Mâncarea coreeană – cele mai cunoscute preparate

Mancarea coreeana este speciala, exotica si are un gust inconfundabil. Savoarea care o face sa urce pana si in topul preferintelor celor mai exigenti degustatori este data de condimente si de legume fermentate.
  • Publicat:
Mâncarea coreeană - cele mai cunoscute preparate
Tarâmul mâncarii kimchi – Coreea

Mancarea coreeana este speciala, exotica si are un gust inconfundabil. Savoarea care o face sa urce pana si in topul preferintelor celor mai exigenti degustatori este data de condimente si de legume fermentate. Sosul de soia, ardeiul rosu, ceapa verde, pasta de fasole, usturoiul, ghimbirul, susanul, mustarul, otetul sau vinul sunt combinate, parca, dupa formule magice, reusind sa ridice comuna operatiune de gatit la rangul de arta culinara.

Coreenii mananca foarte multe legume si evident… orez. Mancarea facuta exclusiv din legume se numeste „namool” si este de doua feluri: „saengche” (preparatele crude si reci) si „bok-eum” (preparatele fierte si calde). In mod traditional, o masa la coreeni contine orez, supa, tocana, friptura, salata, legume sau carne fierte, peste marinat, Doenjang (paste fermentate de soia) si Gochujang (paste groase din soia cu ardei iute). Mesenii au de unde alege… Stiu ca ti s-a facut pofta de aceste feluri exotice de mancare. Ei bine, nu ar trebui sa iti faci griji ca nu mai ai voie sa mananci doua zile dupa o masa in stil coreean, pentru ca mancarea este foarte sanatoasa, moderata in calorii si are putine grasimi. Totusi, aceste bunatati sunt oarecum „umbrite”, cand vine vorba despre preparatele bazate pe legume fermentate.

Mancare fermentata
Pentru noi, europenii, nu suna prea bine alaturarea celor doi termeni „mancare fermentata”, dar in realitate aceste merinde nu sunt decat legume murate intr-un alt mod. Kimchi este una dintre mancarurile coreene fermentate, cu vechime de peste trei milenii. In general, legumele si pestele sunt conservate cu sare.
Principiul fermentarii este similar murarii, doar ca muraturile, de exemplu, contin multe acetobacterii, iar kimchi are mai multe bacterii acidolactice, care au un alt gust. Sunt aproape 200 de tipuri de kimchi, care difera in functie de materia prima: varza, ridichi albe, castraveti, alge, praz si de modul de preparare: saramura, sos de soia, otet, drojdie sau lichior de orez. Legumele sunt stocate sub pamant in vase de ceramica.
Varza „kimchi” este cel mai cunoscut fel de mancare coreean la nivel mondial. La aceasta extraordinara publicitate au contribuit atat gustul distins, cat si coreenii care au dedicat un intreg muzeu varzei „kimchi” si a mancarii fermentate, in Seul. Kimchi este asezonat cu piper sau usturoi. Este servit cu orice ocazie, cu muraturi. Kimchi nu este doar gustos, ci si foarte sanatos, pentru ca este plin de fibre si de vitamina C.

Supe, fripturi si bauturi
Supa nu a fost agreata de stra-stra-stramosii coreenilor, dar, de-a lungul timpului, a inceput sa fie consumata mai ales in perioadele de foamete si vreme rece. Initial se facea din oase de vita si legume, dar cu timpul s-a transformat intr-un fel obligatoriu la masa de pranz. „Maeuntang” este o supa de peste si legume foarte condimentata. „Twoenjang-guk” este o supa-pasta fermentata de pastai de soia cu pui de molusca si sos de rosii.
Alte supe consacrate sunt: „miyok-guk” si „kimchi-chigue”. O alta savoare orientala care face furori in Occident este „pulgoki” cunoscut si ca „barbecue coreean”. Acesta este marinat intr-un sos facut cu soia, usturoi, zahar, ulei de susan si alte mirodenii si fript la rotisor. Daca la o sindrofie lipseste „pulgoki”, cu siguranta „kalbi”, mai pe romaneste costite (de porc sau de vita) la rotisor condimentate, sunt prezente. Coreenii nu prea se dau in vant dupa bauturi alcoolice, beau in general ceai de orz. Insa, bautura cea mai populara este „soju” urmata de „makgeolli” si „dong-dong-ju” (facute din orez si cartofi).

Codul bunelor maniere la masa
Fie ca sunt mici amplasamente stradale ale vanzatorilor ambulanti „pojangmachas” sau „shikdang” (mici restaurante), fie ca sunt restaurante de lux, obiceiul de a lasa si primi bacsis nu este incetatenit. Asa ca nu insistati! In aceasta zona nu se mananca oricum, ci trebuie respectate niste reguli. Iata doar cateva dintre ele: mai intai se gusta supa si apoi orezul; bolul cu mancare nu se ridica in timpul mesei; a nu se citi sau viziona ceva; la sfarsitul mesei se bea ceai de orez sau apa in care a fost fiert orez. Daca esti invitata la o cina in Coreea, trebuie sa stii ca mancarea fierbinte este plasata in partea dreapta, iar cea uscata este asezata in stanga, iar bolul pentru orez se afla in stanga, cel de supa in dreapta.
Dar ce mai conteaza cateva reguli, la cata delicatete si exotism ascunde mancarea lor! Avand atatea calitati, preparatele traditionale coreene au depasit granitele si sunt foarte apreciate de „connaisseurs”, in special in America, unde s-au dezvoltat numeroase lanturi de restaurante coreene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân