Sistemul Nutri-Score în 5 culori, aliatul alimentației echilibrate (P)

  • Publicat:
Sistemul Nutri-Score în 5 culori, aliatul alimentației echilibrate (P)
Sursa foto: Shutterstock

De câte ori mergi la cumpărături stai minute în șir studiind etichetele alimentelor, în căutarea informațiilor nutriționale? Ai vrea să știi, doar dintr-o privire, ce aliment este mai slab caloric și care este acela pe care ar trebui să îl consumi cu moderație? Nicio grijă, sistemul Nutri-Score în 5 culori îți vine în ajutor și îți salvează timp prețios!

Să fie simplu și ușor de înțeles – aceasta este deviza Nutri-Score, sistemul inteligent de etichetare a alimentelor care îți ușurează misiunea de a compune un coș de cumpărături echilibrat.

Din dorința de a salva timp, ignorăm de multe ori regula „citește eticheta” și punem în coșul de cumpărături ce ne vine la mână. Acum, cu sistemul Nutri-Score, o simplă privire pe partea din față a produselor ambalate ne ajută să luăm rapid cea mai bună decizie în privința unei alimentații echilibrate.

Dezvoltat la nivel internațional de oameni de știință renumiți în domeniul nutriției, sistemul Nutri-Score este cunoscut în țări precum Franța, Belgia, Spania, Germania și Olanda, unde a fost deja adoptat. Și a ajuns și în România!

Dr. Mihaela Bilic: „Sistemul Nutri-Score, o metodă utilă pentru educația consumatorilor”

Mihaela Bilic, medic nutriționist, se alătură acestui demers bine-venit și explică importanța și utilitatea sistemului Nutri-Score.

Alimentele nu sunt împărțite doar în două categorii: sănătoase și nesănătoase. Este important să înțelegem că mâncarea este sănătoasă, cu condiția să știm care este porția corectă. Iar pentru asta avem nevoie de un instrument și Nutri-Score poate fi acesta. Este vorba despre un sistem de etichetare pe baza unui semafor de culori care împarte alimentele în 5 grupe, de la A la E. Principiul este simplu, nu este vorba despre produse permise și interzise, ci de un consum optim, adaptat fiecărei categorii: alimentele din grupa verde A și B pot fi consumate mai des sau în cantitate mai mare, în timp ce alimentele din grupa roșie D și E se consumă mai rar sau în cantitate mai mică, spune Mihaela Bilic.

Eticheta Nutri-Score prezintă prin 5 culori, de la verde la roșu, și 5 litere, de la A la E, valoarea nutritivă pentru 100 de grame sau 100 de mililitri dintr-un produs, iar interpretarea valorilor este foarte simplă.

Produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentație, care ar trebui consumate mai des.

Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație, în timp ce produsele marcate cu portocaliu și roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conțin o cantitate mai mare de grăsimi, zahăr și sare.

Sistemul Nutri-Score este o metodă utilă pentru educația consumatorilor. Trebuie ca ei să știe că produsele bogate în zahăr și grăsime au o valoare calorică și nutritivă crescută, prin urmare porția va fi mai mică. În schimb alimentele care conțin multă apă și fibre au o densitate calorică mică, deci porția va fi mai mare. Haideți să învățăm care e porția corectă și că există două categorii de alimente: alimente de bază, ce se consumă în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi și alimente facultative, pe care le consumăm cu măsură, din când în când, pentru plăcerea gustului. Iar Nutri-Score ne ajută să facem diferența dintre ele, afirmă dr. Mihaela Bilic.

Unde poți găsi produse cu eticheta Nutri-Score

Mega Image a introdus sistemul Nutri-Score încă din luna mai pentru aproximativ 1.500 de produse alimentare marcă proprie, atât locale, cât și de import, pentru a te sprijini în demersul tău de a avea o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Astfel, clienții pot compara acum, doar dintr-o privire, produse alimentare din aceeași categorie sau din categorii diferite și pot face ușor alegeri pentru un coș de cumpărături echilibrat, pornind de la valoarea nutrițională.

Suntem responsabili să fim alături de clienții noștri să facă alegeri pentru o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. Știm că uneori poate nu e ușor sau nu au timp să fie permanent informați, de aceea le venim în ajutor. Introducem astfel pe toate produsele noastre marcă proprie noul sistem internațional de etichetare Nutri-Score, care ajută fiecare client să aleagă dintr-o privire un produs alimentar, pe baza informațiilor nutriționale. Acum, va fi mult mai ușor pentru fiecare să facă alegeri echilibrate, care stau la baza unei alimentații sănătoase, afirmă Adrian Nicolaescu, VP marketing, e-commerce, comunicare și sustenabilitate Mega Image.

Prin implementarea noului sistem de etichetare, Mega Image își propune să-i ghideze pe consumatori să mănânce sănătos prin promovarea principiilor unei alimentații echilibrate și încurajarea consumului variat, cu alimente de la A la E, care au elemente nutritive diferite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”