In acest sezon, muraturile trebuie sa fie nelipsite de pe masa noastra. Lucru foarte bun pentru sanatate, bineinteles daca sunt consumate cu moderatie si preparate cat mai natural. Chiar daca iti plac la nebunie, nu exagera, deoarece accentueaza celulita!
Muraturile sunt prezente in istoria gastronomica a tuturor popoarelor, iar existenta lor este semnalata de peste 2.000 de ani. Iata cateva personalitati notabile care au iubit muraturile: imparatul Iulius Caesar, Amerigo Vespucci, George Washington, Napoleon Bonaparte, Regina Elizabeth I a Angliei.
Desi la noi sunt cunoscute in special muraturile din legume, exceptie facand pepenele rosu murat, in lume se mureaza orice: legume, fructe, peste, oua sau carne. Nu doar otetul sau saramura sunt folosite, ci si apa cu miere sau zahar.
La capitolul curiozitati, mentionam ca in Polonia si Cehia se mureaza si carnati, in America de Sud picioare de porc, iar in Anglia ouale murate sunt o specialitate culinara.
Alege legume in otet de mere!
Cleopatra considera ca printre armele secrete ale frumusetii ei se aflau si muraturile, iar Aristotel descria efectele benefice ale castravetilor murati. Consumate in cantitati moderate, muraturile ne ajuta sa avem o digestie buna (sunt recomandate in special, dupa o masa pe baza de carne si grasimi).
Legumele murate sunt o sursa de fibre, vitamine si minerale, insa este foarte important ca persoanele care au probleme cu hipertensiunea arteriala sa nu abuzeze de muraturile in saramura. Nici cei care au afectiuni la stomac nu au liber la muraturile in otet. Alege, cand este posibil, muraturile facute in casa sau muraturile bio.
Citeste si Mananca inteligent pentru un creier sanatos
Crezi in mituri?
Naut bio cu rozmarin (350 g): 12 lei
Ardei iuti bio umpluti (290 g): 83 lei
Anghinare rustice bio (290 g): 64 lei
Foto: SHUTTERSTOCK