Soluții potrivite pentru un stil de viață echilibrat

  • Publicat:
Soluții potrivite pentru un stil de viață echilibrat

Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar a mânca bine și a face exerciții fizice în mod regulat. Este, de asemenea, esențial să echilibrezi munca, viața socială, viața de familie, relaxarea și hobby-urile. Un stil de viață echilibrat este modul în care trăim și reflectă faptul că diferitele elemente ale vieții noastre sunt în cantitatea și proporția potrivită. Adoptarea unui stil de viață echilibrat este de o importanță primordială, deoarece are efecte imediate și pe termen lung asupra sănătății și bunăstării noastre.

Când vine vorba despre starea ta generală de bine, un bun punct de plecare este prioritizarea sănătății intestinale. Un tranzit intestinal neregulat te poate face să simți disconfort și chiar jenă în anumite situații sociale, însă toate aceste lucruri pot fi evitate. Există diverse soluții pentru menținerea unui tranzit intestinal sănătos, iar dacă îți iei angajamentul de a le încerca și de a fi consecvent în a le aplica, vei descoperi că nivelul de fericire și de încredere în sine va crește simțitor.

De ce este important să ai un tranzit intestinal echilibrat?

Când vorbim despre tranzitul intestinal, ne referim la sistemul gastrointestinal sau sistemul digestiv, care include stomacul, intestinul subțire și colonul. Poate că nu știai, dar sănătatea intestinală joacă un rol uriaș atât în ceea ce privește sănătatea ta mentală, cât și cea fizică și poate avea un impact semnificativ asupra modului în care te simți în fiecare zi.

Intestinele tale sunt baza tuturor lucrurilor. Acestea ajută la digestia alimentelor pe care le consumi, absorb substanțele nutritive și le folosesc pentru a-ți alimenta și întreține organismul. Așadar, dacă intestinele tale funcționează inadecvat, nici sistemul tău imunitar nu va funcționa corespunzător, ceea ce face dificilă menținerea sănătății la un nivel optim.

Intestinele sunt, de asemenea, locul în care corpul tău scapă de deșeurile metabolice și de toxine. Cu toate acestea, dacă tranzitul tău nu funcționează normal, corpul tău va avea dificultăți în a scăpa de aceste toxine. Acest lucru poate cauza multe probleme, inclusiv oboseală cronică, boli cronice și inflamații în tot corpul. Acesta este motivul pentru care oamenii se confruntă cu simptome precum ceață cerebrală, diaree, constipație, gaze, dureri articulare etc. Poate că nu realizezi acest lucru, însă creierul este, practic, un fel de intestin. Prin urmare, dacă intestinele nu funcționează normal, atunci și creierul tău va avea probleme.

Sistemul digestiv este, așadar, responsabil pentru funcționarea optimă a organismului tău. Pe măsura ce descompune alimentele pe care le consumi, acesta absoarbe substanțele nutritive ce susțin funcțiile organismului. De-a lungul intestinului, corpul tău poate produce bacterii „bune” și ajută la menținerea sub control a bacteriilor „rele”. Atunci când există un echilibru sănătos între aceste două tipuri de bacterii, ai mai multe șanse să te simți bine și, totodată, să rămâi sănătos.

Așadar, sistemul digestiv digeră alimentele, absoarbe nutrienții din acestea și îi folosește pentru a te alimenta și a întreține organismul. Acesta joacă un rol important în sănătatea și bunăstarea corpului nostru De asemenea, se află în strânsă legătură cu creierul, influențând o serie de factori precum activitatea sistemului imunitar. Peste 70% din celulele imunitare locuiesc în intestine, ceea ce face ca acestea să aibă un rol-cheie în funcționarea optimă a sistemului tău imunitar.

7 moduri eficiente de a regla tranzitul intestinal susținute de știință

Anumite alimente și obiceiuri de viață sănătoase îți pot îmbunătăți semnificativ tranzitul intestinal într-un mod natural.

1. Consumă alimente bogate în fibre și probiotice

Fibrele sunt un nutrient de origine vegetală care reduce riscul de boli metabolice prin stimularea creșterii și diversității bacteriilor bune din intestin. Cartofii dulci, spanacul, sfecla, morcovii sau feniculul sunt alimente bogate în fibre ce îmbunătățesc în mod natural intestinul. Pe lângă fructe și legume, cerealele integrale sunt și ele o sursă importantă de fibre.

Alimentele fermentate precum iaurtul sau chefirul sunt, de asemenea, apreciate pentru abilitățile lor de stimulare a tranzitului intestinal, datorită prezenței probioticelor. Iaurtul, în mod specific, poate ajuta la calmarea afecțiunilor gastrointestinale, cum ar fi diareea, boala inflamatorie intestinală și constipația. Studiile arată că persoanele care consumă iaurt în mod regulat au mai mulți lactobacili – bacterii benefice pentru intestine, precum și mai puține enterobacterii – un tip de bacterii ce produc diverse inflamații.

2. Evită constipația printr-un consum optim de fibre

Constipația este cauzată de diverși factori, cum ar fi consumul scăzut de fibre, lipsa de activitate fizică, stresul, anumite medicamente, sarcina și/sau alăptarea, îmbătrânirea, anumite probleme medicale, precum diabetul, hipotiroidismul sau sindromul colonului iritabil. Efectele pe termen lung ale constipației cronice asupra calității vieții pot fi multiple, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, și duc adesea la afecțiuni mult mai grave.

De regulă, consumul de diverse alimente bogate în fibre poate preveni constipația. Există două tipuri diferite de fibre: solubile și insolubile. Fibrele solubile se dizolvă în intestine pentru a forma o substanță asemănătoare unui gel, care ajută alimentele să se deplaseze de-a lungul tractului digestiv. Fibrele insolubile nu se pot dizolva și se deplasează prin intestine fără a fi absorbite, adăugând volum conținutului  intestinal și ajutând la ameliorarea constipației.

