Pierdut siluetă, o declar… nulă!

Ticăloase mai sunt sărbătorile astea de iarnă... nici nu bagi de seamă când cântarul începe să ţipe că ai depăşit deja 3 kilograme în plus de când toată lumea vorbeşte de cârnaţi, fripturi...
  • Publicat:
Pierdut siluetă, o declar... nulă!

Ticăloase mai sunt sărbătorile astea de iarnă… Mai o colindă, mai o sărmăluţă, mai un tort căpătat, mai o vizită a unor prieteni gurmanzi care cer o masă îmbelşugată, nici nu bagi de seamă când cântarul începe să ţipe că ai depăşit deja 3 kilograme în plus de când toată lumea vorbeşte de ler, cârnaţi şi dorinţe pentru anul nou.

Bun, şi după ce am îndurat şi gerul Bobotezei, am mâncat şi toate bomboanele şi prăjiturile aduse de Ioni şi Ioane, ce se întâmplă? Ne cuminţim la loc? Greu de crezut…

Orice nutriţionist ne va spune că o masă mai bogată n-o să facă o gaură în cer şi nici nu va împiedica fermoarul să se închidă. Când o masă devine un şir de mese doldora de produse îngrăşătoare, atunci avem o problemă. Cu sărbătorile de iarnă, e şi mai delicat. Festinul începe, în cel mai fericit şi cuminte caz, pe 24 decembrie.

A treia zi de Crăciun să spunem că vrem să mai tăiem din meniu, conştienţi că nici de revelion nu vom fi chiar uşă de biserică, mai degrabă de frigider. Strategia cu zile mai dietetice între cele două sărbători are rareori succes. Mereu mai apare câte o rămăşiţă a bunătăţilor, toată lumea are o atitudine atât de relaxată şi e numai la masă, astfel încât orice gând de cumpătare pare sortit eşecului. Aşa că destrăbălarea culinară se întinde până la revelion şi după. Uneori, mult după.

De ce nu funcţionează faimosul „de la 1 ianuarie”?

Din acelaşi motiv pentru care nu reuşeşte niciodată celebrul de luni… Efectul de turmă ne îndeamnă să îi promitem siluetei marea cu sarea pe 1 ianuarie, aşa cum fac, ne spun studiile, cam 60% dintre pământeni. Dar, vedeţi voi, orice decizie pornită de efectul de turmă nu are cum să dureze prea mult şi cum să se termine prea bine. Mai ales în cazul dietelor, care trebuie pregătite atent, inclusiv sufleteşte.

Starea psihică are o importanţă majoră în înhămarea la un proces de slăbit. Aşa că nu putem scrie pe o hârtiuţă colorată că de la 1 ianuarie vrem să ne apucăm de subţiat şi să se şi întâmple asta peste noapte, chiar peste noaptea dintre ani. Nu funcţionează aşa.

Dar cum funcţionează?

Cu multă răbdare şi voinţă, cu un plan serios – în special de aprovizionare – şi cu ştergerea de praf a tuturor motivelor care ne-au făcut cândva să slăbim. O să fie greu să vezi noua cifră pe cântar şi n-o să pice bine noua imagine din oglindă, dar renunţarea la dietă încă o zi şi încă o zi pe motive de deprimare nu face decât să îngreuneze totul şi să amâne fericitul moment al greutăţii avute la început de decembrie.

După ce vă montaţi psihic, aruncaţi tot ce poate fi ispită – inspectaţi frigiderul, cercetaţi cămara, nu cruţaţi nimic. Vă scrie o păţită care pe 9 ianuarie a dat de o ciocolată uitată şi şi-a mai prelungit chinul cu 4 zile de dezmăţ.

Şi vă mai îndemn să daţi năvală la sală. Nu pentru că rimează, ci pentru că sportul o să vă dea o altă stare de spirit şi o să vă ajute să vedeţi relativ repede rezultate care să vă ia gândul de la şorici. Haideţi, să avem spor la topit calorii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”