Le-ati observat vreodata printre legumele si fructele clasice? Mie mi-au atras atentia, mai ales ca au forme si culori atipice pentru un fruct. Da, sunt scumpe, sunt aduse de la mii de kilometri distanta, dar au cel putin gust si miros inedit. Macar o data-n viata nu strica sa le incercati!
Pitaya (foto alaturat) este de departe cel mai frumos dintre toate fructele exotice pe care le descopar si redescopar cu fiecare vizita de food shopping. Nu ca m-as innebuni dupa ciudatenii, dar ma fascineaza forma si culoarea lor inedita. Combinatia de roz si verde este o adevarata minune a naturii. Se mai numeste si fructul dragonului sau para capsuna, are 60 de calorii la suta de grame si costa 15 lei bucata.
Pitaya este originar din Mexic si America de Sud, dar se cultiva si in Taiwan, Vietnam, Tailanda, Filipine, Israel si China. Se consuma decojit, iar miezul are textura similara celei fructului de kiwi. La capitolul beneficii, am cercetat si am descoperit ca pitaya este bogat in vitamina C si enzime. Din pacate insa nu are un gust senzational. Redactia CSID a hotarat ca este cel mai fad dintre toate. Aduce la gust cu un castravete dulceag.
Tamarillo seamana la prima vedere cu un ou vopsit de Paste. Sau cu o rosie lunguiata. Diferenta o face codita verde. Tamarillo este chiar denumit „rosia de copac” si provine din America de Sud. Tari precum Peru, Chile, Ecuador, Columbia si Bolivia se bucura de el de secole. La ora actuala, se cultiva si in Australia, Indonezia, Kenya, Potugalia si Statele Unite. Se consuma crud, dar se poate pune si in sosuri sau in strudel. Am cumparat doua bucati la pretul de 5 lei fiecare si am aflat ca au cam 40 de calorii amandoua. Abunda in vitamina C, dar nu este de neglijat nici gustul dulce acrisor. Redactia a decretat ca
s-ar potrivi de minune in salate.
Kaki aduce cu un ardei gras urias, de culoare portocalie. La prima vedere, seamana cu un fruct de plastic, dar daca il atingi usor, iti dai seama ca are multe de oferit. Fructul este rodul unei specii de copaci a carei denumire in latina este „fructul zeilor”. Kaki are „frati” raspanditi in toata lumea: unul negru in Mexic si altul rosu in Filipine. Kaki portocaliu este originar din China, dar la ora actuala se cultiva in tot Estul Asiei, California si Brazilia. In Romania, un fruct de kaki ajunge la 4 lei bucata. Fructul are in jur de 120 de calorii si este bogat in vitamina A, potasiu, calciu si fier. Cand l-am taiat usor in redactie, gustul sau ne-a cucerit din prima. Este dulce, moale, placut la atingere si a iesit castigator in topul fructelor exotice degustate in redactie.
Citeste si: Pledoarie pentru fructele exotice