala.

Concluzii fără bază ştiinţifică, termeni vagi şi practica logicii contorsionate

Ca să înţelegeţi absurditatea inferenţelor de mai sus, ele se aseamănă cu următorul enunţ:

„Bolile cardiovasculare au o incidenţă mai mare în SUA şi Anglia comparativ cu China, Italia şi Grecia. Prin urmare, vorbirea limbii engleze este un factor de risc cardiovascular.”

Astfel sunt concluziile cu care vin aceste articole:

  • speculaţii la observaţii făcute in vitro sau pe animale, care pot fi extrem de departe de ce se întâmplă în organismul uman (exemple de ipoteze ratate de acest fel sunt L-carnitina, vitamina A, leptina, vitamina E)
  • studii observaţionale (care au cea mai slabă putere ştiinţifică) pe cazuri puţine (10-20) şi de cele mai multe ori nu pe pacienţi cu obezitate, prin urmare, rezultatele nu pot fi nici măcar citate în alte articole
  • asocieri de termeni vagi (îmbunătăţirea digestiei, a activităţii neuronale, creşterea abilităţilor de detoxifiere a organismului, reglarea sistemului nervos autonom etc.); toate acestea sunt cuvinte goale pentru mine, nu înseamnă nimic
  • inferenţe venite dintr-o logică contorsionată (de tipul celor cu limba engleză şi bolile cardiovasculare): dacă uleiul de mentă a îmbunătăţit anduranţa la 12 sportivi de performanţă, prin urmare el va ajuta la scăderea în greutate; dacă scorţişoara ajută la echilibrul glicemic, prin urmare ea va duce la scădere în greutate şi la controlul poftelor
  • detoxifierea (preferata mea) – sună atât de bine, însă este atât de goală de sens; ar trebui luată în discuţie, totuşi, la persoanele care nu au ficat şi amândoi rinichii (a se vedea sarcasmul…)

Îmi pare nespus de rău, dar astfel de articole sunt o pierdere de timp pentru oricine le citeşte…

Promisiunea vindecării rapide şi naturale, o tactică des folosită de vânzătorii de iluzii

Din punctul meu de vedere, toate suplimentele alimentare (cu mici excepţii – curcumina şi acizii graşi Omega 3, în doze bine determinate şi în anumite condiţii de boală) nu au dovezi ştiinţifice solide în spate şi nu merită banii (preţurile sunt enorme pentru nivelul beneficiilor care îl aduc).

Ele vin din încercarea unor şarlatani de a profita de disperarea şi necunoştinţa unor persoane bolnave (obezitate, diabet, cancer etc.). Se vinde întotdeauna bine iluzia unei vindecări sau a unei promisiuni frumoase, mai ales dacă la mijloc sunt implicate descurajarea şi frustrarea.

În antiteză, greutate ştiinţifică mare vor avea trialurile clinice randomizate controlate, adică studii mari, pe zeci de mii, chiar sute de mii de pacienţi, făcute în multiple zone ale lumii, cu putere statistică, metaanalize (care cuprind mai multe studii) cu concluzii clare.

Astfel de studii modifică şi setează ghidurile terapeutice, sunt dezbătute în congrese şi manifestări ştiinţifice de nume mari ale specialităţilor.

Un medicament este foarte adânc cunoscut – până la nivel molecular. Dacă îmi spui că are un efect, de exemplu scăderea apetitului, atunci trebuie să îmi spui prin ce mecanism, de care receptor se leagă, cum pătrunde prin bariera hemato-encefalică (pentru că trebuie să ajungă în creier ca să producă un asemenea efect), care sunt reacţiile adverse la care să mă aştept şi de ce se produc (din nou, care receptor, care moleculă etc.).

În felul acesta funcţionează judecata medicală. Înţelegeţi acum de ce anumiţi termeni sunt cuvinte goale pentru noi…

Obezitatea este o BOALĂ complexă, cronică (acest termen denumeşte o boală pe care o ai pe viaţă şi pe care nu o putem vindeca, dar o putem ţine în frâu; în această categorie intră diabetul, hipertensiunea, dislipidemia, guta), recidivantă (vei avea recidive de-a lungul vieţii).

Tratamentul este la rândul lui complex şi cronic (durează tot restul vieţii).

Problema este în creier şi nu în farfurie! Aşa că orice încercări care au ca ţintă mâncarea, alimentele sau combinaţiile lor (în speţă „dietele”) te vor duce la eşec şi frustrare.

Dacă vei adăuga câteva picături de ulei esenţial, rezultatul va fi acelaşi, doar că te va costa mai mult.

Caută un specialist în Obezitate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân