Top 9 alimente „inteligente” – Fii deştept mâncând corect!

În general realizăm că nu avem randament maxim în perioadele de stres, la schimbarea anotimpului, a locuinţei, a locului de muncă sau atunci când variaţiile de temperatură, ritm de lucru sau ambianţă solicită organismul suplimentar pentru a face faţă noilor exigenţe.
  • Publicat:

În general realizăm că nu avem randament maxim în perioadele de stres, la schimbarea anotimpului, a locuinţei, a locului de muncă sau atunci când variaţiile de temperatură, ritm de lucru sau ambianţă solicită organismul suplimentar pentru a face faţă noilor exigenţe.

Primele semne de avertizare apar în jurul vârstei de 40 de ani, chiar dacă în realitate creierul începe să-şi piardă treptat din capacitatea de memorare încă de la 28 de ani. Acest proces fiziologic de deteriorare nu este obligatoriu şi nici continuu, cercetările ştiinţifice arătând că un creier „bine hrănit” poate să funcţioneze remarcabil chiar şi la vârste înaintate. Secretul?

Consumul de alimente cu impact asupra activităţii cerebrale şi exerciţiul fizic regulat sunt cele două elemente esenţiale pentru longevitatea creierului şi a memoriei.

Iată care sunt cele mai „inteligente” alimente!

PEŞTELE GRAS, pe lângă aportul de iod şi fosfor, este bogat în acizi esenţiali omega-3, fundamentali pentru buna funcţionare a neuronilor.

Studiile au arătat că persoanele care consumă de minim două ori pe săptămână peşte gras (ton, somon, sardine, macrou, hering) sunt ferite de maladiile generative cerebrale (boala Alzheimer) şi au o incidenţă scăzută a dezechilibrelor psiho-emoţionale (anxietate, depresie).

NUCILE, migdalele şi celelalte fructe oleaginoase, alături de seminţe şi uleiuri vegetale, sunt sursa alimentară de vitamina E antioxidantă. Consumată regulat în decursul vieţii, vitamina E menţine acuitatea mentală la bătrâneţe şi încetineşte progresia maladiei Alzheimer. Cu ajutorul acestei vitamine, schimbul de semnale şi informaţii dintre celulele nervoase poate rămâne la acelaşi nivel ca şi în tinereţe.

AFINELE se clasează pe locul 3 în lista de alimente măsurate după TAC (capacitatea antioxidantă totală), 100 de gr valorând cât 5 porţii din alte legume sau fructe cu efect antioxidant. Afinele sunt bogate în flavonoide şi anthocianine, substanţe care întăresc capilarele sangvine şi protejează celulele cerebrale împotriva îmbătrânirii. Prin puterea antioxidantă sportită, fitonutrienţii din compoziţia lor limitează acumularea de radicali liberi în creier şi previn pierderile de memorie legate de vârstă.

PRUNELE USCATE şi fructele deshidratate (smochine, stafide, caise) conţin bor, un oligoelement benefic existent în cantităţi infirme în organism. Se pare că această substanţă îmbunătăţeşte promptitudinea cu care creierul răspunde la solicitări, fapt dovedit de studiile efectuate cu ajutorul testelor de inteligenţă. Consumul a 100 gr pune uscate reprezintă varianta ideală de gustare sănătoasă, plină de vitamine şi energie dar care acoperă şi necesarul zilnic de bor.

MORCOVUL, citricele şi toate fructele sau legumele de culoare portocalie, galbenă, verde sau roşie sunt bogate în betacaroten (precursor de vitamina A) şi vitamina C cu efect antioxidant. Aceste substanţe antioxidante întârzie îmbătrânirea cerebrală, cresc longevitatea şi capacităţile mentale şi neutralizează acţiunea degenerativă a radicalilor liberi asupra neuronilor cerebrali.

BROCCOLI, spanacul şi alte legume de culoare verde închis, drojdia de bere şi leguminoasele (fasole boabe, mazăre, linte) conţin folaţi. Acidul folic este o vitamină din grupul B care controlează dezvoltarea neuronilor şi menţine sănătatea celulelor nervoase. Alături de vitamina B12 din carne, peşte şi ouă, folaţii au o acţiune protectoare a sistemului nervos şi previn deteriorarea facultăţilor mentale.

OUL conţine lecitină care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamina B6 care previne oboseala mentală şi colină indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmiţător cerebral).

FICATUL şi carnea roşie au un conţinut ridicat de fier şi previn aparişia anemiei. Cercetările ştiinţifice au arătat că un nivel scăzut de fier poate să afecteze memoria, iar copiii anemici au performanţe intelectuale reduse. În plus, în ficat găsim acid folic cu rol în susţinerea activităţii sistemului nervos şi vitamina A antioxidantă.

Sursa: „Eşti ceea ce mănânci”, Dr. Mihaela Bilic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Hai să slăbim vara aceasta!
Hai să slăbim vara aceasta!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”