Regenerarea organismului: 3 diete recomandate de slăbire şi detoxifiere

Dietele pot ajuta la regenerarea organismului, ba chiar pot activa cele cinci sisteme naturale de apărare ale organismului.
  • Publicat:
Regenerarea organismului: 3 diete recomandate de slăbire şi detoxifiere
FOTO: profimediaimages.ro / Regenerarea organismului: 3 diete recomandate de Dr. William W. Li

Tot mai multe studii arată că alimentele pe care le consumăm pot influenţa starea de sănătate a organismului şi, aşa cum bine ştim, se spune că hrana poate fi folosită ca medicament. În cartea sa ”Mănâncă şi învinge boala”,  Dr. William W. Li prezintă cititorilor peste 200 de alimente (dintre care nu lipsesc prunele, scorţişoara, pâinea cu maia, vinul roşu şi berea, fasolea neagră, roşiile San Marzano, uleiul de măsline, brânzeturi de tipul camembert şi cheddar), care îmbunătăţesc starea de sănătate, luptând împotriva cancerului, reducând riscul de demenţă şi ameliorând multe alte boli.

Cu ajutorul planurilor alimentare din această carte, mâncărurile preferate deja pot fi îmbunătăţite pentru a activa cele cinci sisteme naturale de apărare ale organismului: angiogeneza, regenerarea, microbiomul, protecţia la nivelul ADN-ului şi imunitatea.

3 diete care te ajută să-ţi regenerezi organismul

Efectele îmbătrânirii pot fi contracarate cu ajutorul alimentelor care stimulează celulele stem să acţioneze similar perioadei în care organismul era tânăr. Pe lângă faptul că celulele stem menţin tinereţea, acestea ajută la regenerarea ţesuturilor afectate de îmbătrânire. În cazul unei boli cronice, activarea celulelor stem ajută la combaterea daunelor provocate la nivelul ţesuturilor. Printre cei mai puternici stimulenţi alimentari ai celulelor stem se numără uleiul de peşte, grâul integral, fasolea verde, turmericul, tărâţele de orez, afinele, coacăzele, alunele, ceaiul verde, rodia sau ciocolata neagră. Iată trei diete care contribuie la regenerarea organismului:

Dieta mediteraneană. Dieta mediteraneană nu a fost concepută ca o dietă în sine, ci ca un stil de viaţă alimentar al locuitorilor din ţările mediteraneene, fiind asociat cu rezultate net superioare în ceea ce priveşte sănătatea inimii, dar şi cu stimularea celulelor stem care ajută la regenerarea organismului.  Dieta include consumul de fucte, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, ulei de măsline extravirgin şi peşte. În plus, în 2020, dieta mediteraneană se clasează încă o dată pe primul loc în TOP-ul celor mai bune şi sănătoase diete.

Postul şi restricţiile calorice. Postul nu este străin omenirii, dimpotrivă, este o stare care a guvernat existenţa noastră de-a lungul evoluţiei. Metabolismul nostru nu doar că a evoluat pentru a tolera restricţiile calorice, dar, de fapt, funcţionează perfect în aceste condiţii. Studii aprofundate arată că restricţiile calorice (reducerea consumului de calorii cu 20-40 %) activează celulele stem din intestine, ceea ce ajută la regenerarea celulelor din tractul gastro-intestinal. Cercetătorii de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai şi Universitatea Medicală Militară din China au arătat chiar că postul poate stimula regenerarea creierului.

Dieta ketogenică. Nu toate celulele stem sunt benefice, celulele stem canceroase sunt extrem de periculoase. În dieta ketogenică se consumă alimente bogate în grăsimi bune, cu conţinut foarte scăzut de carbohidraţi, care imită postul în scopul generării ketoanelor din organsim. Ketoanele se produc din grăsimile depozitate în ficat atunci când nu sunt disponibili carbohidraţi din care metabolismul să producă glucoză. Celulele folosesc ketoanele drept sursă de energie în locul glucozei. Celulele normale, sănătoase se pot adapta la această strategie, în schimb celulele canceroase nu o pot face deoarece ele se bazează pe glucoză. Această dietă este folosită şi în scop medical pentru controlul crizelor epileptice la persoanele care nu răspund tratamentului medicamentos. Alte alimente care combat celulele stem canceroase sunt: ceaiul verde, cartofii mov, nucile, uleiul de măsline extravirgin, ţelina, prunele, rodia, ardeii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân