Ţii dietă? S-ar putea să-ţi îmbunătăţească starea de spirit

Dacă te gândeşti la dietă ca la un proces lung şi dificil, un nou studiu s-ar putea să-ţi schimbe părerea.
  • Publicat:
Ţii dietă? S-ar putea să-ţi îmbunătăţească starea de spirit

Dacă te gândeşti la dietă ca la un proces lung şi dificil, un nou studiu s-ar putea să-ţi schimbe părerea. Cercetătorii susţin că oamenii care au redus numărul caloriilor au dormit mai bine, şi chiar au raportat o stare de spirit mai bună.

În cazul subiecţilor care avea o greutate normală sau câteva kilograme în plus (dar nu erau obezi!), reducerea aportului caloric cu 25% a dus la o îmbunătăţire a calităţii vieţii, arată studiul publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine. Mai mult, a condus şi la o scădere în greutate, dau asigurări cercetătorii americani.

“Am observat că persoanele cu o greutate normală şi a celor supraponderali moderat care doresc să piardă din greutate nu trebuie să-şi facă griji în privinţa unei posibile scăderi a calităţii vieţii. Dimpotrivă, aceştia se pot aştepta la o îmbunătăţire a stării de spirit”, explică doctorul Corby Martin, de la Centrul de Cercetare Biomedicală din Louisiana şi autorul principal al studiului.

Cercetătorii şi-au propus să afle dacă dietele merită reputaţia proastă pe care o au şi dacă este adevărat că atunci când ţii dietă eşti mai moroănoasă decât de obicei.

Cercetătorii au pornit de la ipoteza că o restricţie a aportului de calorii ar putea afecta în mod negativ starea de spirit şi libidoul şi ar creşte starea de irascibilitate, mai ales în cazul persoanelor cu o greutate normală. Cu toate acestea, foarte puţine studii au reuşit să demonstreze această ipoteză.

În noul studiu, cercetătorii au analizat 220 de persoane care aveau indicele de masă corporal (IMC) cu valori cuprinse între 22 (o valoare normală) şi 28 (care semnalează supraponderabilitatea). Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupuri: o parte dintre ei au urmat o dietă hipocalorică (145 de persoane), iar 75 de persoane au făcut parte dintr-un grup de control (un grup care nu va fi testat si care este folosit doar pentru a dovedi ca testul este valid).

Persoanele din grupul care a urmat o dietă hipocalorică s-au întâlnit cu un health coach care i-a ajutat să urmeze o dietă săracă în calorii (participanţii au fost sfătuiţi să-şi reducă aportul zilnic de calorii cu până la 25%). Aceştia au primit alimente pentru primele săptămâni pentru a învăţa cum să urmeze o dietă în mod corect, cum să-şi controleze  mărimea porţiilor şi să consume alimente săţioase şi bogate în nutrienţi. Pe de altă parte, grupul de control nu a primit niciun fel de indicaţii alimentare. 

Pe perioada de 2 ani în care s-a desfăşurat studiului, subiecţii au fost nevoiţi să completeze chestionare referitoare la starea lor de spirit, calitatea vieţii sexuale şi cea a somnului

Cercetătorii au arătat că subiecţii din grupul care a urmat dieta hipocalorică au raportat o îmbunătăţire a stării de spirit şi a vieţii sexuale, mai puţină tensiune şi o stare de sănătate mai bună pe perioada studiului. În plus, grupul care a urmat dieta hipocalorică a pierdut în medie 7.6 kilograme pe o perioadă de doi ani, în comparaţie cu aproape nicio schimbare o greutăţii pentru grupul de control, potrivit studiului. Cercetătorii au arătat că reducerea numărului de calorii nu are un efect negativ asupra somnului, dimpotrivă tocmai persoanele din grupul de control au raportat că au suferit o scădere a calităţii somnului pe perioada în care s-a desfăşurat studiul.

Beneficiile unei diete hipocalorice s-au păstrat pe toată perioada studiului. Deşi este adevărat că oamenii resimt foamea mai puternic în momentul în care încep să consume mai puţine calorii, alte studii arată că dieta poate să-ţi îmbunătăţească destul de repede calitatea vieţii.

Corby Martin a atras atenţia că o dietă hipocalorică nu ese neapărat pentru toată lumea. Dacă o persoană vrea să incerce să-şi reducă numărul de calorii ar trebui să discute mai întâi cu un doctor sau nutriţionist.

Deoarece studiul a inclus adulţi tineri şi sănătoşi – mulţi dintre ei cu un indice demasă corpotală (IMC) normal – rezultatele sugerează că o dietă hipocalorică ar putea fi folosită pentru a preveni obezitatea. Această abordare ar fi asemănătoare cu strategiile folosite pentru a preveni multe alte boli cronice, cum ar fi controlul tensiunii arteriale, care poate fi de ajutor în prevenţia bolilor de inimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”