Sfaturi de slăbire? Vezi top cele mai proaste sfaturi în dietă

Ştii deja că nu ar trebui să crezi tot ceea ce citeşti. Mai jos, găseşti cele mai proaste sfaturi legate de dietă şi recomandări inteligente, de la specialişti, pe care să le iei în seamă.
  • Publicat:
Sfaturi de slăbire? Vezi top cele mai proaste sfaturi în dietă

Ştii deja că nu ar trebui să crezi tot ceea ce citeşti. Mai jos, găseşti cele mai proaste sfaturi legate de dietă şi recomandări inteligente, de la specialişti, pe care să le iei în seamă.


Grăsimile te îngraşă

„Depinde de grăsimile pe care le mănânci“, spune nutriţionistul american Tricia Psota. „Grăsimile din chipsuri, prăjituri şi diferite mâncăruri pot creşte colesterolul şi riscul pentru diferite boli. Poţi să încerci grăsimi bune care se găsesc în nuci, avocado şi somon. Acestea îţi protejează inima şi au grijă de sănătate în general.“ „Combinate cu a dietă echilibrată, grăsimile sănătoase nu te îngraşă“, spune Sharon Palmer, autoarea cărţii The Plant- Powered Died.

Dacă nu iei gustări, pierzi în greutate

„Să mănânci în porţii mici şi dese e ideal dacă vrei să alungi foamea. Astfel, ai control asupra porţiilor şi faci alegeri mai bune din punct de vedere nutriţional“, spune Mike Clancy, personal trainer la David Barton’s Gym.
„Gustările inteligente precum nucile, fructele şi iaurtul cresc nivelul de energie de-a lungul zilei.“

O calorie este o calorie – Trebuie să ştii să le numeri

„Nu toate caloriile sunt la fel. Tipul şi calitatea caloriilor pot influenţa efectele asupra organismului. Alimentele creează diferite reacţii în organism, de aceea este atât de important ceea ce alegi să mănânci“, spune Clancy. „De exemplu, 50 de calorii, pe care le conţine un măr, vor avea o altă reacţie asupra organismului decât 50 de calorii pe care le conţine un cheesecake. De asemenea, calitatea caloriilor este importantă pentru că hormonii şi chimicalele din produsele procesate au efect asupra absorţiei nutrienţilor sănătoşi. Totusi, caloriile sunt importante pentru controlul asupra porţiilor, dar nu sunt singurul factor pentru a avea o alimentaţie sănătoasă.

Elimină carbohidraţii

„Studiile legate de consumul carbohidraţilor arată că sunt prost înţeleşi“, spune Chrissy Carroll, fondatorul Inspired Wellness Solution. „E adevărat că că excesul de carbohidraţi măreşte riscul problemelor cardiovasculare. Dar, nu sunt studii cum că acei carbohidraţi sănătoşi precum cerealele, fructele sau legumele pot avea un impact negativ asupra sănătăţii. Din contră, multe studii sugerează că o dietă bogată în carbohidraţi sănătoşi este asociată, în general, unui organism sănătos.“

Multe proteine

Cu părere de rău, dar o cantitate mare de proteine nu este cheia scăderii în greutate. „Organismul are nevoie de trei macronutrienţi: proteine, carbohidraţi şi grăsimi“, spune nutriţionistul Rania Batayneh. „Dacă te vei focusa doar pe proteine, nu vei priva organismul doar de fibre şi antioxidanţi pe care le găseşti în cereale, fructe şi legume, ci şi rişti să consumi prea multe grăsimi, iar asta poate să ducă la creşterea colesterolului şi a trigliceridelor.“

Alimentele fără glutenul te ajută să slăbeşti

„Nu sunt studii ştiinţifice care să demonstreze că glutenul este un ingredient care îngraşă“, spune Palmer. „Problema este că mâncăm prea multe cereale procesate şi produse făcute din făină albă sau din cereale procesate.“ „Eliminarea glutenului fără a avea o recomandare medicală poate duce la o deficienţă de nutrienţi importanţi, precum fibrele, fierul, vitamina B 12 şi magneziul“, spune nutriţionistul MaryAnne Metzak. Ar fi bine să te focusezi pe cereale sănătoase, în porţii moderate.

Consumi mai multe calorii dacă faci sport cu stomacul gol

Un studiu publicat în Strength and Conditioning Journal spune că sportul cu sau făra alimente în stomac nu afectează arderea caloriilor, dar sărind peste mese înainte de a depune efort, poţi pierde din masa musculară. „Înainte de a bea o băutură specială pentru sportivi, ar trebui să ştii că deşi zahărul pe care îl conţine energizează muşchii, ceilalţi aditivii artificiali din compoziţie pot dăuna sănătăţii“, spune medicul Sandra Moldovan. În schimb, alege un suc natural din banane, piersici şi mango sau puţină ciocolată neagră.

Mănâncă din două în două ore pentru a-ţi activa metabolismul
„O pauză de patru-cinci ore între mesele principale nu va încetini metabolismul“, spune nutriţionistul Monica Reinagel. „Dacă vei mânca mai des îţi vei potoli foamea, dar, dacă vrei să faci asta, trebuie să fii atentă să micşorezi cantitatea gustărilor şi a meselor principale. Altfel, vei acumula mai multe calorii necesare unei zile.“

Ai grijă ce mănânci în timpul săptămânii, iar în weekend răsfaţă-te

„Dacă în weekend nu vei mai ţine cont de nimic, asta te va costa toată munca depusă în cursul săptămânii“, spune Batayneh. „ În weekend avem tendinţa să dormim mai mult, poate să nu mai facem sport, să bem mai mult alcool şi să avem parte de mese îmbelşugate. Dacă în cursul zilei pierzi aproximativ jumătate de kilogram, o poţi recăpăta în weekend sau, în cazurile fericite, te poţi menţine, dar asta pune bariere în lupta cu kilogramele.“

Promit să nu mă ating de alimentele interzise

„Avem tendinţa să fim în modul «totul sau nimic» atunci când ţinem o dietă şi să nu existe niciodată o cale de mijloc“,spune Batayneh. „Trebuie să realizezi că nu poţi mânca pizza, cartofi prăjiţi şi prăjituri cu ciocolată, toate în aceeşi zi, dar, cu un plan de dietă bun, te poţi bucura şi de acestea, dar asta nu înseamnă că trebuie să abuzezi.“ De fapt, studiile arată că dacă îţi oferi moderat aceste mici plăceri vinovate, te ajută să te menţii pe calea cea bună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Dietă sănătoasă, unghii sănătoase
Dietă sănătoasă, unghii sănătoase
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân