Pâinea, aliment controversat! Riscurile consumului în exces

Ai observat că pâinea este cel mai mare duşman al siluetei? Nici o grijă, nu eşti singura! Nu mare mi-a fost mirarea văzând cum “micesc” pe zi ce trece tocmai datorită faptului că renunţasem la pâinea cea pufoasă şi îmbietoare, care îmi răsfăţa papilele gustative şi dorinţa de dulce şi carbohidraţi.

Excesul de pâine – consecinţe asupra siluetei şi sănătăţii

Nu este o noutate: pâinea îngraşă!

Dacă observi că aduni kilograme în ritm galopant,  foarte posibil ca vinovata să fie pâinea cea de toate zilele. Evident, cea consumată fără măsură. Amidonul folosit la fabricarea pâinii se propagă rapid în tractul digestiv şi astfel intră în fluxul sanguin sub formă de glucoză care, se ştie sau nu, duce la o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Însă, la scurt timp, nivelul glicemiei scade drastic, rezultatul fiind senzaţia de foame.

Tocmai din acest motiv, persoanele care suferă de diabet sunt sfătuite să evite orice tip de pâine. De multe ori, o ciocolată este mai sănătoasă, dacă vorbim de ciocolata amăruie, decât câteva felii de pâine albă.

Glutenul din pâine şi efectele sale nefaste

Grâul conţine o cantitate mare de gluten, o proteină care favorizează instalarea bolii celiace. Această proteină are rolul de a lega aluatul, astfel încât să fie elastic, uşor de modelat. Statisticile recente arată însă că acest ingredient se face vinovat de numeroase cazuri de intoleranţă digestivă, care se manifestă prin balonare, dureri abdominale, constipaţie şi senzaţie de oboseală.
Dacă ai astfel de simptome, elimină pentru 30 de zile pâinea din regimul alimentar şi vezi cum te simţi. Dacă simptomele dispar, e clar că suferi de intoleranţă la gluten, prin urmare va trebui să fii mult mai atent la ingrediente şi să eviţi ceea ce nu-ţi face bine.

Atenţie la pâinea cu zahăr şi E-uri!

Cele mai multe sortimente de pâine au în compoziţie zahăr sau sirop de fructoză, precum şi numeroşi aditivi alimentari pe care corpul îi asimilează foarte greu, dar care sunt folosiţi pentru a compensa pierderile conştiente survenite în urma procesării bobului de grâu.
Majoritatea produselor de panificaţie au în lista de ingrediente arome şi esenţe termostabile, cum ar fi E150, acid ascorbic, acid citric (E330), glicerina (E422), maltodextrina, propilen glicol (E1520), substanţe de îngroşare (gumă arabică, gumă xantan) şi cine ştie câte alte E-uri în funcţie de preferinţa producătorului, care au efecte încă nedesluşite pe deplin, dar care cu siguranţă nu fac bine sănătăţii.

De asemenea, cerealele folosite pentru prepararea pâinii sunt bogate în acid fitic, care blochează absorbţia de minerale precum calciul, fierul sau zincul, esenţiale pentru buna desfăşurare a funcţiilor organismului.

Mare atenţie şi la conţinutul de sare! Multe sortimente de pâine au în compoziţie, pe lângă zahăr, şi multă sare, care a fost demonstrat ştiinţific că poate creşte presiunea sanguină, favorizând hipertensiunea, favorizeaza apariţia cancerului de stomac, a osteoporozei, cataractei, diabetului şi a pietrelor la rinichi.

Pâinea îţi îmbolnăveşte inima

În urma unei cercetări ştiinţifice, experţii au descoperit că cerealele de tipul grâului pot creşte nivelul colesterolului „rău” cu până la 60%. Acest tip de colesterol este asociat cu bolile cardiace şi cele cardiovasculare, care sunt principalii ucigaşi ai secolului 21.

Din păcate, sărăcia ne obligă să mâncăm din ce în ce mai mult şi mai prost. Aşa se face că în urma unui sondaj realizat recent în ţara noastră a ieşit la iveală că românul de rând consumă nici mai mult nici mai puţin de 100 de kilograme de pâine pe an. Mâncăm fără să ne hrănim iar acest lucru se reflectă în sănătatea noastră. Suntem pe primele locuri în Europa la bolile de inimă, la cele cerebrovasculare, la cancer şi obezitate.

Din păcate, un alt fenomen a luat locul pâinii, şi anume covrigii calzi de la colţ de stradă. Aceştia au devenit alimente de bază la locul de muncă, fiind ieftini şi săţioşi (pe termen scurt). Cu regret afirm acum că m-am numărat şi eu printre purtătorii de covrigi în geantă, ştiind că ţin de foame cu bani puţini, dar care mi-au făcut atât de mult rău…

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică