Singura cale de a slăbi: dietă sau exerciții? Răspunsul surprinzător al unui expert

  • Publicat:
Singura cale de a slăbi: dietă sau exerciții? Răspunsul surprinzător al unui expert
Un antropolog este de părere că singura cale de a slăbi este prin dietă, nu prin exerciții fizice / Foto: Pexels

Dieta este cea mai bună cale de slăbi, nu exercițiile fizice, spune Herman Pontzer, un antropolog și profesor la Universitatea Duke.

„Ni s-a spus că pe cât suntem mai activi, pe atât ardem mai multe calorii (…) Însă corpurile noastre nu sunt motoare simple. Am evoluat în ființe complexe”, spune Pontzer, în cartea lui „Burn”, potrivit New York Post.

Pontzer a studiat cum se consumă energia în rândul celor dintr-un trib din nordul Tanzaniei, un grup de vânători și culegători. El susține că dieta este cheia pentru a da jos kilograme și nu exercițiile fizice.

Expertul spune că exercițiile fizice nu vor contribui la pierderea kilogramelor

Cu ajutorul probelor de urină, Pontzer a determinat rata de producție a dioxidului de carbon și a constatat că membrii tribului Hadza au un stil de viață mult mai activ decât omologii lor din zonele urbane.

Membrii tribului caută hrană, în timp ce cei care lucrează la birou mănâncă fără să depună efort pentru procurarea hranei, cu toate acestea în ambele situații se consumă aceeași cantitate de energie.

„Avem venituri fixe”, a spus Pontzer: „Când consumi mai multă energie pe activități fizice, corpul consumă mai puțină energie în alte locuri”.

Cu alte cuvinte: chiar dacă exercițiile fizice au multe efecte pozitive – reduc inflamațiile articulațiilor și construiesc rezistența anduranță și claritate mentală – nu vor face mult pentru a reduce kilogramele.

Pontzer este de părere că și o persoană sedentară consumă energia, însă în alte feluri, de exemplu, prin stres.

Un medic cardiolog îl contrazice pe Pontzer

Nu toți sunt însă de acord cu aceste declarații. „Nu aș merge atât de departe încât să spun că exercițiile nu sunt important în slăbire”, a spus Sean Heffron, cardiolog care tratează obezitatea într-o clinică din New York.

„Exercițiile grăbesc metabolismul, care duce la o ardere a caloriilor, cresc masa musculară și mențin țesutul mai bine, ducând la o ardere a energiei pe termen lung”, adaugă cardiologul.

Pontzer este de părere că nu suntem în controlul metabolismului nostru și de aceea cea mai bună metodă de a slăbi este dieta, prin alegerea inteligentă a alimentelor pe care le consumăm și prin a nu mânca mult.

„Folosiți dieta pentru a ține sub control kilogramele și faceți exerciții pentru restul”, ne îndeamnă acesta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
De ce germanii nu aruncă pâine?
De ce germanii nu aruncă pâine?
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?