Pro si contra preparate din vanat

Carnea de vanat exista in toate supermarketurile si hipermarketurile si tenteaza, pentru ca este mai bio/eco, mai putin grasa decat alte carnuri si, in plus, nu are hormoni.
  • Publicat:
Pro si contra preparate din vanat
Pro si contra preparate din vanat

Fantasticul boom economic de pana mai ieri a adus o dezvoltare incredibila in domeniul alimentar, fie el de larg consum sau de lux. Principalele beneficii sunt diversitatea si un mare aport de nou, mai mult sau mai putin exotic.

Puncte slabe? Produsele alimentare de calitate vor disparea sau vor fi extrem de scumpe. Cu toate acestea, publicul larg si-a schimbat gusturile, optiunile si obiceiurile alimentare. Vrem chestii mai sofisticate…

Am corelat de curand doua informatii interesante – una de natura stiintifica, alta, pragmatica. Sa le analizam pe rand.

Prima: „la ultimul congres anti-aging s-a descoperit ca dieta care iti asigura cea mai mare longevitate si sanatate este cea a omului primitiv, bazata pe carne de vanat, radacinoase, frunze verzi si fructe, in special de padure”.

Cea de a doua: „au bagat carne de vanat – urs, potarniche, mistret la cantina "impinge tava" din Kogalniceanu. „That’s it”.

Bio, bio, dar mult prea satios

Carnea de vanat exista in toate supermarketurile si hipermarketurile si tenteaza, pentru ca este mai bio/eco, mai putin grasa decat alte carnuri si, in plus, nu are hormoni, antibiotice si chimicalele folosite inevitabil in fermele zootehnice.

Insa, desi gustoase, preparatele din carne de vanat trebuie consumate ocazional, fiind mai greu digerabile.

Carnea de vanat comercializata la noi provine de la pasari salbatice (potarniche, porumbel, prepelita, fazan, rata etc.) si de la mamifere salbatice (iepure, capra, porc mistret etc.) si are un continut mare de proteine si unul scazut de lipide.

Mirosul si gustul specific al carnii de vanat, precum si tesutul fibros mai dezvoltat impun operatii tehnologice specifice de fezandare si marinare. Din carne de vanat se pot pregati preparate ca pilaf, papricas, escalop, sarmale, chiftelute etc.

Atentie! Este interzisa insa in diverse afectiuni din sfera digestiva – gastrite, ulcere, hemoroizi, dar si in afectiuni precum guta, uricemie, afectiuni cronice renale sau hepatice, insuficienta renala.

Citeste si O friptura de strut, va rog!
                Mancatul la romani


Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tu stii cum se pastreaza antioxidantii?
Tu stii cum se pastreaza antioxidantii?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân