Singura REGULĂ pe care trebuie să o respecți ca să slăbești, fără să faci FOAMEA

Ce ai spune dacă ai respecta o singură regulă în procesul de slăbire? Află care este secretul longevivilor japonezi pentru menţinerea greutăţii!
  • Publicat:
Singura REGULĂ pe care trebuie să o respecți ca să slăbești, fără să faci FOAMEA
Foto: profimediaimages.ro

Atunci când vrei să slăbești, îți impui tot felul de restricţii: renunți la fructe, la mâncatul după ora 7 seara, pâinea nici nu intră în discuţie, la fel şi dulciurile. Nu e de mirare că renunţi aşa repede la dietă. Organismul nu se lasă cu una, cu două la mofturile cu care l-ai obişnuit, aşa că apare aşa-zisa senzaţie de „foame”, care este, de fapt, o poftă cu care creierul se luptă încontinuu.

Ce ai spune dacă ai respecta o singură regulă în procesul de slăbire? Noi am descoperit care este secretul longevivilor japonezi pentru menţinerea greutăţii! Află mai jos în ce constă această regulă simplă.

Cum să slăbești fără să faci foamea

Nu mai este pentru nimeni o surpriză faptul că porţiile de mâncare din prezent sunt de vină pentru creşterea în greutate. Odată cu creşterea cantităţii de mâncare, talia şi măsura la haine sunt mai mari.

Mai multe calorii înseamnă o viaţă mai scurtă, dar şi risc crescut de boli. Obezitatea este factorul principal de risc în apariţia bolilor de inimă, a diabetului, a hipertensiunii arteriale şi a cancerului (în special cel de sân, de colon sau pancreatic).

Din fericire, există şi exemple pozitive în privinţa alimentaţiei. Să luăm ca reper cel mai longeviv popor: japonezii. Ce ne pot învăţa aceştia despre dietă şi nutriţie?

Ei bine, foarte multe, dar în cuvinte puţine! Regula de la care nu se abat niciodată japonezii: 80%! Ce înseamnă asta mai exact? Simplu:

Mănâncă până când stomacul tău este 80% plin, adică nu până nu mai poţi să te ridici de la masă, explică dr. Kaliani Alladi, medic nutriţionist la centrul medical McKinney din Texas.

Şi ca să nu ai senzaţia că încă ţi-e foame, mestecă lent alimentele, bucură-te de gustul lor şi nu bea apă în timpul mesei. Astfel, stomacul tău are suficient timp pentru a-i transmite creierului că eşti sătulă.

Studiile arată că sunt necesare între 15 şi 20 de minute pentru ca mesajul să ajungă la creier, iar mâncatul pe fugă nu face decât să întârzie acest semnal, iar tu vei sfârşi prin a te supraalimenta.

Această regulă te ajută şi să reduci numărul caloriilor, fără să fii nevoită să îţi calculezi apotul caloric pentru fiecare înghiţitură. Fă o simplă scădere! Vei observa că mănânci cu 20% mai puţine calorii.

Cea mai eficientă metodă de a respecta această regulă este să îţi împarţi farfuria în două jumătăţi. Mănâncă alimentele din prima jumătate, dar lent, bucurându-te de savoarea lor, apoi pune furculiţa jos şi întreabă-te: „Încă mi-e foame?”.

Dacă răspunsul e nu, opreşte-te. Dacă nu eşti sătulă, împarte cealaltă jumătate în alte două jumătăţi şi, la fel ca înainte, mănâncă încet. Cu siguranţă este un truc care va funcţiona! Poate nu din prima, dar, hei, eşecul este parte din succes. Nu te dezarma dacă nu-ţi iese din prima. Mai încearcă o dată, apoi încă o dată!

Este foarte important să îţi aminteşti acest truc mai ales dacă iei masa în oraş, la restaurant, unde mâncarea este servită pe farfurii foarte mari. Dacă nu reuşeşti să mănânci tot, nu te sfii să ceri un recipient pentru resturile alimentare rămase: le poţi mânca mai târziu, acasă.

Alte trucuri utile pentru a respecta regula 80%

Începe cu o salată – te „obligă” să mesteci mai mult, este bogată în fibre şi menţine saţietatea pe termen lung. Astfel, vei mânca mai puţin din felul principal, care este de regulă cel mai bogat caloric.

Nu mânca în faţa televizorului – pentru că nu acorzi atenţia cuvenită mâncării şi vei fi distrasă, având tendinţa să mânânci mai mult decât ai nevoie.

La locul de muncă, nu mânca pe birou – este o atmosferă încărcată de stres, iar asta duce la eliberarea unui hormon numit cortizol, care creşte riscul de a mânca pe fond emoţional. Totodată, nivelul crescut de stres te împinge să mănânci alimente bogate în calorii şi îţi diminuează motivaţia de a slăbi.

Secretul japonezilor pare să fie elixirul tinereţii pe care îl cauţi! Poate din acest motiv populaţia din Okinawa are un risc de 5 ori mai redus de boli de inimă, de 4 ori mai mic de instalare a cancerului de sân şi de 3 ori mai scăzut de instalare a demenţei, în comparaţie cu ţările occidentale.

Potrivit statisticilor, este cel mai longeviv şi sănătos popor!

Numeroase studii susţin importanţe reducerii porţiilor de mâncare pentru prevenirea bolilor. Acestea arată că restricţia calorică pe o perioadă de doar 6 luni poate regla nivelul tensiunii arteriale, echilibrează zahărul din sânge şi nivelul hormonal şi încetineşte degradarea ADN-ului, prevenind astfel bolile bătrâneţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Pofta de sărat - este normală?
Pofta de sărat - este normală?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”