O soluție excelentă pentru reglarea tranzitului intestinal înseamnă un consum potrivit de fibre. Fibrele sunt considerate un aliment cu scopuri medicale speciale, ce conține gumă guar parțial hidrolizată, 100% fibre solubile obținute din boabe de guar, cu efect prebiotic, ce ajută la reglarea tranzitului intestinal în mod natural. Fibrele pot fi incluse ușor în dieta ta zilnică și pot fi consumate atât în lichide reci, cât și în cele calde – băuturi, supe, sosuri, sau în alimente moi precum iaurtul, piureul de cartofi sau de măr, fără a afecta consistența și gustul acestora. Află mai multe detalii accesând site-ul.

Dacă ai nevoie de o soluție mai rapidă, poți încerca un suc natural obținut din prune uscate care, alături de fibre, ajută la gestionarea eficientă a constipației și balonării. Sucul de prune este o soluție cu efect rapid, gata preparată, ce poate fi consumată oricând și oriunde datorită ambalajului său practic și al cărei efect laxativ, combinat cu efectele prebiotice din fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal în mod eficient.

3. Ia în considerare suplimentele cu probiotice

Suplimentele cu probiotice au devenit din ce în ce mai populare, când vine vorba despre importanța funcționarea normală a intestinelor. Deși nu sunt considerate, totuși, un panaceu pentru sănătatea intestinală, există unele dovezi că acestea pot da un impuls microbiomului și pot regla tranzitul intestinal în anumite condiții. De asemenea, este posibil ca medicul să-ți recomande un supliment cu probiotice atunci când îți prescrie un tratament cu antibiotice, pentru a ajuta la prevenirea diareei asociate cu acestea.

Dacă ești interesat de un supliment cu probiotice, discută deschis cu medicul tău despre acest lucru. Deși astfel de suplimente au un istoric de utilizare aparent sigură, în special la persoanele sănătoase, riscul de efecte adverse  este mai mare la persoanele cu un sistem imunitar compromis.

4. Fă exerciții fizice în mod regulat

Mișcarea este un adevărat medicament pentru multe dintre componentele corpului uman, inclusiv pentru microbiom. Atât în studiile pe animale, cât și la om, cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice promovează o creștere a diversității bacteriilor bune din intestine.

În timp ce mai multe studii evidențiază rolul benefic pe care mișcarea și dieta îl joacă împreună în ceea ce privește sănătatea intestinală, există analize specifice care dovedesc că exercițiile fizice au potențialul de a modifica compoziția și funcționalitatea bacteriilor intestinale independent de regimul alimentar. S-a dovedit științific că antrenamentele de lungă durată sau antrenamentele aerobice de intensitate ridicată, în mod special, contribuie cel mai mult la diversificarea și funcția bacteriilor bune care au legătură cu starea generală de bine.

5. Bea mai multă apă

Creșterea aportului de lichide poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Este recomandat un consum de cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru o funcționare optimă a intestinelor. Începe prin a-ți stabili un obiectiv de a bea 8 pahare de apă în fiecare zi, apoi crește sau redu treptat acest număr în funcție de cât de bine funcționează acest lucru în cazul tău.

De asemenea, toate sucurile de fructe și legume conțin apă și substanțe nutritive, iar unele conțin chiar și fibre. Și pentru că hidratarea poate contribui cu succes la ameliorarea cazurilor de constipație, consumul de sucuri naturale este și el o opțiune excelentă în acest sens.

6. Limitează consumul de alcool

Alcoolul consumat în exces îți poate afecta negativ flora microbiană. Consumul repetat de alcool este este una dintre cauzele producerii gastritei și ulcerului, o iritație a stomacului și intestinului în care acestea se  inflamează. O astfel de inflamație poate duce la arsuri la stomac, disconfort cronicși infecții bacteriene.

Băutura în exces este, de asemenea, asociată cu inflamația intestinală, care este un semn al unui intestin nesănătos. Cercetările sugerează că acest tip de inflamație alterează flora intestinală – inclusiv modul în care aceasta funcționează – și o poate dezechilibra.

7. Redu nivelul de stres

Stresul nu se manifestă doar la nivel mental. Cunoști senzația de „fluturi în stomac” pe care o resimți atunci când ești emoționat sau anxios? Experții în sănătate menționează adesea legătura dintre intestin și creier și se referă la intestin ca fiind „al doilea creier”. Deși nu se cunosc încă foarte bine detaliile acestei legături, se știe faptul că există o conexiune strânsă între sănătatea mentală și intestin. Identificarea unor modalități de a-ți gestiona sănătatea mentală și nivelul de stres poate ajuta la reducerea simptomelor gastrointestinale neplăcute și la restabilirea echilibrului din organismul tău.

Nu știi de unde să începi? Încearcă să introduci câte o activitate fizică în programul tău de zi cu zi. Un lucru banal precum o plimbare poate contribui la reglarea sănătății tale intestinale, căci exercițiul fizic are abilitatea de a crește calitatea și cantitatea de bacterii intestinale benefice pentru sănătate.

Sistemul digestiv uman este fără doar și poate unul extrem de complex. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, este mai mult decât evident faptul că un tranzit intestinal echilibrat are un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate. Un sistem imunitar robust, o inimă sănătoasă, un creier sănătos, o dispoziție mai bună, un somn odihnitor și o digestie eficientă sunt toate influențate în mare măsură de sănătatea intestinelor. Prin urmare, schimbarea alimentației și a stilului de viață poate avea un impact pozitiv atât asupra sănătății intestinale, cât și asupra stării tale de bine în general.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”