Șunca: cât este de sănătoasă?

Sunca este unul dintre cele mai consumate alimente, dar cât este de sănătos? Află care sunt valorile nutriționale, dar și la ce riscuri te expui.
  • Publicat:
Șunca: cât este de sănătoasă?
Șunca: cât este de sănătoasă?

Populară pentru sandwich-uri și aperitive, șunca este un aliment procesat de care cu greu ne putem despărți. Din acest motiv, uneori ne întrebăm cât este de sănătoasă pentru organism și în ce cantitate ar trebui să o consumăm.

Șunca: valori nutriționale

Șunca are un conținut crescut de proteine, dar numărul de carbohidrați este foarte mic, la fel și cel de fibre și grăsimi. De asemenea, conține foarte puține calorii. 57 de grame de șuncă, adică aproximativ 3-4 felii conțin:

  • Calorii: 69
  • Proteine: 11g
  • Grăsime: 2g
  • Carbohidrați: 1.5g
  • Fibre: 0g
  • Zahăr: 1.25g
  • Sodiu: 26% din necesarul zilnic recomandat
  • Seleniu: 42-76% din necesarul zilnic recomandat
  • Fosfor: 11% din necesarul zilnic recomandat
  • Zinc: 9% din necesarul zilnic recomandat
  • Potasiu: 6% din necesarul zilnic recomandat
  • Fier: 3% din necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 3% din necesarul zilnic recomandat
  • Magneziu: 3% din necesarul zilnic recomandat

Comparativ cu carnea de pui sau pește, produsele din carne de porc sunt mai bogate în fier, tiamină și alte vitamine B.

Beneficii pentru sănătate

Dacă este consumată ocazional, aceasta vine la pachet și cu câteva beneficii pentru sănătate.

Este bogată în nutrienți esențiali. Conține proteine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru o sănătate optimă.

Este ideală pentru procesul de slăbire. Pentru că are un conținut scăzut de calorii, șunca este un aliment ideal în procesul de slăbire.

Menține masa musculară. Pentru că este un produs din carne de porc, conține numeroși aminoacizi care sunt considerați surse de proteină de calitate. Consumată regulat ajută la menținerea masei musculare, în special în rândul adulților vârstnici.

Șunca: riscuri, dacă este consumată în cantități mari

Acest produs ar trebui evitat din mai multe motive. În primul rând pentru că are un conținut ridicat de conservanți, iar mai apoi din cauza cantății de sare prezente.

Poate crește riscul de cancer. Agenția Națională de Cercetare pentru Cancer susține că alimentele procesate pot provoca cancerul colorectal, cancerul de pancreas și cancerul de prostată.

Are un conținut ridicat de sodiu. Acesta este asociat riscului crescut de hipertensiune, boli cardiovasculare și insuficiență renală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân