Savureaza Aniela si delicatesele de altadata!

Ficatei de stiuca in unt, caviar d’aubergine de la Capsa, supa de scoici si-o tuslama regala. Iata deliciile anului 1900. Despre acestea si multe alte delicii culinare din acea perioada am vorbit cu Simona Macovei, scenarista serialului „Aniela“.
Savureaza Aniela si delicatesele de altadata!
no title

Ficatei de stiuca in unt,
caviar d’aubergine de la Capsa, supa de scoici si-o tuslama regala.
Iata deliciile anului 1900. Despre acestea si multe alte delicii
culinare din acea perioada am vorbit cu Simona Macovei, scenarista
serialului „Aniela”.

Ca in orice epoca, si la 1900 erau discrepante majore intre
meniurile bogatilor si cele ale nevoiasilor. Cei privilegiati de
soarta luau micul dejun la ora 9.00-10.00, care era compus din oua,
sunca, peste afumat, ceai sau cafea.

Abia la ora 17.00 venea pranzul cu 4-5 feluri de mancare frumos
aranjate si servite. Aperitivul avea caviar de la Capsa, supa de
scoici, o tuslama regala (un fel de tocanita de legume cu carne si
fasii de burta de vaca), apoi un peste (salau, somn, morun, nisetru
sau pastruga) sau o friptura gustoasa.

Masa se putea incheia cu o placinta de flori de salcam si fructe.
Doamnele si domnii luau cina dupa ce se terminau spectacolele de
teatru sau de opera, adica dupa ora 23.00, la restaurantele cu staif din
oras.

Melci fierti in bors…

Saracii in schimb mancau mamaliga cu orice, inclusiv cu fructe. Mai
aveau lapte, carne, fasole, legume crude ca si astazi! „Existau si
bunatati pe care taranii nostri le gustau cu placere si care
astazi, nu se stie din ce motive, au disparut: melci fierti à la
Roumanie in bors sau zeama de varza, ciorba sau saramurica de
scoici sau stacojii (raci) fierti”, povesteste Simona
Macovei.

Sa trecem si la capitolul silueta. Corsetul dadea gratie siluetei prin cei 45-50 cm pe
care ii masura talia. Mai mult, exista o foaie de dota in epoca
prin care viitorul sot cerea sotiei sa-si pastreze dimensiunile
timp de 10 ani, altfel se va desparti imediat de ea.

Domnisoarele insa nu stiau de diete

„Pur si simplu se abtineau, iar cele care nu puteau, inghiteau o
tenie. Cand aceasta crestea, puneau un lighean cu iaurt in fata si stateau
aplecate. Tenia iesea de la mirosul de iaurt”, spune scenarista
serialului.

Afla mai multe din editia tiparita a revistei Ce se
intampla doctore?

Citeste si The Flavours, arta culinara
urbana


Foto: Acasa TV