Ouă reîncălzite sau proaspete? Ce efecte are reîncălzirea acestui aliment

Află care sunt efectele reîncălzirii ouălor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ouă reîncălzite sau proaspete? Ce efecte are reîncălzirea acestui aliment
Ouăle sunt cele mai consumate alimente în întreaga lume, iar asta pentru că au un conţinut mare de proteine şi sunt extrem de versatile, iar astfel pot fi integrate în numeroase reţete. În timp ce unele persoane preferă să consumă ouăle proaspăt, altele nu văd o problemă în a le lăsa pentru mai târziu. Dar cât este de sănătos să le reîncălzeşti?

Efectele reîncălzirii

Atunci când reîncălzim resturile rămase, indiferent de preparatele despre care discutăm, textura, aroma şi conţinutul nutriţional se schimbă complet. De exemplu, atunci când încălzim legumele, reducem conţinutul de vitamine comparativ cu legumele proaspete. Când vine vorba de ouă, unele studii arată că nutrienţii şi compoziţia diferă între ouăle crude şi cele gătite. Cu toate astea, cercetările care au în vedere reîncălzirea unui ou deja gătit, nu arată modificări în acest sens. În schimb, efecte semnificative apar în privinţa schimbării gustului şi texturii.

Cum să reîncălzeşti corect un ou

În general este sigur să reîncălzeşti ouăle sau preparatele care conţin ouă câtă vreme ele au fost gătite la 71 de grade şi păstrate corespunzător. Ouăle crude ar trebui să fie gătite până când devin mai ferme, deoarece astfel se reduce riscul de a ne infecta cu anumite bacterii, precum Salmonella, care poate provoca probleme serioase şi simptome ca diaree, febră, crampe şi vărsături. Odată ce ouăle au fost gătite corect, trebuie să fie puse într-un recipient, lăsate să se răcească, iar mai apoi puse la frigider la 4 grade sau mai puţin. Ouăle rămase trebuie consumate în timp de 3-4 zile.
Pentru a ucide germenii şi pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, preparatele care conţin ouă sau resturile de ouă rămase trebuie reîncălzite la 74 de grade înainte de a fi consumate. De exemplu, cea mai sigură şi rapidă metodă de a reîncălzi omleta este la cuptorul cu microunde. Se lasă câte 20-30 de secunde şi se amestecă pentru a se putea încălzi uniform.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”