TOP uleiuri sănătoase – Învaţă să consumi grăsimi bune!

Grăsimile se află pe lista subiectelor discutate de medicii nutriţionişti din întreaga lume. Auzi peste tot ba că sunt bune, ba că sunt rele, ba că există şi grăsimi bune şi grăsimi rele.
  • Publicat:
TOP uleiuri sănătoase - Învaţă să consumi grăsimi bune!

Grăsimile se află pe lista subiectelor discutate de medicii nutriţionişti din întreaga lume. Auzi peste tot ba că sunt bune, ba că sunt rele, ba că există şi grăsimi bune şi grăsimi rele.

Am înţeles. Nu mănânci margarină, consumi doar ulei de măsline şi nu te atingi de mezeluri. Şi totuşi, ai nevoie de grăsimi. Ştii că acizii graşi omega-3 şi omega-6 sunt buni, doar nu degeaba se numesc „esenţiali”.

Aşadar, ştii să faci diferenţa?

În prezent, oameni din toată lumea vorbesc despre grăsimile „bune”. Nu numai că uleiul de măsline e o chestie grozavă, dar şi alte uleiuri sunt acum subiect de conversaţie. De ce? Chiar şi lanţurile de restaurante fast-food celebre în toată lumea adoptă moda grăsimilor „bune” şi elimină grăsimile de tip trans, alegând alte uleiuri pentru alimentele coapte şi prăjite.

Unul dintre aceste restaurante, recurge la un nou ulei de soia – un ulei organic, cu gust neutru, bun la toate.

Uleiul de soia conţine omega-3 şi omega-6, dar şi grăsimi mononesaturate benefice şi grăsimi saturate. Pentru a elimina complet grăsimile trans, un alt restaurant înlocuieşte untul cu o margarină fără grăsimi trans şi cu un amestec de margarină fără grăsimi trans de tipul celor din unt.

„Există totuşi posibilitatea ca anumite produse să conţină uleiuri vegetale fără grăsimi trans (precum uleiul de soia sau de rapiţă), dar acestea nu sunt folosite foarte des în produsele noastre proaspete şi coapte”, spune purtătorul de cuvânt al unul astfel de restaurant fast-food, semn că această mâncare rămâne tot pe „lista neagră”.

NU TOATE GRĂSIMILE SUNT IDENTICE!

Tipul de grăsime

Uleiuri

Efecte asupra organismului

Saturată

Ulei de cocos, ulei de muguri de palmier

Creşte atât colesterolul LDL, cât şi pe cel HDL

Polinesaturată

Uleiul de porumb, de susan, de soia

Reduce colesterolul HDL şi pe cel LDL, dar în cantitate prea mare poate spori riscul de cancer

Mononesaturată

Ulei de rapiţă, ulei de măsline, ulei de arahide

Scade LDL, HDL rămâne acelaşi sau poate creşte, în funcţie de individ

Acid gras trans

Margarină, grăsimi vegetale

Creşte LDL, scade HDL

Uleiurile de gătit obişnuite au şi ele câteva plusuri, deşi sunt deseori etichetate drept „nocive”.

Iată care sunt beneficiile lor tămăduitoare:

Uleiul canola (de rapiţă) este obţinut din rapiţa de muştar, folosită de peste 3000 de ani. Conţine cel mai mic procent de grăsimi saturate care înfundă arterele şi este bogat în grăsimi mononesaturate, lucru care te ajută să ţii sub control colesterolul din sânge, fiind recomandat pentru sănătatea inimii.

Uleiul de cocos, cunoscut ca fiind un ulei „sănătos”, are o mulţime de întrebuinţări. Datorită conţinutului său de acid lauric, are numeroase proprietăţi antivirale şi antimicrobiene. De asemenea, componentele sale grase – acizii caprilic şi lauric – pot sprijini funcţiile sistemului imunitar, fiind deseori folosit pentru tratarea infecţiilor cu candida şi drojdii. În plus, este extrem de folosit şi în cosmetică, putând să ajute la hidratarea pielii şi a părului.

Uleiul de luminiţa nopţii, deşi nu foarte popular, este extrem de benefic deoarece conţine acid gamma-linoleic (GLA), un acid gras esenţial. Unii experţi în medicină cred că GLA este cel mai important ulei esenţial pentru tratarea sindromului premenstrual şi a simptomelor menopauzei.

Uleiul de peşte este foarte bogat în acizii graşi omega-3 EPA şi DHA, fiind benefic în tratarea artritei şi constituind, în opinia specialiştilor, o adevărată hrană pentru creier. Omega-3 previn diabetul, pentru că ajută la controlul glicemiei şi împiedică deteriorarea ţesuturilor. De asemenea, omega-3 sunt acizii graşi esenţiali care au efect de protecţie împotriva bolilor de inimă, deci nu e de mirare că toţi nutriţioniştii promovează uleiul de peşte pentru o sănătate mai bună.

Uleiul din seminţe de in este cea mai bună sursă de acid alfa linoleic – acelaşi acid gras sănătos din uleiul de luminiţa nopţii, care îmbunătăţeşte sănătatea inimii, reduce inflamaţiile şi amplifică funcţiile celulelor din organism. Experţii îl consideră „cel mai bun prieten al femeii”, deoarece ajută la atenuarea suferinţelor provocate de sindromul premenstrual şi de menopauză. De asemenea, reduce colesterolul şi tensiunea arterială şi poate ajuta la scăderea riscului de infarct miocardic sau atac cerebral.

Uleiul din seminţe de struguri este bogat în antioxidanţi care ajută la combaterea bolilor, cum sunt cancerul şi bolile de inimă. De fapt, el poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului, conform studiilor efectuate de cardiologi. Este excelent la gătit deoarece poate fi adus la o temperatură mai înaltă şi are un gust mai bun decât uleiul de măsline extravirgin.

Sursa: „Puterile vindecătoare ale uleiului de măsline”, Cal Orey

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Postul ca tratament: sfaturi şi reţete
Postul ca tratament: sfaturi şi reţete
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân