Savureaza, dar cu masura, delicatesele pascale!

Beneficiile din postul Pastelui nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Atentie! Pentru rezultate optime, iti recomandam cateva produse ideale specifice consumului in aceasta perioada si elementele esentiale sanatatii si siluetei de invidiat pe care do
  • Publicat:
Savureaza, dar cu masura, delicatesele pascale!
Savureaza, dar cu masura, delicatesele pascale!

Cei care au respectat postul, dar nu au uitat nici de sanatate, nici de silueta, au tinut o dieta vegetariana diversa: fructe, legume, cereale, nuci si seminte. Aceste alimente pot asigura pe o perioada de doua pana la cinci saptamani necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Nu putine sunt, insa, persoanele care se ingrasa in timpul postului din cauza excesului de cereale si fainoase ori a combinatiilor intamplatoare intre diverse produse de origine vegetala. Pentru cei care respecta postul doar in Saptamana Mare, nutritionistii recomanda anumite alimente sanatoase si hipocalorice. De asemenea, se recomanda o evaluare efectuata de catre medicul de familie pentru a observa oportunitatea administrarii unor suplimente nutritive – diverse vitamine din grupul B, in special vitamina B12, fier si calciu.

Gustoase, dar cu multe calorii…
Dupa o luna de post sau o saptamana pentru altii, urmeaza mesele copioase de Pasti si din perioada adiacenta. Masa de Pasti abunda in preparate bazate pe carne de miel si oua. Carnea de miel este bogata in proteine, vitamine (vitaminele B12, B6, B3, B2, B1, acid folic) si microelemente (zinc, fier, magneziu). O portie de 100 g de carne de miel furnizeaza aproximativ 250 calorii si 27 g proteine. Asadar, 100 g sunt suficiente pentru a ne satisface atat papilele gustative, cat si nevoile organismului, excesul devenind insa daunator. Tot in categoria alimentelor sanatoase, putem incadra si ouale (se recomanda masura). Nu ne ramane decat sa ne limitam cantitativ consumul acestor doua alimente de baza ale mesei pascale. Masa traditionala poate sa abunde in salate verzi, diverse cruditati (tulpina de telina, castraveti, rosii etc.) pe post de garnitura.

Ciocolata sub forma de iepuras si ou e la mare moda in aceasta perioada. Un ou de ciocolata are peste 500 de calorii si 30 g de lipide, care ajung direct in stratul adipos. De asemenea, cozonacul insiropat din cofetarii are un continut mare caloric. Opteaza pentru variantele light sau rezuma-te doar la degustarea unei bucatele infime, preferand in schimb fructele pentru desert, daca tii la silueta. De exemplu, parfumatul pepene galben este printre cele mai sarace in calorii fructe! In plus, lasa-te sedusa de o ceasca mare de ceai fierbinte, indulcit cu aspartam si aromat cu o feliuta de lamaie!

Revenirea la alimentatia obisnuita
Trecerea catre un regim alimentar obisnuit ar trebui sa se faca dupa o zi, doua de evitare a proteinelor animale. Se pot consuma cu precadere fructe, legume, supe usoare de zarzavat, lapte batut, sana sau kefir, pentru restabilirea unui tranzit intestinal bun. Sunt vizati in special cei care au abuzat de oua, fripturi, carne de miel la cuptor, produse alimentare care nu contin fibre, pentru a reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar si cu fibre alimentare si macronutrienti.

14 tips-uri pentru silueta
1. Chiar daca gatesti miel, poti imbogati masa si cu un excelent curcan la cuptor – o masa indestulata si fara colesterol.

2. Nici sa nu te gandesti la cartofi ca la o varianta de garnitura mai ales pentru mielul gatit taraneste. Aceste combinatii sunt adevarate bombe calorice!

3. Alegerea unor gustari usoare: bucatele de carne de curcan, castravete, batoane din tulpina de telina cu un dressing usor pe baza de iaurt, telemea degresata etc.

4. Meniul de Pasti este foarte bogat si divers – portia ta poate insuma cantitati de marimea unei lingurite din fiecare fel. Urmareste sa gusti, nu sa te saturi!

5. Evita sucurile de portocale, rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide ce pot declansa indigestie!

6. Refuza bauturile carbogazoase pentru a evita balonarea!

7. Mesteca suficient alimentele pentru a evita tulburarile gastrointestinale!

8. Cand prepari cozonacul, pune deoparte cateva ingrediente pentru a realiza si varianta light de cozonac, special pentru tine. Foloseste mai putine galbenusuri, mai mult albus, lapte degresat, mai putin unt gras, substante cu putere mare de indulcire, hipocalorici cum ar fi siropul de fructoza (ce poate fi utilizat cu succes in prajiturile facute la cuptor). Evita plasarea in interiorul cozonacului a stafidelor, rahatului turcesc etc. Pentru coca, alege faina integrala, iar crema de nuci si cacao poate fi, de asemenea, indulcita cu fructoza sau alt indulcitor ce nu isi schimba calitatile organoleptice la copt.

9. Poti face un desert spectaculos cu minimum de calorii din capsuni aranjate intr-o cupa, ornata cu frisca (varianta light).

10. Intre mesele principale se recomanda: administrarea de fermenti ce usureaza digestia, stimuleaza vezicula biliara.

11. Evita consumul de alcool, mai ales excesul de vin alb (care este acid) sau a bauturilor foarte puternic alcoolizate (ingreuneaza digestia, au foarte multe calorii si pot irita mucoasa gastrica).

12. Consuma ceaiuri calde pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor.

13. O plimbare usoara dupa masa este ideala! Miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva.

14. Nu uita de hidratare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân