O poveste despre vară şi caise

Vara trebuie să fie o cură perpetuă de antioxidanţi. Vă bucuraţi mai întâi de invazia căpşunilor combinate cu cireşe. Ar trebui să urmeze o cură cu dude. Vine sezonul caiselor şi al piersicilor.
  • Publicat:
O poveste despre vară şi caise
Cuprins
  1.  
  2.  
  3.  

Vara trebuie să fie o cură perpetuă de antioxidanţi. Vă bucuraţi mai întâi de invazia căpşunilor combinate cu cireşe. Ar trebui să urmeze o cură cu dude. Vine sezonul caiselor şi al piersicilor. Nu rataţi apoi pepenii şi prunele. Astfel, vă faceţi bagajul perfect de substanţe anticancerigene şi antiinflamatoare pentru iarnă.

Despre caise se spune că vă protejează de razele fierbinţi ale soarelui, aşa cum o fac şi morcovii. E adevărat dar în mică măsură. Antioxidanţii pe care îi conţin oferă o oarece protecţie anti UVA şi UVB, dar similară celei pe care o oferă toate fructele şi legumele proaspete de sezon. Deci bazaţi-vă pe creme de protecţie solară şi nu pe cura de caise în privinţa soarelui.

Aceasta este însă extrem de utilă, integrată într-un regim alimentar variat. Cură înseamnă 200 de grame de caise zilnic, timp de 2-3 săptămâni. Există multe sortimente de caise. Noi vi le recomandăm pe cele româneşti, mai acrişoare, uşor pătate, deoarece conţin maximum de beneficii pentru persoanele născute în această zonă.

Cele mai bune caise sunt cele în care mai găsiţi şi câte un vierme. Este dovada că nu au fost stropite cu substanţe chimice. Aceste substanţe într-adevăr le apără de dăunători, dar reduc şi din puterea naturală a fructelor de a concentra antioxidanţi pe care fructele îi folosesc împotriva razelor ultraviolete sau a dăunătorilor.

De fapt, de aceşti antioxidanţi aveţi nevoie la maximum. Caisele stau bine şi la capitolul fibre. De acestea vă puteţi bucura şi dacă le transformaţi în gem acrişor, cu o cantitate mică de zahăr adăugată.

Plăcintă cu caise

Ingrediente:

Pentru decorare: 1/5 kilogram jumătăţi de caise cu tot cu coajă, 6 portocale, 75 ml iaurt degresat, gem de caise, o lingură de alune înjumătăţite, jeleu.

Pentru blatul de biscuiţi: 125 de grame de biscuiţi integrali, 50 grame ulei de cocos sau unt.

Mod de preparare: Într-o tavă mare puneţi hârtie pergament pe care o ungeţi cu ulei de palmier. În acelaşi timp, adăugaţi în blender caisele coapte şi faceţi un suc pe care îl diluaţi până la 150 de ml cu apă plată.

Sucul se pune într-o tigaie la foc mic până fierbe. Se pun  bucăţi de jeleu până la dizolvare. Amestecul se dă apoi la răcit. Acest piure se pune în blender şi se amestecă cu iaurtul. Se dă la rece timp de 2-3 ore. Biscuiţii se rup în bucăţi mici şi se pun în tavă.

Se presează uşor şi se ţin în cuptor până devin crocanţi. Pe acest pat de biscuiţi se toarnă amestecul din frigider. Se decorează cu jumătăţi de caise şi cu gem de caise încălzit uşor, apoi se presară alunele.


Gogoşele cu caise

Ingrediente:
Pentru gogoşi: 400 g de brânză dulce, 150 g de făină pentru aluaturi, 2 ouă, puţină sare, suc de lămâie.
Pentru umplutură: 1 kg de caise, zahăr cubic, pâine integrală uscată şi prăjită în prelabil în unt.

Mod de preparare:
Amestecaţi făina cu brânză, mixaţi, apoi adăugaţi ouăle şi sarea. Dacă aluatul devine prea tare, puneţi puţin suc de lămâie. Se dă la rece timp de trei ore înaintea preparării. Caisele se spală şi se usucă.

În locul fiecărui sâmbure se pune câte un cubuleţ de zahăr. Apoi se fac gogoşele de câte 5 centimetri fiecare şi în interiorul acestora se introduce câte o caisă întreagă care conţine în mijloc un cubuleţ de zahăr.

În acest timp, se pune apa la fiert cu puţină sare, în care se adaugă fiecare gogoaşă timp de 15-20 de minute. Se iau din apă şi se usucă puţin la cuptor, apoi se tăvălesc prin firmiturile de pâine prăjite deja în unt. Se presară zahăr la final.

Citeşte şi: Fructe cu un continut redus de zahar

Firimituri de caise proaspete

Caisele ne protejeaza vederea si inima

 

 

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”