Prânz pentru slăbit dacă ai hipertensiune

Atunci când vrei să slăbești, dar ai hipertensiune, să decizi ce vrei să mănânci la masa de prânz poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă-ți dorești un preparat delicios.
  • Publicat:
Prânz pentru slăbit dacă ai hipertensiune
Foto: shutterstock

Atunci când vrei să slăbești, dar ai hipertensiune, să decizi ce vrei să mănânci la masa de prânz poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă-ți dorești un preparat delicios. Știm, este mai ușor să plasezi o comandă, dar această opțiune nu vine în sprijinul sănătății tale. Iată care este cel mai bun prânz pentru slăbit dacă ai hipertensiune.

Alimente bune, alimente de evitat pentru hipertensiune

Dacă vrei să iei o masă care să sprijine procesul de slăbire și sănătatea tensiunii, ideal ar fi să optezi pentru dieta DASH, menită să reducă tensiunea arterială și greutatea.

Pentru a urma dieta DASH trebuie să consumi următoarele alimente:

  • alimente bogate în potasiu, calciu, magneziu și fibre
  • alimente reduse în grăsimi saturate și sodiu
  • cereale integrale
  • legume
  • fructe
  • produse lactate reduse în grăsimi sau fără grăsimi
  • nuci
  • semințe
  • leguminoase

Dieta DASH presupune limitarea alimentelor precum:

  • alimente care conțin zahăr adăugat
  • alimente prăjite
  • alimente ultra-procesate
  • produse lactate grase și carne grasă

Ce să mănânci la prânz dacă ai hipertensiune

Multe dintre variantele de prânz pot fi o alegere excelentă dacă vrei să slăbești și să reduci tensiunea, câtă vreme preparatul se încadrează cerințelor dietei DASH. O variantă excelentă ar putea fi salata cu năut, merișoare și nuci. Conține numeroși nutrienți, este versatilă și absolut delicioasă.

Preparatul se face cu iaurt redus în grăsimi, nuci, năut și legume. Poți adăuga și ceapă verde. Este un preparat gata în 10 minute și perfect pentru un prânz rapid și, din moment ce năutul este ingredientul principal, este și un preparat prietenos cu orice buget. Poate fi servit în numeroase moduri, fie cu pâine integrală, pe pat de verdețuri sau în lipie, fie alături de crackers de orez.

De ce să mănânci salata cu năut la prânz?

Îți dăm câteva motive pentru care această salată este o alegere excelentă în slăbire și reducerea hipertensiunii.

Este bogată în minerale

Dieta DASH încurajează consumul de minerale precum magneziu, calciu și potasiu, pentru că toate controlează tensiunea arterială. Din fericire, năutul le conține pe toate.

Ajută la menținerea glicemiei

Năutul este o sursă naturală de fibre, proteine vegetale și alți nutrienți esențiali precum acidul folic. Cercetările arată că în urma consumului de năut se menține glicemia sub control, dar și greutatea, prin reducerea apetitului, informează o cercetare publicată în 2020 în jurnalul Nutrients.

Oferă proteine vegetale

Nucile se numără printre alimentele recomandate de Asociația Americană a Inimii, deoarece conțin proteine, un nutrient care sprijină procesul de slăbire, arată o cercetare din 2020 publicată în Journal of Obesity & Metabolic Syndrome. Potrivit USDA, nucile sunt o sursă de proteină vegetală, care oferă 4 grame de proteină, alături de acizi grași omega-3, fibre, antioxidanți și micronutrienți.

Mai mult, nucile oferă beneficii unice. Un studiu publicat în Hypertension în 2019 arată că în urma consumului de nuci se reduce tensiunea arterială sistolică în rândul populației în vârstă.

Conține probiotice sănătoase pentru tractul gastrointestinal

Dressing-ul de iaurt este o sursă excelentă de calciu și culturi vii care sprijină sănătatea și diversitatea microbiotei tractului gastrointestinal. Datele arată că în urma consumului de produse lactate fermentate precum iaurtul, atât procesul de slăbire, cât și tensiunea sunt îmbunătățite, arată un studiu din 2021 publicat în Nutrition Reviews. Datele publicate în același an în mSystem, jurnalul Societății Americane de Microbiologie, arată că o microbiotă echilibrată joacă un rol esențial în procesul de slăbire.

Sprijină sănătatea vaselor de sânge

Când încerci să menții tensiunea în control, consumă alimente care încurajează dilatarea vaselor de sânge. Optează pentru merișoare, pentru că ele îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge și mențin tensiunea optimă, arată un studiu publicat în 2022 în Food & Function.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”