Reguli de siguranță atunci când culegi plante sălbatice din natură!

Când culegi plante sălbatice este important să respecți câteva reguli care te vor feri de orice posibile pericole – descoperă care sunt ele!
  • Publicat:
Reguli de siguranță atunci când culegi plante sălbatice din natură!
Reguli de siguranță atunci când culegi plante sălbatice din natură!

Numeroase plante sălbatice sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului nostru și, pe deasupra, au un gust inedit pe care rareori îl regăsești în plantele domestice la care ai acces aproape tot timpul.

Mai mult, culesul plantelor din natură poate fi o activitate relaxantă, benefică pentru starea psihică, fie că mergi să culegi din crânguri și fânețe, păduri, tufișuri mărginașe, țărmuri de mare.

Însă trebuie să abordezi această îndeletnicire cu precauție ca să te asiguri că nu te expui vreunui fel de risc.

Așadar, pentru a fi în siguranță atunci când culegi plante sălbatice, din natură, iată câteva reguli importante pe care trebuie să le respecți:

Identifică cu exactitate plantele

Înainte de a culege orice tip de plante sălbatice, trebuie să te asiguri că le poți identifica cu exactitate. Dacă nu ești sigur, te poți expune riscului de a culege plante toxice care doar seamănă cu unele comestibile, dar au diferențe subtile care pot cauza probleme de sănătate.

Folosește un ghid de identificare a plantelor

Este recomandat să folosești un ghid de identificare a plantelor, cărți cu ilustrații clare, sau să ceri părerea cuiva care are experiență în acest domeniu sau chiar localnicilor care cunosc foarte bine specificul zonei.

De exemplu, trebuie să știi bine ce ciuperci sunt otrăvitoare și care sunt perfecte pentru consum. Există o regulă de aur în ceea ce privește culesul plantelor sălbatice: „dacă nu ești sigur, mai bine nu!”

Alege o zonă nepoluată

Nu culege plante sălbatice de lângă șosele aglomerate, unde tufișurile pot fi contaminate cu gaze de eșapament.

Altfel, plantele din zonele cu un grad ridicat de poluare cu substanțe chimice/toxice pot absorbi, în țesuturile lor, extrem de rapid aceste substanțe, ceea ce bineînțeles le face periculoase pentru consum.

Prin urmare, alege o zonă nepoluată, departe de drumuri, depozite cu deșeuri sau zone industriale.

O altă regulă necesară: nu culege din imediata apropiere a terenurilor cultivate pentru că există posibilitatea să fie stropite/contaminate cu pesticide.

Respectă legile și codul de comportament local

Unele plante sunt protejate și nu pot fi culese fără permisiunea autorităților locale sau culesul lor poate fi restricționat în anumite sezoane. Asigură-te că mai întâi cunoști și apoi respecți legile și regulamentele locale înainte de a porni la drum.

Respectă semnul „Trecere interzisă” – există sigur un motiv serios pentru care un astfel de semn a fost instalat.

Nu culege cantități foarte mari

Atunci când mergi să iei naturii ce e al ei, trebuie să te comporți responsabil și cu grijă mare față de ecosistem, iar primul pas este acela de a nu culege cantități mari dintr-o singură plantă – riști să produci daune semnificative mediului înconjurător.

Mai mult, culegerea excesivă poate reduce disponibilitatea plantelor pentru anumite specii de animale sălbatice care depind la rândul lor de ele.

Fii atent la orice reacție la plante

În cazul în care ai vreo reacție alergică sau orice altă formă de reacție la plantele culese, trebuie să te oprești din mâncat ți să consulți imediat un medic. Cu atât mai mult dacă simptomele persistă pe termen lung.

Fii responsabil cu copiii

Nu încuraja copiii să culeagă hrană naturală „gratuită” dacă nu sunt însoțiți de către un adult, oricât de mult ți-ai dori să îi oferi independență și să îl conectezi cu un astfel de stil de viață. Riscul de a confunda plantele comestibile cu cele toxice este și mai mare în rândul copiilor.

Fructele sălbatice de culoare roșie sunt foarte atractive pentru cei mici, dar nu toate sunt sănătoase.

Măsuri de urgență

Dacă, din nefericire, consumi o plantă, un fruct sau o ciupercă otrăvitoare, mergi cât mai repede la cel mai apropiat spital: ia cu tine o mostră din substanța consumată.

Nu consuma niciun fel de lichid pentru că asta poate accelera procesul de absorbție a otrăvii, iar provocarea imediată a vomei poate împiedica otrava să ajungă în sânge.

Citește și: Ciupercile, la categoria super-alimentelor

Citește și: 6 plante care întăresc rezistența la virusuri

Citește și: Top 5 plante medicinale pentru o sănătate mai bună

Sursă: Reader’s Digest, Mâncarea și sănătatea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân