Mamaliga vs. paste: razboiul traditiilor

Mamaliga vs. paste: razboiul traditiilor
Mamaliga vs. paste: razboiul traditiilor

Vitaminele din grupul B si
seleniul – iata beneficiile principale ale produselor din cereale.
Cresc imunitatea, mentin un nivel normal al colesterolului si
elimina constipatia alaturi de fructe si legume. Cu o singura
conditie: sa fie integrale.

La ora actuala, exista pe piata
zeci de sortimente de paste facute din faina alba. Le puteti
prepara extrem de repede, iar alaturi de un sos delicios constituie
o masa pe placul multor persoane. Din pacate, ati mancat, dar nu
v-ati hranit, iar explicatiile sunt simple.

Faina alba din care sunt
preparate inseamna grau spoliat de absolut toate proteinele,
vitaminele, mineralele si fibrele alimentare. Singurele elemente pe
care pastele din faina alba le contin din abundenta sunt glucidele
foarte rafinate care favorizeaza secretia mare de insulina si, in
timp, instalarea diabetului.

In plus, pastele din faina alba au un continut caloric mare – peste
350 calo­rii la 100 de grame -, adica ingrasa. Iar daca peste ele
mai turnati o lingura de ulei, fie si de masline (10 ml inseamna
100 de calorii), deja ati obtinut echivalentul unei prajituri din
punct de vedere caloric.

In plus, un studiu facut de
Universitatea Harvard arata ca mesele bogate in alimente cu
incarcatura glicemica mare si sarace in fibre favorizeaza cancerul de san si cancerul de
tiroida. Alternativa sanatoasa la pastele albe?

Cele integrale sau traditionala mamaliga. In
privinta acesteia din urma, nutritionistii ne recomanda sa o
preparam doar cu apa si malai integral, iar ca sa contina putine
calorii trebuie sa fie cat mai moale.

Citeste si:
Deficienta de grasime ucide mai multi
oameni decat cancerul la san

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața