Mușchiul și cotletul sunt părțile „slabe” din carnea de porc. Detaliază dr. Florin-Ioan Bălănică, medic nutriționist

Cotletul și mușchiul de porc au mai puține calorii • Garnituri pentru masa de Crăciun • Cum evităm îngrășarea și problemele cu stomacul de sărbători
15.12.2020 | Paula Rotaru
Mușchiul și cotletul sunt părțile „slabe” din carnea de porc. Detaliază dr. Florin-Ioan Bălănică, medic nutriționist

Sărbătorile de iarnă sunt sinonime cu bucatele apetisante întinse pe masă, cu mirosuri ademenitoare de sarmale și cârnați suculenți și aromați. Ce mai, porcul e marca noastră înregistrată și face parte din cultura noastră, tot așa cum peștele este emblema zonei mediteraneene, iar soia – din cultura japoneză.

Chiar dacă mulți privim carnea de porc ca o sursă de grăsimi de evitat și încercăm să o înlocuim cu pui, curcan sau vită, asta nu înseamnă că în perioada sărbătorilor trebuie să ne refuzăm plăcerea de a degusta delicioasele preparate din porc. Totul cu măsură!

Dr. Florin-Ioan Bălănică, MBA, CDN, PhDst Endocrinologie, Fondator al #MetodeiDrBalanica (cu ajutorul căreia a slăbit 100 de kilograme în doar 8 luni!), ne spune mai multe despre carnea de porc, despre garniturile sănătoase care trebuie să însoțească preparatele din porc și despre problemele cu care ne putem confrunta dacă facem excese.

Cumpărați carne de porc numai din sursă autorizată!

CSID: La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm carne de porc?

Dr. Florin-Ioan Bălănică: Suntem atenți la sursa din care ne aprovizionăm! Sugerez să cumpărați carne de porc din sursă autorizată, cu testul de trichineloză făcut. În cazul în care cumpărați și sacrificați voi porcul, duceți probe din carne pentru testare. Totodată, nu evitați producătorii tradiționali care în mod cert au știința de a crește animale.

Mușchiul și cotletul, cele mai sănătoase părți din porc

CSID: Ce părți din porc sunt mai indicate dacă vrem să mâncăm sănătos?

Dr. Florin-Ioan Bălănică: Mușchiul și cotletul sunt părțile „slabe” din carnea de porc, dar în perioada sărbătorilor nu este nimic nesănătos, dacă alegem să consumăm cu moderație carne mai grasă.

Contează în schimb să consumăm carnea grasă în prima parte a zilei, acompaniată obligatoriu cu legume proaspete sau ușor prelucrate prin foc. A mânca sănătos înseamnă mai întâi de toate a mânca adaptat fiecărei persoane în parte. Din păcate, noi trăim, mâncăm și ne comportăm toți la fel!

Garnituri pentru masa de Crăciun și Revelion: friptură cu murături, sarmale cu mămăligă, cârnați cu varză murată

CSID: Cum să gătim sănătos carnea de porc?

Dr. Florin-Ioan Bălănică: Prepararea optimă pentru carnea de porc este la cuptor, grătar sau plită. Contează însă și compoziția în grăsime – carnea de porc conține grăsime în fibra musculară mai mult decât puiul sau curcanul.

CSID: Cum arată garnitură ideală pentru sarmale, friptură, cârnați etc.?

Dr. Florin-Ioan Bălănică: Nu există mâncare ideală, dar există combinații cu digestibilitate crescută și altele cu digestibilitate redusă.

Friptura de porc se poate asocia optim cu murături de culoare verde în saramură (castraveți, gogonele) sau fasole verde, sarmalele preparate din carne slabă de porc, eventual mixată cu carne de vită cu mămăliguță, iar cârnații din porc se pot asocia cu o salată din varză murată.

Grijă mare la excese! Ce riscăm dacă mâncăm prea mult de sărbători și nu facem deloc mișcare

CSID: Ce probleme ne poate cauza consumul excesiv de carne de porc, dacă mâncăm și ciorbă de porc, și sarmale, și cârnați, și friptură zile consecutive?

Dr. Florin-Ioan Bălănică: Greșeala vine din faptul că am preluat obiceiurile gustoase, adică mâncăm totul amestecat și o ținem tot într-o petrecere 3 zile și 3 nopți, precum povestea.

Dacă împărțim bucatele de sărbătoare pe mese și pe zile, ne putem bucura de gustul de sărbătoare fără să luăm în greutate. Dacă nu facem acest lucru și nici nu suntem iubitori de mișcare, vom lua în greutate și vom experimenta diferite patologii gastroduodenale, boală de reflux și/sau agravarea unor patologii preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Dragii mei, sărbătorile înseamnă bucurie și echilibru, decizia de a face excese reprezintă calea sigură către camera de gardă a spitalelor de urgență. În concluzie, alegeți să aveți un stil de viață sănătos, bucurându-vă de sărbătoare!

✅ Indiferent de context, eu nu mai vreau sa ma intorc acolo!

Sunt medic, iar obezitatea a fost pentru mine o lectie de…

Posted by Dr. Florin Ioan Balanica on Wednesday, 14 October 2020