Mananca asiatic ca sa te simti bine in pielea ta!

Studiile de specialitate releva afectiuni ginecologice reduse, mai putine afectiuni cronice si mai ales cardiovasculare, chiar si incidenta cancerului este mai scazuta la frumoasele exotice cu parul negru si tenul galbui.
Mananca asiatic ca sa te simti bine in pielea ta!
Mananca asiatic ca sa te simti bine in pielea ta!

Studiile de specialitate
releva afectiuni ginecologice reduse, mai putine afectiuni cronice
si mai ales cardiovasculare, chiar si incidenta cancerului este mai
scazuta la frumoasele exotice cu parul negru si tenul galbui. Date
fiind aceste avantaje, multe dintre vedetele lumii occidentale au
adoptat fara ezitari dieta japoneza bazata in principal pe orez
integral, peste crud sau fiert, legume diverse, soia, ghimbir,
fructe si ceai verde neindulcit. Incearca si tu!

Principiul esential din
dieta
japoneza este sa mananci astfel incat sa nu te
simti niciodata complet satula, ci doar sa-ti astamperi foamea,
consumand in acelasi timp numai hrana usoara si sanatoasa, bogata
in proteine si glucide lente.

Pentru a urma aceasta dieta, trebuie sa-ti procuri un wok pentru
dumpling – coltunasii din faina de orez umpluti cu fructe de mare
sau diverse legume, un aparat cu aburi cu ajutorul caruia sa
prepari orezul si, daca iti place sushi, foaia speciala din alge si
instrumentele de rulare a acestora.

Legumele, alimentele vedeta

In dieta asiatica traditionala, legumele sunt cele mai importante
alimente. Hrana zilnica a popoarelor asiatice include
orezul
, cartofii, legumele, in special
crucife­rele, dar si boabele – fasole, naut etc., nucile, alunele,
uleiurile vegetale, plan­te­le si condimentele si bauturile bazate
pe plante incluzand ceaiul, vinul si berea.

Alimentele usor procesate si cele proas­pete vor mari cantitatea de
fibre si de substante antioxidante. De asemenea, in dieta asiatica
se pot regasi grasimi saturate si grasimi mono-nesaturate.

Dieta asiatica vs. dieta mediteraneana

Facand o comparatie intre dieta asiatica si
dieta mediteraneana
vom descoperi faptul ca
ambele se bazeaza pe principii comune: cantitatea scazuta de
grasimi saturate si abundenta de legume proas­pete si carne slaba.
Asiaticii iubesc mult condimentele si le folosesc din plin atat
pentru puterea gustului, cat si pentru va­lorile lor
terapeutice.

Asiaticii iubesc mult condimentele si le folosesc din plin atat
pentru puterea gustului, cat si pentru va­lorile lor terapeutice.
Cu cat ingre­dien­tele sunt mai rafinate si mai scumpe – asa cum
intalnim in bucataria japoneza, cu atat se folosesc mai putine
con­di­men­te – cum sunt sashimi, sushi, rolls-urile. In schimb, in
tarile cu bucatarie creativa, care valorifica toate ingredientele
ieftine, condimentele capata un rang mai inalt.

Condimente minune

Curry – folosit intens in India si Pakistan, dar
si in Asia de sud-est. Despre curry s-a descoperit recent si ca
imbunatateste func­tionarea creierului si chiar poate preveni
aparitia maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu publicat in
revista New Scientist.

Turmericul – este extras din radacina plan­tei
Curcuma longa, din aceeasi familie cu ghimbirul, care poate fi
gasita in stare salbatica in muntii Himalaya. Mirodenia este
utilizata la prepararea multor feluri de mancare indiene si ca
agent colorant in mancarurile vestice.

Curcuminul – are efecte anti-oxidante,
anti-inflamatorii si anti-cancerigene, conform unor studii, dar
cercetatorii inca mai studiaza calitatile acestui pigment. Omul de
stiinta Tze-Pin Ng a indicat faptul ca cercetarile sale vor
continua printr-o serie de teste clinice prin care se vor compara
efectele curcuminului si ale unui placebo.

Scortisoara – un alt condiment minune este
scortisoara, care permite scaderea glicemiei de dupa masa. Ea
exercita atunci si un efect preventiv fata de com­pli­catiile
produse de diabet. Aceste afir­matii sunt confirmate de studii
efectuate pe persoane suferind de diabet.

Peste, dar nu in exces!

Si daca intr-adevar asiaticii nu au mari pro­bleme cu greutatea, o
explicatie ar con­sta si in consumul de peste. Practic, din
scrumbie, pastrav, biban, sardine sau ton se obtine uleiul de peste
cu proprietati cu­rative pentru persoanele care sufera de boli de
inima, depresii, diabet, artrite sau ulcer.

Uleiul de peste este un adevarat izvor de sanatate prin acizii
grasi continuti si trateaza cu succes afectiunile sistemului
diges­tiv, circulator sau osos, informeaza organicfacts.net.
Contine Omega 3, acizii grasi recu­noscuti pentru tratarea bolilor
de inima. Nive­lul acizilor grasi Ome­ga 3 influen­teaza si tonusul
general. Tocmai de aceea, uleiul de peste este un bun remediu
impotriva depresiilor, starilor de anxietate si atacurilor de
panica.

Citeste si
Secrete ale dietei din jurul lumii

Foto: SHUTTERSTOCK, GULIVER, PHOTOLAND

Cehia, tara galustelor
Cehia, tara galustelor
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată