Meniu raw vegan à la Odette Mîndruţă

Am prins-o între două filmări şi am smuls de la ea trei reţete minunate raw vegane, prietenoase cu silueta.
  • Publicat:
Meniu raw vegan à la Odette Mîndruţă

Pe Odette Mîndruţă n-aveţi cum să o uitaţi! Ne-a fermecat cu preparatele sale colorate şi sănătoase din cadrul show-ului culinar MasterChef, dar şi cu look-ul ei copilăresc, asiatic. Am prins-o între două filmări şi am smuls de la ea trei reţete minunate raw vegane, prietenoase atât cu silueta, cât şi cu perioada ce a mai rămas din postul Paştelui.

Dacă eşti în pană de idei şi nu mai şti ce să mănânci de post, dar vrei şi să respecţi regulile alimentaţiei sănătoase, ia aminte ce spune Odette: ”Poţi crea o multitudine de mâncăruri şi deserturi delicioase de post, sănătoase şi săţioase, care să înlocuiască lactatele şi carnea cu succes.
Dacă te-ai săturat de tradiţionalele paste, zacuşti şi eugenii calorice sau erai plictisită de dieta vegană pe care o urmai, te afli la locul potrivit, la momentul potrivit, citind revista potrivită, pentru că eu îţi voi recomanda un meniu raw vegan, extrem de sănătos, de arătos şi de gustos”.

Meniu raw vegan

Starter: Tartar de sfeclă, cu cremă de caju şi tahini

Ingrediente tartar: 2 sfecle, 10 fire chives, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură oţet de mere, ½ linguriţă sare Himalaya. Pentru sos: 200 gr caju hidratat, 2 linguri tahini, 2 căţei de usturoi, 1 lingură zeamă de lămâie, ¼ linguriţă sare de Himalaya.

Preparare: se curăţă sfecla, se toacă cuburi şi se mărunţeşte în robotul de bucătărie. Se asezonează cu sare, ulei de măsline, oţet şi chives tocat mărunt. Tartarul este gata. Pune în blender caju, tahini, zeama de lămâie, usturoiul şi 2 linguri de apă, amestecă până când sosul devine cremos (mai adaugă apă dacă este nevoie). La sfârşit, asezonează după gust.

Main course: Lasagna din dovlecei Trio Sauce

Ingrediente pentru straturi: 6 dovlecei, 200 gr roşii cherry, zeama de la ½ lămâie. Pentru sos Bechamel: 1 dovlecel, 1 căţel de usturoi, 200 gr caju hidratat, zeama de la ½ lămâie, ¼ linguriţă sare Himalaya. Pentru sos de roşii: 200 gr roşii uscate, 100 gr roşii, ½ linguriţă busuioc, 1 şalotă, ¼ linguriţă sare Himalaya. Pentru sos pesto: o cutie busuioc, 100 gr seminţe de pin, 1 căţel de usturoi, 30 ml ulei de măsline, ¼ linguriţă sare Himalaya.

Preparare: feliază dovleceii subţire şi asezonează-i cu sare şi zeamă de lămâie. Feliază roşiile cherry şi păstrează-le pentru straturi. Ne apucăm de Bechamel. Pune într-un blender caju, zeama de lămâie, mixează până devine cremos, apoi adaugă dovlecelul, usturoiul şi sarea. Mixează până obţii o cremă frumoasă şi gustoasă. Pentru sosul de roşii poţi folosi tot un blender sau un robot de bucătărie.

Amestecă toate ingredientele până obţii un sos de roşii dens şi lasă-l deoparte. Pentru sosul pesto, preferatul meu, pune toate ingredientele în robot şi mixează. Foarte simplu, nu? Dacă avem toate ingredientele pregătite şi ordonate, gătitul devine simplu! Ţi-a mai rămas de asamblat lasagna şi gata.

Pune într-o tavă un strat subţire de Bechamel, de care să se lipească dovleceii. După ce ai pus şi primul strat de dovlecei, pune un strat de pesto, un strat de roşii cherry, apoi iar dovlecei, un strat de bechamel, roşii cherry, sos de roşii, iar dovlecei, sos pesto, roşii, sos de roşii. Ultimul strat va fi de dovlecei şi sos pesto. Ornează cu frunze de busuioc sau roşii cherry.

Desert: Tartă de ciocolată cu cremă de lămâie

Ingrediente pentru aluat: 250 gr nuci, 5 curmale, o linguriţă miere, ½ baton de vanilie, un praf de sare Himalaya, 2 linguriţe cacao. Pentru stratul de ciocolată: 90 gr masă de cacao, 15 gr unt de cacao, o lingură zahăr brun din trestie. Pentru cremă:  250 gr caju hidratat (minimum 3 ore), coaja de la o lămâie, zeama de la o lămâie, 1 lingură miere, seminţele de la ½ baton de vanilie.

Preparare: pune nucile în robot şi mărunţeşte-le, apoi adaugă restul ingredientelor pentru blat şi amestecă până obţii un amestec lipicios. Nu uita să pui un praf de sare în aluat, pentru că aceasta îi va da o aromă specială. Pune aluatul în forme mici pentru tarte şi distribuie-l uniform presând cu degetul mare pe fundul şi pereţii formei.

Pentru stratul de ciocolată, pune într-un bol masa de cacao, zahărul şi untul de cacao şi topeşte-le la bain marie, amestecând continuu până când obţii un sos de ciocolată. Apoi distribuie-l uniform peste aluatul din forme şi lasă tartele la frigider, să se întărească stratul de ciocolată, cât timp ne ocupăm de crema de lămâie.

Pune toate ingredientele pentru cremă în blender şi mixează până obţii o compoziţie foarte cremoasă. Dacă vrei o cremă mai dulce, mai adaugă miere sau sirop de agave. Adaugă şi crema de lămâie peste stratul de ciocolată şi lasă tartele la rece minimum 2 ore sau la congelator 20 de minute.

Poftă bună!

Make-up: Violeta Enoiu
FOTO: Mădălina Udrescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”