Reguli esentiale pentru alimente sigure

Prospetimea si calitatea alimentelor pe care le consumi sunt esentiale pentru sanatatea ta. De aceea, respecta cateva reguli importante de depozitare, pastrare si pregatire a alimentelor, pentru ca acestea sa nu devina periculoase pentru sanatatea ta.
  • Publicat:
Reguli esentiale pentru alimente sigure
Reguli esentiale pentru alimente sigure

Nu alerga inutil prin supermarket. Aduna intai produsele neperisabile, iar la sfarsit pe cele proaspete sau congelate. Aceasta strategie minimizeaza timpul in care alimentele stau in caruciorul tau, in loc sa stea intr-un frigider. Nu pune alimentele in punga in care ai pus produse de curatat, cosmetice, sapunuri, etc. De asemenea, pune separat fructele si legumele de carne sau peste.
                                                                           
Fii pretentioasa
Alege fructele si legumele proaspete, care nu sunt lovite sau moi. Uita-te cu atentie la coaja oualor, sa nu fie crapate sau murdare. Caserolele cu alimente proaspete nu trebuie sa fie crapate sau lovite, iar borcanele nu trebuie sa aiba capacul bombat. Acelasi lucru trebuie sa-l ai in vedere si cand cumperi iaurt. Daca tipla care acopera gura borcanului este umflata, inseamna ca iaurtul a fost tinut o vreme la o temperatura mai mare si a inceput sa fermenteze.

Pastreaza bucataria curata
Curata tocatorul, cutitele, vasele, recipientele si ustensilele in apa fierbinte cu detergent de vase, in special dupa ce au intrat in contact cu carne cruda. Curata blatul de bucatarie foarte bine si o data pe luna dezinfecteaza-l cu un amestec obtinut dintr-o lingura de clor adaugata intr-un litru de apa. Buretii pentru vase si lavetele pot fi adevarate “crescatorii” de bacterii. Din aceasta cauza, spala-le foarte bine cu detergent dupa folosire si inlocuieste-le cu altele noi, cat mai des posibil.

Verifica regulat suporturile pe care tai alimentele
Acestea nu trebuie sa aiba crapaturi sau mici gauri in care bacteriile se pot inmulti. De asemenea, nu pune alimentele direct pe masa. Pentru mai multa siguranta, aseaza-le in recipiente curate.

Depoziteaza alimentele corect
Imediat ce ai ajuns acasa de la supermarket, pune alimentele perisabile si cele congelate in frigider. Unele legume, cum sunt cartofii si ceapa, nu trebuie pastrate in frigidar, dar nici puse la intamplare. Nu le aseza sub chiuveta pentru ca pot fi deteriorate de apa care se poate scurge. Nu le aseza langa detergenti sau produse de curatat.

Verifica temperatura frigiderului
Programeaza frigiderul la o temperatura de 4 grade C, iar congelatorul la –17 grade C. Foloseste un termometru pentru a verifica periodic temperaturile.

Spala-te pe maini
Inainte de a atinge alimentele, spala-te pe maini cu apa calda si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Repeta spalare dupa ce ai atins carne cruda sau oua.

Spala fructele si legumele sub jetul de apa
Nu le pune intr-un vas cu apa pentru a le spala. Bacteriile si murdaria ajung in apa, iar din apa inapoi pe fructe si legume. De aceea este mai bine sa le speli pe rand, sub jetul de apa.

Pregateste bine carnea
Asigura-te ca este fiarta sau prajita in interior, nu numai la suprafata. Nu pune niciodata carnea gatita pe o farfurie nespalata sau pe o farfurie in care a fost carne cruda. Dezgheata alimentele congelate in frigider. Dureaza mai mult, dar este mai sigur. Depoziteaza resturile de alimente in caserole care se inchid ermetic si foloseste-le in maximum trei zile. Daca au trecut mai mult de trei zile, cel mai sigur pentru sanatatea ta este sa le arunci.

Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pregateste-te pentru toamna!
Pregateste-te pentru toamna!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”