Testele nutrigenetice: cum ajută să punem bazele unei diete în funcție de ADN

Lipsa nutrienților din alimentație cauzează o serie de afecțiuni ca atacul de cord, diabetul sau chiar cancerul. Iată cum ajută testele nutrigenetice.
05.05.2021
Testele nutrigenetice: cum ajută să punem bazele unei diete în funcție de ADN
Foto: shutterstock

Alimentația precară omoară mai mulți oameni decât tutunul, potrivit unui studiu parte din Global Burden of Disease, realizat de Institute of Health Metrics and Evaluation. Se pare că cea mai mare problemă este lipsa nutrienților din alimentație, ceea ce cauzează o serie de afecțiuni cum ar fi atacul de cord, diabetul sau chiar cancerul. Iată cum ajută testele nutrigenetice în acest sens.

Legătura dintre gene, metabolism și regim alimentar 

Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare – 11 milioane de oameni din toată lumea mor anual de boli care pot fi prevenite cu dieta potrivită. Fiecare corp este unic și are nevoi la fel de unice. Și atunci de ce încercăm să uniformizăm dietele sperând mereu la un alt rezultat? Vegană, vegetariană, fără gluten, proteică, paleolitică, disociată, mediteraneană. Fiecare dietă are propriul mecanism și este potrivită pentru un anume tip de organism. Ca să afli ce alimente îți hrănesc cel mai bine corpul, nu îți permiți să experimentezi la nesfârșit. Soluția este alinierea dietei cu bagajul genetic. Mai exact, ascultă-ți genele și vei ști ce să mănânci ca să fii sănătos.

Între gene, metabolism și regim alimentar există o corelație. Caracteristicile genetice pe care le ai au impact asupra felului în care organismul tău răspunde la nutrienți.

„Baza este genomul uman. Nutrigenetica este o știință care s-a născut din alăturarea altor două științe – nutriție și genetică – și studiază interacțiunea dintre genomul uman și nutrienți. Felul în care ADN-ul nostru reacționează la aportul diverșilor nutrienți. Din punct de vedere genotipic, diferențele dintre noi sunt uriașe. Avem în organismul uman zeci de mii de gene, care dezvoltă variații. Până în momentul de față sunt cunoscute 8 milioane de tipuri de variații genetice. Prin testele nutrigenetice studiem aceste variații genetice care apar în urma consumării unor anumite alimente”, explică Dr. Adina Trandafir, doctor în Genetică, specialist Nutrigenetică și consilier nutrițional.

Testele nutrigenetice ne oferă date despre noi

Testele nutrigenetice ajută atât persoanele care caută să adopte un stil de viață sănătos cât și pe cele care se confruntă cu probleme estetice cum ar fi grăsimea localizată care nu cedează nici măcar cu tratamente corporale, care au un IMC ridicat și au dificultăți în menținerea unei greutăți normale, anumite intoleranțe precum cea la gluten, cafeină, alcool, lactoză și carență de micronutrienți sau care, pur și simplu își doresc să-și mențină greutatea pe care o au și să urmeze un regim de viață echilibrat, fără excese.

„Un astfel de test ne ajută să ne conturăm și să ne direcționăm viața într-un acord perfect cu informația genetică pe care o deținem. Ceea ce este bun pentru mine nu este neapărat benefic și pentru o altă persoană. Nutrigenetica ne oferă aceste date despre noi, în urma unei testări pe care o facem o singură dată în viață”, spune Cristina Toma, nutriționist.

Testul nutrigenetic este non-invaziv. Pentru un test de acest fel se recoltează salivă. Ulterior, vei primi un raport personalizat cu informațiile despre modul în care organismul tău reacționează la unele alimente, în funcție de informațiile ADN obținute, precum și ce tipuri de alimente și nutrienți este mai indicat să consumi și în ce proporții„, explică Marina Aristotel, Managing Director Avra Aesthetic Institute.

Ce ascunde ADN-ul nostru?

Informația ascunsă în ADN-ul tău conține date prețioase despre predispoziía la intoleranțele alimentare pe care le moștenești și care îți pot influența starea de sănătate, precum și care sunt bolile la care ești predispus și pe care le poți influența la rândul tău, prin alimentație.

„Un sfat nutrițional corect trebuie să pornească de la informația genetică și de la toate informațiile legate de fiziologia organismului. Oricine intră în cabinetul nutriționistului ar trebui să primească această recomandare – dacă ai niște particularități în asimilarea nutrienților, ar trebui, în primul rând, să îți cunoști aceste particularități. Valabil și pentru particularitățile de la nivelul microbiomului sau predispozițiile spre intoleranțe alimentare. Pe toate ar trebui să le cunoști înainte de a creiona o dietă potrivită pentru tine”, spune Dr. Adina Trandafir, doctor în Genetică, specialist Nutrigenetică și consilier nutrițional.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras