Slabirea bate la usa

Cine zice ca slabirea e usoara, probabil ca nu s-a luptat niciodata cu o foame de lup care loveste pe la orele 21.00, tocmai in zilele in care iti propui sa nu mai mananci nimic dupa o anumita ora.
  • Publicat:
Slabirea bate la usa
Slabirea bate la usa

Este perioada marilor restaurari corporale. Numai eu cunosc 3 persoane care si-au luat inima in dinti si se pregatesc sa dea lovitura pe frontul slabirii. Si sunt pe drumul cel bun, din cate am vazut. Le doresc sa reziste si le furnizez niste studii proaspete care sa le inspire in fata frigiderului.

Cine zice ca slabirea e usoara, probabil ca nu s-a luptat niciodata cu o foame de lup care loveste pe la orele 21.00, tocmai in zilele in care iti propui sa nu mai mananci nimic dupa o anumita ora. Rezisti cat rezisti, dar la un moment dat, nu te mai tine nimic departe de bucatarie, nici macar perspectiva de a incapea in blugii vechi, cu o masura sau doua mai mici.

Si uite asa cazi prada ispitei si iti zici ca de maine lucrurile vor sta altfel, ca vei manca la timp ca sa nu mai dai iama in frigider si ca vei casca ochii cat cepele la caloriile de pe etichete. Dar lucrurile n-ar sta chiar atat de rau, chiar daca te prinde miezul noptii misunand printre oale si borcane. Daca te-ai limita la niste banale iaurturi si ti le-ai face prieteni pe viata, poate ca si grasimile de prin partile esentiale ar disparea mai repede.

Ce bine ca s-au inventat lactatele!

Dar chiar asa, ce ne-am face fara ele? Sincer, nu stiu, dar bine ca avem pasuni, oi, vaci si capre ca sa nu ne mai plangem ca sunt scumpe dietele. Cine n-are iaurt, sa-si cumpere urgent – cam asa suna concluzia unui studiu al canadienilor de la Universitatea McMaster. Veti spune ca nu e nimic nou sub soare in privinta beneficiilor consumului de lactate fermentate.

Si totusi, nu ne strica sa ni se reaminteasca din cand in cand ca lactatele ne ajuta sa ne pastram musculatura intacta si sa ardem grasimi in timpul curelor de slabire. Cred ca nimeni nu-si doreste sa fie piele flasca si os dupa un succes pe frontul slabirii.

Asa ca dati iama prin rafturile cu lactate ale supermarketurilor pentru borcanelele cu proteine. Va vor creste masa musculara in detrimentul grasimilor. Iar cu niste muschi in limita decenta a esteticului veti arde mai multe calorii si va veti mentine silueta visata si muncita din greu pe termen lung.

„Pastrarea si mai ales cresterea masei musculare reprezinta un castig important pentru mentinerea ratei metabolice si prevenirea efectului yo-yo, un risc cu care se confrunta multi dintre cei care au slabit”, ne convinge Andrea Josse, unul dintre autorii studiului canadian.

As dori putina leucina!

Ca grasimile ne dau batai de cap noua femeilor, nu mai este nici o noutate. Daca la 20 de ani, de vina este mersul in gasca la fast-food, la 30 de ani, si cuminti sa fim, si tot se aduna pernutele pufoase pe unde ne dorim mai putin.

Exista si o explicatie: ceasul biologic suna a procreere, iar organismul face rezerve de energie ca sa poate duce sarcina. Cat despre varsta menopauzei, nu ne mai ramane decat sa constatam ca in lipsa hormonilor si acul cantarului o ia razna. Oricum, o data cu varsta, rata metabolismului scade. Asa ca daca la 20 de ani, proportia carbohidrati-grasimi-proteine este de 45%-30%-25%, dupa 30 de ani ea devine 40%-30%-30%, iar de la 40 de ani incolo se transforma in 40%-25%-35%.

Deci in mare, cu cat imbatranim, scadem carbohidratii si crestem proteinele. Alaturi de lactate, ceai verde si otet, care stimuleaza arderile, cercetatorii recomanda si produsele pe baza de leucina, un aminoacid esential care se gaseste in nuci, carne de vaca, somon, germeni de grau, in zer, dar si in batoanele proteice. Cercetatorii americani de la Universitatea din Utah au studiat organismele unor sportivi care au facut escaladari pe Everest. Se pare ca leucina duce la arderea grasimilor, dar pastreaza intacta masa musculara, chiar daca organismul este privat de multi nutrienti, asa cum se intampla in timpul escaladarilor dificile. Noi nu va recomandam Everestul, ci doar cativa pomi fructiferi. Intr-o ora de cules se ard 200 de calorii. Evident, conditia este sa munciti, nu sa consumati tot ce culegeti.

Silueta perfecta e casnica

Nu, nu incurajam sedentarismul. Doar facem public un studiu recent conform caruia atunci cand mancam acasa facem cele mai sanatoase alegeri alimentare. Cercetatorii au stat de vorba cu 160 de femei si au ajuns la concluzia ca o masa sanatoasa declanseaza emotii pozitive care duc mai departe la alte alegeri bune. Iar acest proces isi atinge maximum de beneficii doar acasa, unde avem tot confortul.

Citeste si: 3 trucuri ca sa ne imprietenim cu legumele

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân